Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
22.1.2002
Joka toinen leukemiapotilas 
paranee

Suomessa sairastuu leukemiaan vuosittain noin 350 ihmistä. Leukemian hoito on kehittynyt oleellisesti. Tampereen yliopistollisen sairaalan osastonlääkäri, kliininen hematologi Marjatta Sinisalo arvioi, että keskimäärin 50 prosenttia kaikista leukemiapotilaista paranee sytostaattihoitojen ja luuytimen kantasolujen siirron ansiosta. Sinisalo korostaa sitä, että prosentti on hyvä, kun ajatellaan kaikkia syöpäsairauksia.

Leukemia, jota kutsutaan myös verisyöväksi, on yhteisnimitys tietyille pahanlaatuisille verta muodostavien solujen sairauksille. Leukemiassa veren valkosolujen syntymekanismi on häiriytynyt. Erityyppisiä leukemioita on useita, mutta pääsääntöisesti puhutaan akuutista tai kroonisesta leukemiasta.

Akuutti leukemia etenee nimensä mukaisesti nopeasti, ja siksi hoidon käynnistäminen mahdollisimman nopeasti on ensiarvoisen tärkeää. Henkisesti akuuttin leukemiaan sairastuminen on erityisen raskasta, sillä joskus ensimmäinen sytostaattihoito aloitetaan jopa samana päivänä kun tauti diagnosoidaan.

Lapsilla on paras ennuste

Lapsuusiän leukemian ennuste on viimeksi kuluneiden 20–30 vuoden aikana parantunut merkittävästi, ja nykyisin potilaista paranee pysyvästi ensimmäisellä hoidolla jopa 80 prosenttia. Leukemian hoidon kesto riippuu leukemian tyypistä ja vaihtelee hieman alle vuodesta noin 2,5 vuoteen.

Krooninen leukemia on keski-ikäisten ja vanhempien ihmisten tauti, 90 % potilaista on yli 50-vuotiaita. Ennuste on ollut keskimääräistä huonompi, mutta nyt on juuri saatu käyttöön uusia lääke, joka auttaa ainakin 50:tä ihmistä vuodessa.

Marjatta Sinisalon mukaan onnistuneiden hoitojen jälkeen potilas joutuu elämään muutaman vuoden jännityksessä, uusiutuuko tauti vai ei. Mikäli pääsee ensimmäisten vuosien yli terveensä, taudin uusiutuminen on hyvin harvinaista. Jos leukemia uusiutuu, pysyvä parantuminen on erittäin harvinaista.

Sairaus paljastui hammaslääkärissä

Pirkkalalainen Mika Niemi selitti itselleen voimattomuuttaan pitkään vaivanneella viisaudenhampaalla. Viime elokuussa hän meni hammaslääkäriin, joka kiinnitti huomiota veren outoon hyytymiseen. Samana päivänä Mika kävi verikokeissa, jo parin tunnin kuluttua hän sai soiton tulla välittömästi ensiapuun.

– Sillä reissulla ollaan edelleen. Välillä olen päässyt käymään kotona, mutta yhteensä ehkä vain 2–3 viikon ajan. Kolmas sytostaattihoito on takana ja edessä on luuytimen siirto. Otan tämän sairastumisen haasteena, ja uskon, kun lääkärit sanovat, että heillä on keinot parantaa minut.

Niinpä Mikan vaimo Hanna ja hänen kolme pientä tytärtään vierailevat ahkerasti sairaalassa. Tytöt käyvät päivähoidossa, jotta Hanna pääsee päiväksi Mikan luo.

Sairastuminen on ollut Mikan koko lähipiirille järkytys: miten 35-vuotias urheilija, jolla on terveet elämäntavat, voi sairastua hetkessä vakavasti. Mikaakin hoitavan lääkärin, Marjatta Sinisalon mukaan kenenkään leukemiapotilaan ei pidä pohtia, mitä on itse tehnyt edesauttaakseen taudin puhkemiasta.

– Leukemia syntymekanismia ei tunneta. Edes tupakanpoltolla, jota aikaisemmin pidettiin riskinä, ei uskota enää olevan merkitystä.

Lisätietoja:

Haluatko auttaa? Lue myös kantasolujen ja luuytimen luovuttamisesta. Lue lisää

Lapsuusiän leukemiasta, syöpäsairaiden lasten vanhempien yhdistyksen sivut:
http://personal.inet.fi/yhdistys/
sylva/Leukemia.htm

Leukemian eri tyypeistä ja niiden ennusteista, Kuopioon yliopistollisen sairaalan sivut:
http://kuh.fi/~syo-web/cancer5.htm

Lauri Muurisen omakohtaisia kokemuksia leukemiasta:
http://koti.mbnet.fi/~mamuu/lauri.html

Toimittaja
MARITA SALONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun