Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
24.4.2001
Kiire vaaraksi sydämelle

Parhaillaan vietettävällä sydänviikolla tutustumme Karin ja Samin kiireiseen työhön informaatioteknologia eli IT-alalla, jossa nuori sukupolvi paiskii töitä kellon ympäri vaarantaen sydämen hyvinvoinnin.

Kari Kakko on Business Manager it-alalla toimivassa Enderossa. Työtehtäviin kuuluu mm. avainasiakkuuksien hoitaminen, budjetin seuranta ja työntekijöiden hyvinvoinnin valvonta.

Sami Siltainsuu tehtäviin projektipäällikkönä kuuluu työntekijöiden kokoaminen ja aikataulujen järjestäminen sopivaksi. Samin stressaavin aika ajoittuu projektin käynnistysvaiheeseen. Parin ensimmäisen viikon aikana päiville tulee pituutta jopa 14h.

Sami: kahvia ja cokista menee aika paljon. Mä oon pikkasen stressaajatyyppi niin sanotusti. Joskus hommat tulee illalla mieleen sitten menee yöt pyörimiseksi.

Kari: Stressasin nuorempana, kun ehtinen tekemään kaikkea. Nyt olen huomannut, että 12h hommat ehtii tehdä 8h, jos suunnittelee kunnolla.

Sydänliiton asiantuntijalääkärin Matti Romon mukaan pahinta sydämelle on pakkotahtinen työ, jossa ei pysty itse säätelemään työtahtiaan.

Varoittava merkki on tuntemuksia rinnassa esim. rytmihäiriöt. Tällöin on syytä hakeutua terveystarkastukseen. Hallitsematon tilanne johtaa vuosittain jopa 30 - 40 -vuotiailla sydäninfarktiin tai äkkikuolemaan.

Sydämelle pahasta ovat valvominen, epäsäännöllinen ruokailu, liiallinen tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö.

Sydän rakastaa liikuntaa ja säännöllisiä elämäntapoja!

toimittaja: RAIJA KANTOMAA

Lisätietoja:
Suomen sydänliitto ry


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun