Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
18.12.2001
Päiväkotilapset vanhusten ilona 

Vanhainkotien ja vanhusten vuodeosastojen ongelma on eristäytyminen muusta elämästä. Savonlinnassa tätä on lähdetty ehkäisemään lasten avulla. Jo yli vuoden ajan ryhmäperhepäiväkoti Peukaloisen lapset ovat käyneet säännöllisesti leikkimässä ja askartelemassa vanhusten luona.

Vuodeosasto 4 ei ole Suomessa mikään harvinaisuus. Tilat ovat vanhanaikaiset, osaston kaikki 32 vuodepaikkaa ovat käytössä ja resursseja on niukasti. Osastonhoitajan murheet kuulostavat valitettavan tutuilta.

- Vaatimukset ovat kasvaneet ja vanhukset tulevat entistä sairaampina. Suurin osa potilaista tarvitsee apua kaikessa, ruokailussa ja vessaan viemisessä, kertoo osastonhoitaja Kristiina Nyholm Savonlinnan terveyskeskuksesta.

Tällä hetkellä joukossa on vain alle kymmenen syötettävää, kun joskus syötettäviä on ollut jopa 26. Huonokuntoisuus näkyy myös hoitoajoissa. Paikallinen suositus hoidon kestoksi on 75 vuorokautta, mutta keskimääräinen hoitoaika on peräti kolme vuotta. Pitkäaikaisin potilas on asunut osastolla jo 20 vuotta. Potilaiden huonokuntoisuudesta riippumatta monessa vanhainkodissa ja vanhusten vuodeosastolla on kiinnitetty viime vuosina huomiota yhä enemmän asukkaiden viihtyvyyteen. Monessa paikassa asukkaille on hankittu kissoja ja akvaarioita ja heille tarjotaan konjakkiryyppyjä. Savonlinnassa viihtyvyyttä on haettu etenkin lasten avulla.

- Me tuodaan tänne ihan tavallisia elämän ääniä. Me emme erityisesti valmistele esityksiä vanhuksia varten, vaan luemme kirjoja, askartelemme ja piirrämme. Eli lapset ovat niin kuin muuallakin, hyvin rennosti, tämä on ihan tavallista päivähoitoa meillä, selittää perhepäivähoitaja Tiina Koponen.

Osa potilaista kärsii muistihäiriöistä, ja siksi monelle lasten vierailu on vain hetken ilo. Sellaisena se on kuitenkin hyvin kaivattu.

- Ihana asia, lasten vierailu oli ihan yllätys, mie oon lapsrakas yleensä olemassakin, kertoo Kirsti Kiiskinen lasten touhuja seuratessaan.

-Lasten vierailu näkyy jo ilmeissä. Joku purskahtaa oikein itkuun, ja hellyttäviä näkyjä täällä muutenkin on, vakuuttaa Nyholm.

Mutta lapset eivät ole vuodeosastolla vain antamassa vaan myös saamassa.

-Minkälaisia teistä on vanhat ihmiset?

-Vanhat ihmiset on kivoja, vakuuttaa Emma Räisänen.

-Niiden kädet tuntuu kivalta, toteaa Camilla Aspivaara.

-Jos sanoo hiljaisella äänellä, ne ei kuule, miettii Joonas Kosonen.

-Ne tykkää meistä, kiteyttää Samuli Seppänen.

- Minusta päiväkodissa on liikaa samanikäisiä lapsia, jotka kaikki ovat samassa kehitysvaiheessa. Oikeaa elämää näkee, kun on vanhoja ja nuoria, eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä. Eikä aina tarvitse olla leikkiä ja laulua koko vierailu, vaan se voi olla myös silittämistä ja nykimistä, pohtii vierailujen antia perhepäivähoitaja Teija Moncada.

Tällä kertaa lapset lauluineen toivat vuodeosastolle joulun tunnelmaa. Yksi toive vanhuksilla kuitenkin vielä on.

- Olisi maassa rauha ja kaikilla hyvä mieli. Ja olisihan kiva nähdä lapsia ja mennä katsomaan vaikka heidän lahjojen purkamista, toivoo Kirsti Kiiskinen kyynel silmäkulmassaan.

Toimittaja
HELI JÄRVINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun