Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
13.3.2001
Synnytyspelosta vapaaksi 
puhumalla ja tuttuudella 

Synnytystä pelkää lähes jokainen nainen jossain määrin. Yksi kymmenestä tuntee suorastaan kauhua: pelko aiheuttaa painajaisia ja fyysisiä oireita. Oivallus siitä, että odottava äiti ei ole pelkonsa kanssa yksin, on jo askel eteen päin.

Isoissa keskussairaaloissa toimii erityisiä synnytyspelkopoliklinikoita. Kävimme tutustumassa, miten pelkääviä äitejä hoidetaan Helsingin kätilöopistolla. Jo kolmen vuoden ajan siellä on toiminut ns. Haikaranpesä -osasto, joka aivan erityisesti kiinnittää enemmän huomiota synnyttävään äitiin jo odotusaikana.

Haikaranpesässä käyvät äidit ja isät myös synnytysvalmennuksessa. Näin talo ja talon tavat tulevat tutuiksi jo ennen synnytystä. Jokaisen äidin kanssa tehdään yksilöllinen synnytyssuunnitelma, jossa äiti saa kertoa niin toiveensa kuin pelkonsakin.

Pelkoja yritetään hälventää äidin kanssa ensin osastolla keskutelujen avulla. Äitiä varten on tuttu kätilötiimi, joka hoitaa myös tulevan synnytyksen. Kätilö keskustelee pelkäävän äidin kanssa useamman kerran. Näin kartoitetaan pelon syyt. Jos pelot ovat kovin voimakkaat, äiti pääsee keskustelemaan vielä synnytyspoliklinikalle sekä asiaan erikoistuneen kätilön että psykiatrian sairaanhoitajan kanssa.

Synnytyspelon syyt voivat olla moninaiset. Jo synnyttäneiden äitien kauhukertomukset voivat pelästyttää esikoistaan odottavan äidin. Synnytys on kuitenkin aina erilainen kokemus - mallisynnytystä ei ole olemassakaan. Yksi kokee esimerkiksi synnytyskivun paljon voimakkaammin kuin toinen. Kipuun on kuitenkin saaatavissa useita eri lievennysvaihtoehtoja.

Ennalta-arvaamattomuss on yksi pelon aiheuttajista. Edes kätilö ei lopultakaan tiedä kuinka synnytyksessä käy. Pelkäävät äidit pelkäävätkin usein juuri sitä, etteivät kykene hallitsemaan tilannetta, vaan äiti on ikään kuin synnytyksen armoilla. Synnytyssuunnitelmalla pyritään kuitenkin tekmään tuleva synnytys edes jotenkin tutuksi jo etukäteen. Ainakaan paikkaa tai hoitohenkilökuntaa ei tarvitse pelätä tai jännittää.

Joskus pelon syyt löytyvät raskauttaa edeltävästä vaikeasta elämäntilanteesta. Pelon syyt voivat olla syvällä alitajunnassa, jolloin keskustelukertoja tarvitaan useampia.

Toissynnyttäjällä on pelon syyt hieman toisenlaiset. Toisaalta se, että tietää mitä voi olla tulossa, saattaa pelottaa. Varsinkin silloin, jos edellinen synnytys on ollut vaikea. Toissynnyttäjä pelkää useimmin myös sitä, onko lapsi terve.

Kävimme katsomassa myös pientä Elsa-vauvaa, jonka äiti kuvitteli, ettei koskaan pysty synnyttämään. Rohkeus kuitenkin palkittiin, sillä pieni tyttö on vaivan arvoinen. Elsan äiti, Katja, ajatteli synnyttävänsä keisarinleikkauksella kuten moni synnytspelkoa poteva. Keskustelujen jälkeen Katajan ratkaisu oli kuitenkin alatiesynnytys.

Keisarinleikkaus ei poista pelkoa ja sen kohtaamista. Silti äiti, joka synnyttää sectiolla ei ole sen huonompi äiti kuin muutkaan. Keisarinleikkaus on yksi varteenotettava vaihtoehto silloin, jos pelostaan ei pääse yli raskauden aikana.

toimittaja: MAARIT VIRKKULA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun