Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
20.3.2001
Pumppu lujilla osa 1. 
Sydän ja suola 

Suomalaiset syövät ruuassaan keskimäärin 10g suolaa vuorokaudessa. Se vastaa kahta teelusikallista, joista toinen pitäisi terveyssyistä pudottaa pois. Kehomme tarvitsee vain pari grammaa suolaa päivässä eli puolisen teelusikallista.

Suolaa on elintarvikkeissa niin yleisesti, ettei sen käyttöä edes huomaa. Ongelmana onkin piilosuola, jota saamme syömällä mm. leipää, mausteita, kastikkeita, säilykkeitä ja valmiita eineksiä. Pitsatäytteet kuten kinkku, herkkusieni, tonnikala ja oliivi ovat varsinaisia suolapommeja.

Myös monissa nuorten suosimissa välipaloissa ja pikaruuissa on runsaasti suolaa. Sipsipussi sisältää 3-8g, valmispopcornit 3g ja kerroshampurilainenkin 2,5g suolaa sataa grammaa kohti laskettuna.

Ylenmääräinen suolansyönti nostaa verenpainetta ja rasittaa sitä kautta sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Liian korkea verenpaine ei ole yksinomaan varttuneiden ongelma vaan suomalaisten nuortenkin verenpainelukemat alkavat olla Euroopan huipputasoa.

Verenpaineeseen voi vaikuttaa mm. suolan käyttöä vähentämällä, painoa alentamalla ja liikuntaa lisäämällä. Kaupoista löytyy nykyisin vähäsuolaisia, Sydänmerkittyjä elintarvikkeita. Esimerkiksi vähäsuolaisen leivän ja juuston suolapitoisuus saa olla enintään 0,7% kun normaalisuolaisessa sitä voi olla jopa kaksi kertaa enemmän.

Hyvä vihje suolankäytön vähentämiseen on vaihtaa leivät ja leivänpäälliset vähäsuolaiseksi. Maustesuolan sijasta ruuanlaitossa kannattaa käyttää yrttejä ja suolattomia mausteita. Suolaa voi korvata happamilla elintarvikkeilla; sitruunamehu, viinietikka, tomaattimurska ja maitorahka tarjoavat vähintään yhtä voimakkaita makuelämyksiä.

toimittaja: MIKKO JUNES


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun