Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
29.5.2001
Matkailijan rokotukset

Maailma on pienentynyt. Yhä useampi matkailija hakee lomiltaan eksoottisia alkuperäisiä kokemuksia. Safarilla leijonien lisäksi vaanivat malaria hyttyset. Viidakosta voi saada ei toivottuna tuliaisena keltakuumeen. Sademetsän kätköissä viihtyy myös maksatulehdusta aiheuttava keltatauti.

Kaikelta tältä voi kuitenkin välttyä hankkimalla asianmukaiset rokotukset ja noudattamalla tervettä maalaisjärkeä. Tavallisella muutaman viikon turistimatkalla Välimeren alueelle tai muihin turistikeskuksiin pärjää tavanomaisilla rokotteilla.

Euroopassa voi jo syödä ja juoda kuin Suomessa, mutta jo eteläisessä euroopassa riskit kasvavat. Nykyisin vatsatautinen saa syödä ja juoda, jos pystyy. Nestepaaston voi siis unohtaa. Suomalaisten suosikkikohteessa Thaimassa ei vielä ihan voi olla huoleton.

Tarvittavan rokotteen voi saada rokotusasemalta tai kotipaikkakunnan terveyskeskukselta. Jo syksyllä viime hetken rokotuksen voi ottaa Helsingin lentoasemalle avautuvalla lääkäriasemalla.

Kaikkia tartuntatauteja vastaa ei ole vielä rokotetta Yksi ongelmallinen tauti on malaria, jota hyttyset levittävät. Malariasääski lentää pimeän aikana, siksi on syytä pukeutua suojaavasti iltaisin ja sängyn yläpuolella on hyvä olla vuodeverkko. Ennen matkalle lähtöä on aloitettava malarian ennaltaehkäisylääkitys.

Lisätietoja matkailijan rokotuksista saa kätevästi internetistä kansaterveyslaitoksen nettisivuilta.

Asiantuntijat:

Lääkäri Timo Prostila,
Auroran Sairaalan rokotusasema.
Markkinointijohtaja Jukka Salama, 
Aurinkomatkat.

Toimittaja: RAIJA KANTOMAA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun