Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
20.2.2001
Mamaohjelma

Suomessa todetaan vuosittain noin 3300 uutta rintasyöpää. Näistä 2600 löytyy lääkärintarkastuksissa ja naisten itse huomaamien muutosten perusteella. Rintasyövän pelkääminen on hukkaan heitettyä naisenergiaa, näin uskoo radiologian ja onkologian erikoislääkäri, LKT Gisella Gästrin joka on jo kolmen vuosikymmenen ajan tehnyt työtä rintasyövän varhaisen toteamisen eteen.

Rintasyövän syntymekanismi on yhä arvoitus. Tutkijat ovat kehittäneet monenlaisia teorioita riskiryhmistä. Tästä huolimatta alan spesialisti uskaltaa varmuudella nimetä vain yhden riskitekijän perinnöllisyyden. Rintasyövän esiintyneisyys on lisääntynyt koko ajan, mutta kuolleisuus on pysynyt ennallaan.

Mamaohjelmaan perehdytetty Elisa Communicationsin työterveyshuolto lähti ensimmäisten joukossa viemään Gästrinin oppeja työntekijöille. Yhä vieläkin jokaisessa työhön sijoitustarkastuksessa naisia opastetaan iästä riippumatta mamaohjelman mukaan tutkimaan rintansa kerran kuukaudessa ja kirjaamaan havainnot ylös mamakorttiin.

Ennen mamaohjelmaakin naiset tiesivät kuinka tutkia rinnat, mutta he eivät tehneet sitä. Gästrin on tehnyt tutkimuksen mamaohjelman vaikutuksesta naisten käyttäytymiseen. Neljäntoista vuoden seurannassa rintasyöpäkuolleisuus laski kaikissa ikäryhmissä lähes 30 prosenttia. Ohjelman avulla paljastettiin uusia rintasyöpiä peräti 20% enemmän kuin odotettiin.

Opastuksen saaneet naiset omaksuivat lähes 90 prosenttisesti rintojen tarkkailun. Näiden tulosten tultua julki naisjärjestöt perustivat Promama ry:n tiedottamaan mamaohjelmasta. Vapaaehtoistyötä tekevä Gästrin vie seuraavaksi sanomaa Viroon.

toimittaja
RAIJA KANTOMAA

Lisätietoja:

e-mail: gisella.gastrin@fimnet.fi
promama@promama.pp.fi


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun