Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
27.2.2001
Laihdutusleikkaus

Vaikeaa liikalihavuutta on vuosikymmeniä yritetty hoitaa erilaisin laihdutusleikkauksin. Mahapantaleikkauksesta odotettiin Suomessa paljon, koska siinä ei puututa ruoan normaaliin kulkureittiin, mutta toisin kävi. Leikkauksiin on liittynyt niin paljon ongelmia ja komplikaatioita, että Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa leikkaukset on ainakin toistaiseksi lopetettu.

Silikoninen panta asennetaan mahalaukun ympärille. Se kiristetään niin, että ruoka valuu hitaammin ja nälän tunne pysyy poissa vähemmällä ruoalla. Tarvittaessa pantaa pystytään kiristämään keittosuolaliuoksen avulla säiliön kautta.

Mikkeliläiselle Tero Lindblad asennettiin mahapanta runsaat kolme vuotta sitten. Häneltä painoa lähti pois 70 kiloa, mutta puolet siitä on tullut takaisin.

Panta edellyttää aina ruokailutapojen muuttamista terveellisemmäksi. Lindbladilla panta on tehnyt muutoksen kuitenkin vaikeaksi. -Tänä päivänä en pysty syömään sitä, mitä haluaisin ja mikä olisi terveellistä ja järkevää. Tämä panta estää minua syömästä kuivaa ruokaa eli kanaa, lihaa ja vihanneksia, etenkin raakoja vihanneksia Eli panta ikään kuin pakottaa minut elämään epäterveellisesti siinä mielessä, että olen oppinut huijaamaan pantaa eli syön monenlaista ruokaa, mutta se edellyttää, että ruoka on rasvaista ja että siinä on liukastetta mukana. Ja kuinka ollakaan, kaikki tämmöinen ruoka on epäterveellistä ja sellaista, mikä ei laihduta, harmittelee Lindblad.

Mahapantaa pidetään mahdollisena silloin, kun painoindeksi on yli 40. Potilaalla ei saa alkoholismia eikä ahmimiskäyttäytymistä. Suomessa suurin osa mahapannoista on asennettu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Ongelmia on ollut kuitenkin niin paljon, että pantoja on jouduttu poistamaan ja nyt mahapantojen asennukset siellä on lopetettu kokonaan. -Pitemmän ajan seurannan jälkeen mahapanta ei tahdo pysyä paikallaan vaan maha liukuu alta pannan yläpuolelle ja vakavampi sivuvaikutus, mikä on tullut esille, on se, että osa mahapannoista syöpyy mahalaukun sisälle kertoo kirurgian klinikan ylilääkäri, dosentti Matti Pääkkönen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Mahapantojen pitkä seuranta puuttuu ja lyhyelläkään jaksolla tulokset eivät ole kovin mairittelevia, mutta silti leikkauksia jatketaan esimerkiksi Helsingissä. -Ruotsissa esimerkiksi jopa 60 % leikatuista on jouduttu leikkaamaan uudelleen ja se on aika paljon. Haluamme nyt seurata näitä 120 mahapantaleikattua potilasta nyt uudelleen, että saamme selville mahapannan aiheuttamat pitkäaikaiset sivuvaikutukset. Meillä on nyt kokemusta 5-7 vuotta näistä seurannoista ja ainakin 20-30 % leikatuista joudutaan myöhemmin leikkaamaan uudelleen, perustelee Pääkkönen.

Lähes koko ikänsä lihavuudesta kärsinyt Tero Lindblad haluaa muistuttaa myös, ettei mahapanta sen enempää kuin laihdutuslääkkeetkään sitouta käyttäjäänsä elämäntapojen muutokseen. -Ehkä kaikkein tärkein asia ylipainoisilla ihmisillä on ottaa itseään niskasta kiinni, hakea ammattiapua, keksiä oikea keino, ottaa perhe mukaan ja pitää kirjanpitoa syömisistään. Silloin äkkiä huomaa sen syyn, miksi paino nousee.

Vaikka Lindblad ei ole joutunut mahapantansa kanssa uusintaleikkauksiin, haluaa hänkin pantansa pois. -Huolimatta että panta ei aiheuttaisikaan ongelmia, luulen että poistatan sen, koska olen oppini saanut ja uskon pystyväni muuttamaan elämäntapojani, mutta huomaa, vain jonkun muun tuen avulla, ryhmän tai muun avulla.

toimittaja
HELI JÄRVINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun