Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
11.9.2001
E-pillereitä  40 vuotta - 
hyödyt ja haitat.

Koko maailman ensimmäinen raskauden ehkäisyyn tarkoitettu e-pilleri tuli myyntiin Amerikassa vuonna 1960. Suomeen ensimmäiset e-pillerit tulivat vuoden 1962 alussa. 40 vuodessa pieni pilleri on mullistanut naisen ja perheen maailman, vapauttanut seksin ja ollut merkittävä osa yhteiskunnan murrosta.Naiset hyväksyivät pilleriin pakatun ehkäisymenetelmän innokkaasti: Pilleri päivässä eikä pelkoa raskaudesta. Se oli niin helppoa, ettei hormonaalisen ehkäisyn haittapuolia edes haluttu ajatella. 1960-luvun e-pillerit olivat kuitenkin todellisia hormonipommeja ja sivuvaikutukset sen mukaisia: painonnousua, turvotusta, pahointointia, päänsärkyä, rintojen pingotusta. Ensimmäiset pillerien käyttäjät olivat tavallaan koekaniineja, koska pillerit haluttiin nopeasti markkinoille. Hormonilasti oli moninkertainen nykyiseen verrattuna ja se sai monen naisen voimaan jatkuvasti huonosti. Sivuvaikutuksina tuli turvotuksia, rintojen pingotusta, pahoinvointia, päänsärkyä ja oksentelua. Suuri hormonimäärä toi mukanaan myös harvinaisia mutta dramaattisia haittavaikutuksia kuten verisuonitukoksia. Hormonimäärien vähentämiseen alettiinkin panostaa 1970-luvulla, kun julkisuuteen alkoi tulla tietoa näistä vaikeammista sivuvaikutuksista.

E-pillerit yksi maailman käytetyimmistä lääkkeistä

Raskauden ehkäisyyn tarkoitetuista e-pillereistä on tullut 40 vuodessa yksi maailman laajimmin käytetyistä lääkkeistä. 80 miljoonan naisen arvioidaan syövän niitä, Suomessakin miljoonan. Aluksi pillereitä saivat vain naimisissa olevat. Vuoden 1962 lopussa Suomessa ostettiin 700 e-pilleripakettia kuussa ja vuonna 1968 jo 50 000. Nyt lähes 90 prosenttia suomalaisnaisista käyttää e-pillereitä jossain elämänsä vaiheessa.

Hormonipommista terveystuotteeksi?

40 vuodessa e-pillereiden hormonimäärät ovat pudonneet alle puoleen. Näin terveyshaitat ovat jääneet taka-alalle ja hyödyt nousseet etusijalle. Tutkijat ovat kehittäneet ehkäisyyn erilaisia hormoniyhdistelmiä. Samalla on huomattu, että naisen hormoneihin vaikuttamalla voidaan hoitaa ehkäisyn lisäksi erilaisia vaivoja ja sairauksia. Pillereitä on jo vuosia määrätty "vain" lääkkeeksi esim. vaikeisiin kuukautisiin, vuorohäiriöihin ja akneen. Yhtenä tärkeimmistä e-pillerin terveyshyödyistä pidetään munasarjasyövän ja kohtusyövän vähenemistä. Myös munasarjakystat ja tulehdukset vähenevät ja kohdun ulkopuolisen raskauden riski pienenee.
Tärkein e-pillerin etu on sen varmuus, jos vain muistaa ottaa sen säännöllisesti. Pilleri on tehokkain ehkäisijä yhdessä sterilisaation kanssa. Ilman e-pillereitä olisi paljon enemmän ei-toivottuja raskauksia ja abortteja.

E-pillerit lisäävät sittenkin veritulppariskiä

E-pillereiden käyttäjillä esiintyy hiukan ei-käyttäjiä enemmän rintasyöpää ja kohdun kaulan syöpää. Tärkeimpänä e-pillereiden haittatekijänä pidetään kuitenkin kohonnutta veritulppariskiä.Syksyllä 1995 niin meillä kuin muuallakin tiedotusvälineissa kohistiin ns. kolmannen polven ehkäisypillereiden laskimoveritulpan riskiä lisäävästä vaikutuksesta. Kohu vaimeni vähitellen, kun tutkimusten tuloksista kiisteltiin. Tänä kesänä englantilaisessa lääkärilehdessä julkaistussa hollantilaistutkimuksessa on varmistunut, että e-pillereiden käyttö kohottaa veritulppariskiä.
Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että e-pillereiden käyttöä ei tulisi lopettaa harkitsemattomasti. Naiset, jotka ovat käyttäneet e-pillereitä jo useampia vuosia, voinevat melko turvallisesti jatkaa pilleriehkäisyä. Mahdollinen e-pillerin käyttöön liittyvä laskimotukos näyttää usein tapahtuvat ensimmäisen käyttövuoden aikana.

Riski- ja hyötykartoitus ennen pillereiden käytön aloitusta

Nykyiset e-pillerit ovat turvallisia valtaosalle käyttäjistä ja pilleriehkäisyyn liittyvät riskit pystytään minimoimaan oikealla käyttäjävalinnalla. Ennen e-pillerireseptin kirjoittamista jokaiselta naiselta kartoitetaan perinnöllinen taipumus tulppiin. Mikäli lähisuvussa on esiintynyt laskimoveritulppia, tukosalttiuden perinnöllisyyttä voidaan selvittää edelleen laboratoriotestein. E-pillereihin liittyvää tulppariskiä voidaan pienentää suosittelemalla muunlaista ehkäisyä niille naisille, joilla on muita laskimoveritulpalle altistavia tekijöitä. Jos esim. suvussa esiintyy paljon tulppia, mitään hormoniehkäisyä ei määrätä. Pillerit ja kovat tupakointi ja huomattava ylipaino eivät myöskään sovi yhteen.

Toimittaja
TIIA VÄRE


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun