Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

22.5.2001
Sähköpostistressi

Sähköposti on loistava apuväline niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Se säästää paljon aikaa ja vaivaa yhteyden pidossa. E-mail voi olla myös stressin laukaisija. Valtava litania lukemattomia viestejä ruudulla voi saada aikaan ”harmaita hiuksia”.

Aamulla menet virkeänä töihin viikonloppuvapaiden jälkeen. Avaat tietokoneesi iloisena. Hymy hyytyy äkkiä kun huomaat, että sinulle on tullut mieletön määrä sähköpostiviestejä ja kaikki vielä kiireisiä … kännykkä laulaa ja työmatkallekin pitäisi lähteä. Ahdistus iskee… Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä?

Työterveyslaitoksen psykologi Sirkku Kivistö korostaa työsuunnittelun tärkeyttä:
Sähköpostia ja sen määrää ajateltaessa on ensimmäinen tarkistus on, että minkä verran minulla on aikaa nyt näitä katsoa. Sähköpostinkin purkaminen ja niiden asioitten työstäminenkin vaatii aikaa… kaikki työ vaatii aikaa. Jos on sellainen päälle kaatuva tunne, niin silloin on pysähtymisen paikka.

Sähköpostistressin yleisyyden Kivistö laittaa muun työstressin piikkiin – työpaineen määrä kokonaisuudessaan on lisääntynyt ja sähköisten viestien aiheuttama stressi on osa tätä kokonaiskuormitusta. E-mailin aiheuttamalta paineelta voi välttyä hyvällä työsuunnittelulla.
Se on yksi kommunikointiväline, yksi työväline, sanoo Sirkku Kivistö. E-mailin kautta tulee tehtäviä ja työntekijän tulee harkita mille tehtäville on aikaa ja mille ei. Ennaltaehkäisy sähköpostin aiheuttamalle stressille tapahtuu työsuunnittelun kautta.

Stressaavaa sähköpostissa on vallankin opetteluvaihe, jolloin välineen hallinnan opettelu voi tuntua toivottomalta. Myös tietokonevirukset lisäävät kuormitusta. Myös kännykät jodlaavine soittoäänineen ja piippavine viesteineen voi saada aikaan lisäharmia. Tärkeää onkin muistaa päästää itsensä vapaalle lomilla ja sulkea koneet ja kännykät.

Sähköpostista voi muodostua jonkin asteinen addiktiokin eli riippuvuus.
Minullakin on ollut sellaisia jaksoja, että e-mail on ollut tosi kiinnostava ja sähköpostia kohtaan tuntemani uteliaisuus on ollut jopa hieman addiktiivista, Kivistö kuvailee omia kokemuksiaan.

Sähköpostistressi, samaten kuin muutkaan stressit, eivät kuulu tautiluokitukseen. Mikäli e-mailista tulee addiktio on se yleensä merkki jostain muusta ongelmasta. Apua haettaessa työterveyshuolto on ensimmäinen askel ulos tilanteesta.

Toimittaja: TAINA TERVO


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun