Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
24.4.2001
Hyvää oloa - Soijasta

Soija on terveellinen elintarvike. Sen arvellaan olevan ehkäisevässä roolissa mm. joissakin syöpälajeissa. Tutkimuksia soijasta on tehty lukuisia ja sen terveysvaikutuksia tutkitaan kaiken aikaa.

Soijan terveysvaikutukset perustuvat sen monipuolisuuteen; siinä on valkuaisaineita, proteiineja ja elintarvikeöljyjä ja näihin sekoittuneina ja liuenneina on monia vähäisessä määrin esiintyviä aktiiviaineita.

Soijan arvellaan näyttelevän ennaltaehkäisevää roolia monien sairauksien suhteen. Sillä mahdollisesti on ennaltaehkäisevä vaikutus mm. eri syöpälajien, kuten esim. eturauhassyövän ja rintasyövän suhteen, kertoo elintarvikekemian professori Heikki Kallio Turun yliopistosta.

-Yleisimmät väittämät ja näkemykset ovat, että soijan pitkäaikainen käyttö vähentäisi eräiden syöpien riskiä, sydän- ja verisuonitaudin riskiä sekä myöskin estäisi osteoporoosin muodostumista, tässä on kuitenkin sellainen mutta, että virallisesti näitä väittämiä ei ole riittävän hyvin osoitettu todeksi.
Kallion mukaan tutkimuksia on syytä jatkaa ja lisätä sillä soija on yksi maailman tärkeimmistä elintarvikeraaka-aineista.

Soija ruuanvalmistuksessa on meille suomalaisille vielä hieman vierasta. Tässä yksi käytännön vinkki italialaisen ruuan ystäville. Lasagnen voi valmistaa terveellisesti osittain kasvispohjaisena eri soijaelintarvikkeita hyödyntäen; lehmänmaidon sijasta voi käyttää soijamaitoa ja jauhelihan loistavasti korvaa soijarouhe.

Myös ravintolat ovat alkaneet hyödyntää soijaelintarvikkeita ja maassamme toimiikin jo useita kasvisravintoloita, joiden ruokalistoilta löytyy monenlaisia soijaherkkuja. Myös kauppojen soijatuotteiden valikoimat ovat runsastuneet. Soija onkin paitsi terveellinen elintarvike kaikille myös tervetullut lisä laktoosi-intolerantikkojen ja maitoproteiiniallergikkojen ruokavalioon.

Toimittaja: TAINA TERVO


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun