Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
27.11.2001
Uudella syöpälääkkeellä 
uskomattomia tuloksia

Muutama pilleri päivässä ja syöpä katoaa. Ei sädehoitoja, ei sytostaatteja, ei hiusten lähtöä tai muitakaan sivuvaikutuksia. Kuulostaa uskomattomalta. Marraskuussa 2001 Euroopan lääkearviointivirasto EMEA kuitenkin myönsi myyntiluvan kroonisen myelooisen leukemian (KML) hoitoon tarkoitetulle uudelle täsmälääkkeelle, joka tutkimusten mukaan kaataa syövän – ilman suuria sivuvaikutuksia. Tästä syövänhoidon vallankumoukseksi sanotusta täsmälääkkeestä, Glivecista, on kokemuksia vasta lyhyeltä ajalta, mutta ne ovat rohkaisevia. Suomessa hoidettu maailman ensimmäinen potilas on saanut Glivecia hieman yli puolitoista vuotta. Syöpä ei ole uusiutunut ja potilas voi hyvin.

Tehon taustalla syövän tarkka tunteminen

Glivec toimii eri tavalla kuin perinteiset syöpälääkkeet, sillä sen vaikutus kohdistuu suoraan syövän syntymekanismiin. Tiettyjen syöpätyyppien taustalla on virhe solunsisäisessä tiedonvälityksessä, jonka seurauksena on valkosolujen hallitsematon lisääntyminen. Glivec estää virheellisen tiedonkulun ja syövän eteneminen alkaa taittua. Glivec toimii varsin nopeasti. Suuret kasvaimet voivat hävitä parissa viikossa. Ensimmäiset muutokset voi havaita tutkimuksissa jo tuntien kuluttua lääkityksen aloittamisesta. Täsmällisestä vaikutusmekanismista johtuu myös haittavaikutusten vähyys. Joillakin potilailla esiintyy ohimenevää pahoinvointia, turvotusta ja ihottumaa. Kroonisen myelooisen leukemian lisäksi Glivec on osoittautunut tehokkaaksi ruoansulatuskanavan sarkooman hoidossa. Yleiseksi syöpälääkkeeksi Glivecista ei kuitenkaan ole, sillä sen vaikutus kohdistuu vain muutamiin syöpäsolutyyppeihin.

Kallis erikoislääke

Glivec-kapselit otetaan kerran vuorokaudessa suun kautta. Lääkkeen annostus riippuu sairauden vaiheesta ja potilaasta, mutta kroonisessa vaiheessa olevien potilaiden annos on noin 400 milligrammaa vuorokaudessa. Erikoislääkkeiden tapaan Glivec ei ole halpa valmiste. Yksi kapseli maksaa yli sata markkaa. Vuodessa lääkekulut voivat nousta esimerkiksi yli kahteen sataan tuhanteen markkaan. Glivec ei toistaiseksi kuulu sairasvakuutuskorvauksen piiriin.
Suomessa Glivecia saa tällä hetkellä kolmisenkymmentä potilasta. Yhteensä Glivec-potilaita on tällä hetkellä muutama tuhat.

Toimittaja
MIKKO PENTTILÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun