Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
16.1.2001
Urheilukirurgia

Sakari Orava - maailman paras urheilukirurgi

Ortopedian ja traumatologian dosenttia Sakari Oravaa kehutaan maailman parhaaksi urheilukirurgiksi. Orava leikkaa vuosittain noin 500 urheilijaa ja miehen laskujen mukaan 90 prosenttia leikkauksista onnistuu.

Oravan puukkoa ovat maistaneet suomalaisista olympiavoittajista mm. Juha Tiainen, Arto Härkönen ja Tapio Korjus.

Italialaisen maailmanluokan jalkapallojoukkueen Juventuksen pelaajat ovat olleet Oravan hoidossa jo viitisen vuotta. Viime aikojen kuuluisin leikattava on ollut Ranskan jalkapallon maailmanmestarijoukkueen ja Euroopan mestarijoukkueen kapteeni Didier Deschamps.

Jalkapalloilija kärsii useimmin nilkan ja polven vammoista. Myös lihas ja jännevammat ovat futarin arkipäivää. Deschampsilla oli akillesjännevamma.

Huippu-urheilijalle aika on rahaa. Pitkä toipilasaika saattaa tehdä suuren loven palkkapussiin ja heikentää seuraavan kauden palkkaneuvotteluita.

Ulkomaalaiset miljonääriurheilijat ovat kuuliaisempia potilaita kuin kotimaiset urheilijat. Juventuksen jalkapalloilijat noudattavat suosituksiani pelitauoista päivälleen. Suomalaiset urheilijat sen sijaan tahtovat lähteä kentälle ennen kuin vamma on kunnolla parantunut.

Orava muistuttaa myös, että suomalaisurheilijat ja -valmentajat käyttävät järkeään nykyään enemmän kuin takavuosina.

Aiemmin palkintopallille noussutta kuumeista urheilijaa pidettiin sankarisisupussina. Nyt vastaavanlaisessa tilanteessa sentään ajatellaan, että onpa hölmö kaveri, kun leikkii terveydellään.

Urheiluseurat eivät osaa etsiä asiantuntijalääkäreitä

Sakari Orava sanoo suomalaisten urheilukirurgien nousseen maailmanluokkaan siksi, että maassa on mahtavat perinteet urheilulääketieteessä. Vaatimattomana miehenä Orava nostaa jalustalle kirurgilegendat Helmer Kvistin ja Pekka Peltokallion.

He loivat hyvät suhteet ulkomaalaisiin urheilijoihin ja urheilujärjestöihin. Ulkomaalaiset urheilijat luottivat suomalaislääkäreihin, tänne kannatti tulla hoidettavaksi. Myös hyvä koulutus ja urheilulääketieteen nostaminen lääketieteen erikoisalaksi ovat vaikuttaneet tilanteeseen.

Sakari Orava ihmettelee, että Suomessa seurojen urheilulääkäreiksi kelpaavat kaverit, joiden ansiot siinä, että he ovat kiinnostuneita urheilusta tai ovat muuten vain mukavia miehiä. Asiantuntijalääkäreitä ei osata etsiä.

Vaikka asiantuntijalääkäri tulisikin aluksi hieman kalliimmaksi, niin pitkässä juoksussa se kannattaa.

Sakari Orava osasi puuduttaa ja nukuttaa jo nuorena miehenä.17-vuotiaana Sakari-poika voitti 17-vuotiaitten Suomen nyrkkeilymestaruuden. Elettiin vuotta 1962 ja sarja oli 54 kiloa. Orava naurahtaa johtopäätökselle, että "eihän se nyrkkeily sitten näytä olevan kovin vaarallinen laji aivoille". Voihan ajatella myös, että jos en olisi nyrkkeillyt, elämä olisi mennyt vielä paremmin. Tai sitten ei.

toimittaja
JUHA GRANATH


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun