Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
10.4.2001
Lapset ja yökastelu

Miksi lapsi kastelee ?

Yökastelu on sukuominaisuus. Kuivaksi oppiminen on kypsymistapahtuma, joka joissakin suvuissa on nopeampi, joissakin hitaampi. Kummankin tyyppiset suvut ovat yhtä terveitä. Yökastelussa on kyse hitaasta kypsymisestä. Yökastelijalapset nukkuvat sikeästi ja yöllä herääminen on vaikeata. Kehityksen myötä uni kevenee virtsarakon täyttyessä, ja lopulta lapsi herää pissahätään. Yökastelijoiden yölliset virtsamäärät ovat suuria, ja ylittävät helposti rakon enimmäistilavuuden. Tämä johtuu siitä, että virtsan eritystä estävää hormonia, vasopressiinia, erittyy yön aikana liian vähän. Kehityksen myötä yönaikainen hormonimäärä lisääntyy ja virtsamäärä pienenee.
Lapset kokevat kastelun usein erittäin hankalaksi. Mitä enemmän ikää karttuu, sitä vaikeammalta oire tuntuu. Tärkeätä on selvittää lapselle, että hänessä ei ole mitään varsinaista vikaa. Samalla tavoin kun hän on perinyt vanhemmiltaan ulkonäkönsä, hän on perinyt heiltä myös kastelutaipumuksen. Lapsi oppii aikanaa kuivaksi samoin kuin vanhemmat ovat oppineet. Yökastelua pitää kuitenkin hoitaa, koska muuten kuivaksi oppiminen on liian hidasta.

Mikä hoidoksi ?

Yökastelua on kotikonstein yritetty hoitaa rajoittamalla lapsen iltajuomista, herättämällä lapsi yöllä pissalle tai palkitsemalla kuivat yöt. Näillä keinoilla ei kuitenkaan yökastelua voida hoitaa eivätkä ne auta lasta kuivaksi.
Yökastelua voidaan kuitenkin hoitaa ja sitä pitää hoitaa.
Varsinainen hoito aloitetaan tavallisesti, kun lapsi on 5-vuotias. Desmopressiini on virtsan eritystä estävän luonnollisen hormonin synteettinen vastine. Sitä on käytetty lasten yökastelun hoidossa jo 20 vuoden ajan. Lääkettä on saatavana tabletteina ja nenäsumutteena. Desmopressiini vähentää yöllä erittyvän virtsan määrää ja nostaa lapsen vireystasoa niin, että lapsi herää helpommin pissahätään.
Lasten yökastelua on pitkään hoidettu myös hälytinlaitteella. Laite koostuu yleensä tyynyliinan kokoisesta patjaosasta ja hälyttimestä, jotka on kytketty toisiinsa ohuilla johdoilla. Kun patja kostuu, hälytin alkaa soida. Monilla lapsilla usein toistuva hälytinääni ja virtsaamisen keskeytys johtavat siihen, että lapsi on kuiva ilman hälytinääntäkin.
Hyviä tuloksia lasten yökastelun hoidossa on saavutettu desmopressiinin ja hälytinlaitteen samanaikaista käyttöä.

Yökastelu on yleinen oire

Yökastelu on varsin tavallinen oire lapsilla. Itse asiassa se on lasten yleisimpiä oireita heti infektio- ja allergiaoireiden jälkeen. Sitä esiintyy kaikissa kansoissa ja kaikissa kulttuureissa. Suomalaisista kouluun tulevista lapsista kastelee vuoteensa öisin noin 10 %, ainakin satunnaisesti. Kaikkiaan Suomessa arvioidaan olevan noin 30 000 hoitoa tarvitsevaa kastelijalasta.
Yökastelu on yleinen oire. Se on paitsi perheelle myös lapselle itselleen hankala vaiva. Vaikka kyseessä ei ole sairaus, yökastelua tulee hoitaa, jotta vältytään sen aiheuttamilta muilta oireilta ja hankaluuksilta.

Toimittaja: TIIA VÄRE


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun