Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
13.3.2001
Intacs – 
silmien taittovirheleikkaus

Silmien taittovirheleikkaukset ovat kehittyneet huimaavaa vauhtia muutaman viime vuoden aikana. Nyt laserleikkauksien rinnalle on tullut myös uusi likinäön korjaava kirurginen toimenpide, Intacs, jossa ei sarveiskalvoa tarvitse käsitellä viilloin tai kudosta ei tarvitse poistaa lainkaan. Uusi menetelmä mahdollista myös operaation purun mikäli potilas ei ole tyytyväinen tuloksiin.

Likinäköisellä sarveiskalvo on kaarevampi kuin normaalinäköisellä. Intacsissa puolikuun malliset renkaat työntävät sarveiskalvoa syrjään ja näin ollen madaltavat kaarta. Intacs-renkaat voidaan tarvittaessa vaihtaa tai jopa poistaa kokonaan. Lasertoimenpiteet ovat pysyviä – niitä ei voi peruuttaa. Intacs sopiikin parhaiten 30-40-vuotiaalle, jolla likinäkö on jo tasaantunut ja olettavan että ikänäön tullessa renkaat voidaan poistaa ja näin saada silmä näkemään myös lähelle.

Johanna Kaislasalmi harkitsi silmien taittovirheleikkausta useamman vuoden ennen kuin päätti operaatioon tulla. Johanna on aina inhonnut silmälaseja ja nuoruudessaan hän taisteli laseitta pitkään. Kuorma-autojen pysäyttely bussipysäkillä pakotti Johannan viimein hankkimaan lasit. Nyt Johanna on päässyt laseista eroon ja kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen hän on tyytyväinen tuloksiin.

Kaiken kaikkiaan minä tekisin kaiken uudestaankin ihan vain siitä ilosta etten enää tarvitse laseja. En yhtään pätkää kadu.

Nyt Johanna erottaa myös linja-autot busseista. En minä pysäyttele enää kuorma-autoja kuin silloin kun huomaan, että siellä on hyvän näköinen kuski - sitten voin yrittää.”

Silmätautien erikoislääkäri Gaston Leroux pitää nykyisiä taittovirheleikkauksia turvallisina.

Kun otetaan huomioon kuinka valtavia määriä näitä leikkauksia tehdään, niin kyllä ne ovat hyvin turvallisia. On olemassa tietenkin pieni prosentti missä on vaikeuksia, mutta tästä ovat silmälääkärit ja koko silmälääketieteen alalla oleva teknologia kovasti kiinnostunut ja kyllä ne sijoittavat suuret rahat, jotta taittovirheleikkauksista tulisi vielä turvallisempia.

Intacs-leikkaus tulee maksamaan potilaalle noin 10 000 mk/silmä eli kovin edullisesta toimenpiteestä ei ole kysymys.

Intacs sopii parhaiten 30 – 40-vuotiaille, joilla likinäköisyys ei enää muutu ja jotka eivät vielä tarvitse lukulaseja. Likitaitteisuuden saa Intacsilla parhaiten korjatuksi jos lasien vahvuus ei ylitä –4,5 ja mikäli hajataitteisuus ei ole yhtä diopteria enempää. Intacs-renkaat eivät sovi sellaisille jotka sairastavat immuunikatoa tai joilla on jokin autoimmunologinen sairaus. Myöskään raskaana oleville ja imettäville naisille ei Intacs-operaatiota suositella. Potilaan kannattaa mainita myös silmälääkärilleen lääkkeistä joita säännöllisesti käyttää.

toimittaja
TAINA TERVO

Lisätietoja:

http://www.kirurgipalvelu.com

teija.kauppinen@kirurgipalvelu.com


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun