Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

15.5.2001
Siivoa lääkekaappisi ja vie
vanhat lääkkeet apteekkiin!

Apteekit toimittivat viime vuonna lähes 37 miljoonaa lääkereseptiä eli noin 7 reseptiä jokaista suomalaista kohti. Tällainen määrä merkitsee sitä, että osa lääkkeistä jää syömättä ja osa menee vanhaksi.

Professori Olavi Pelkonen Oulun yliopiston farmakologian ja toksikologian laitokselta arvioi, että jopa 30 prosenttia apteekeista lunastetuista lääkkeistä jää käyttämättä.
Kun lääke vanhenee, sen teho pienenee ja se voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Siitä voi tulla allergiaa aiheuttava tai jopa myrkyllinen.
- Esimerkiksi tetrasykliineissä on sellainen reaktio mahdollista, että tetrasykliinin hajoamistuotteet ovat fototoksisuutta lisääviä aineita, jotka lisäävät herkistymistä esimerkiksi auringon valolle, sanoo apteekkari Matti Moilanen oululaisesta Kastellin apteekista.

Teollistuneissa maissa lääkkeiden säilyvyys ei ole suurikaan ongelma, mutta kun lääkkeitä viedään esimerkiksi kehitysapuna trooppisiin, alikehittyneisiin maihin, tilanne muuttuu radikaalisti.
- Koskaan ei voi olla varma, onko potilaalle annettava lääkeaine enää todella hyvässä kunnossa, Olavi Pelkonen huomauttaa.
Toinen ongelma on se, että kehitysmaiden terveydenhuolto ei ole hyvässä kunnossa, minkä vuoksi läääkkeiden vaikutusten seuranta on hankalaa tai suorastaan olematonta.

Kuivassa ja valolta suojassa

Arktisessa Pohjolan oloissa lääkkeet on säilytettävä kuivassa ja valolta suojassa.
Osa lääkkeistä, kuten tabletit ja kapselit, säilyvät huoneenlämmössä eli noin 20 asteessa. Monet pistettävät lääkkeet on säilytettävä viileässä tai kylmässä.
Viileä säilytys tarkoittaa sitä, että lääkkeet pidetään jääkaapin ovilokerossa tai viileässä kaapissa, + 8 - + 15 asteessa.
Kylmäsäilytys tarkoittaa jääkaappia eli + 2 - + 8 astetta. Säilytysohjeet löytyvät lääkepakkauksista, kuten myös niiden viimeinen käyttöpäivä. Vai löytyvätkö?
- Pitää aina oikein hakemalla hakea, missä se viimeinen käyttöpäivä on. Tekstit ovat niin pienellä, että melkein pitää olla oikein suurennuslasi silmälasien lisäksi, että sen selvästi näkisi, lääkevarastojaan siivoava Mirja Granlund huokaisee.
Tihrusteluilmiöön on törmännyt myös farmakologian professori Olavi Pelkonen, joka arvelee, että kaikki eivät ole tietoisia lääkkeiden säilytysasioista ja viimeisistä käyttöpäivistä.
- Ehkä ihmiset niitä joskus katsovat mutta eivät aina välttämättä muista, hän pohtii.

Lääkkeet ovat ongelmajätettä

Jos löydät viimeisen käyttöpäivän purkin tai tuubin kyljestä ja havaitset, että lääkkeesi on päässyt vanhenemaan, älä heitä sitä roskapönttöön, kuten valitettavan usein tapahtuu.
Vanhat lääkkeet ovat ongelmajätettä, minkä vuoksi niiden paikka on ehdottomasti apteekki. Apteekissa ne lajitellaan ja toimitetaan kunnan jätehuolto-organisaation kautta Riihimäen ongelmajätelaitokselle (Ekokem) hävitettäviksi.
Toisin sanoen: siivoa lääkekaappisi vähintään kerran vuodessa. Vie vanhentuneet ja pilaantuneet lääkkeet apteekkiin.
Näin vähennät myrkytysriskiä ja säästät myös luontoa! Näin suven kynnyksellä kesämökille menijälle muistutus: jos viet lääkkeitä mukanasi, älä jätä niitä talveksi mökille jäätymään!

Toimittaja: SEPPO KORHONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun