Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

9.3.2004

Ulos kiltin tytön vaatteista

– Nyt olen oppinut tai ainakin opettelen sanomaan ei. Se oli minulle ennen täysin mahdotonta ja minun oli täysin mahdotonta pyytää muilta apua silloin, kun en itse jaksanut. Minä vain jaksoin ja jaksoin.

Näin kertoo entinen "kiltti tyttö"Marja, joka auttaa tänä päivänä muita naisia, jotka kärsivät samanlaisista ongelmista kuin hän ennen. Marja sai välineet sisäiseen muuttumiseen NOVAT–naisen kasvu ja elämänhallinta -ryhmästä, jossa hän on ollut mukana puolitoista vuotta.

Ryhmä on Naistenkartano ry:n ylläpitämä ja sen nimi tulee sanoista Naisen omat vaatteet. Toiminnan tavoitteena on auttaa naista löytämään oma minuus "kiltin tytön vaatteiden" alta.

Työskentelytapa perustuu vertaistukeen eli ongelmiin etsitään ratkaisuja yhdessä muiden naisten kanssa, joilla on samantyyppisiä vaikeuksia elämässään. Ryhmässä kunnioitetaan luottamuksellisuutta ja nimettömyyttä, minkä vuoksi Marjakaan ei halua paljastaa henkilöllisyyttään.

Liika kiltteys käänty itseä vastaan

Naisille on ominaista salailla vaikeuksiaan ja jaksaa yli rajojensa. Avuliaisuus ja toisten huomioon ottaminen ovat heille luontaisia asioita, joita on perinteisesti korostettu myös tyttöjen kasvatuksessa. Kiltin tytön rooli tarjoaa suojautumiskeinon vaikeissa tilanteissa.

Pitkällä tähtäimellä liiallinen kiltteys kääntyy itseä vastaan. Jos lapsena on saanut hyväksyntää vain tottelevaisena pikku apulaisena, toisten miellyttämisestä voi tulla pakonomainen käyttäytymismalli, josta ei ole helppo parantua omin avuin.

Naistenkartano ry:n toiminnanjohtaja Helena Palojärvi on huolissaan naisten jaksamisesta tämän päivän kilpailuyhteiskunnassa.

– Suomalaista naista koskettavat monenlaiset ristiriidat. Vaatimukset työpaikoilla ovat koventuneet ja samaan aikaan perinteiset odotukset äitinä olemisesta, hoivasta ja vastuunkannosta läheisten suhteen ovat yhä olemassa. Lisäksi on tullut paljon uraan ja ulkonäköön liittyviä vaatimuksia. Jos on tottunut olemaan kiltti ja muita varten, niin on vaikea tasapainoilla näiden vaatimusten paineissa, Palojärvi sanoo.

Marjalle toiset ihmiset olivat ennen paljon tärkeämpiä kuin hän itse. Hän tunsi tarvetta auttaa heitä silloinkin, kun ei olisi jaksanut ja otti vastuuta myös toisten tunteista. Kaikista vaikeimpana hän koki sen, ettei osannut puolustautua riitatilanteessa. Tämän vuoksi hän yritti ylläpitää sopua omalla kustannuksellaan viimeiseen asti.

Omien tarpeiden kieltäminen ja jatkuvat pettymykset kasvattavat sisäistä vihaa, jonka nainen kääntää helposti itseään kohti. Kielteiset tunteet muuttuvat syyllisyydeksi ja häpeäksi. Uupuminen, masennus ja erilaiset riippuvuudet uhkaavat. Pahimmassa tapauksessa nainen hyväksyy jopa itseensä kohdistuvan fyysisen väkivallan.

Muutos alkaa tiedostamisesta

Liiallisen kiltteyden tiedostaminen on vaikeaa. Marjan ongelmat alkoivat kasautua hänen miehensä äkillisen kuoleman jälkeen, jolloin hänestä tuli valtavan heikko eikä hän kyennyt pitämään enää puoliaan missään asioissa. Hän yritti tukahduttaa jopa oman surunsakin, jotta ei olisi tehnyt muita ihmisiä murheellisiksi.

– Siinä vaiheessa minulle tuli tunne, että vaikken tiennyt mitä tahdon, niin tiesin, että haluaisin olla rauhassa. Siihen liittyi ihan elämänhalun menettäminen. Ajattelin, että ainoa paikka, missä voisin olla täysin rauhassa, olisi varmaan, kun en olisi olemassakaan, Marja kertoo.

Marja haluaa rohkaista muita samantyyppisessä tilanteessa olevia hakemaan apua. Tänä päivänä on tarjolla erityisesti naisille suunnattuja palveluja, joissa otetaan huomioon naisen näkökulma. NOVAT-ryhmä on yksi vaihtoehto. Siellä työstetään naisille ominaisia asioita kuten syyllistymistä ja vihantunnetta erityisen opintomateriaalin avulla, jonka läpikäyminen kestää noin puolitoista vuotta.

Naisille suunniteltua vertaistukea

Ryhmän opintoaineisto perustuu yhdysvaltalaisen sosiologin Jean Kirkpatrickin kehittämään menetelmään, jossa huomioidaan naisen erityispiirteet erilaisten riippuvuuksien hoidossa. Sitä on muokattu suomalaisille sopivaksi.

Ohjelman perusfilosofia on: Olen sitä mitä ajattelen. Ryhmässä pyritään rakentamaan positiivista minäkuvaa ja etsimään vahvuudet elämään tavallisesta arkipäivästä. Naistenkartano ry:n ylläpitämän toiminnan periaatteena on, että kun nainen voi hyvin, se heijastuu myös hänen läheisiinsä.

Tällä hetkellä Suomessa toimii 26 NOVAT-ryhmää, joista suurin osa on Etelä-Suomen alueella. Yhteen ryhmään kuuluu 6–10 naista. Mukaan voi tulla myös ilman ongelmia pelkästään pohtimaan omaa elämäänsä.

– Minulle oli suuri heräämisen tunne se, kun ymmärsin, että voin itse omilla ajatuksillani muuttaa käsitystä itsestäni, joka oli todella huono. Ryhmä ja opintomateriaali ovat olleet siinä hyvänä tukena, Marja sanoo.

Lisätietoa

Naistenkartano ry: http://www.naistenkartano.com/

Asiantuntija: HELENA PALOJÄRVI, toiminnanjohtaja, Naistenkartano ry

Toimittaja: KIRSI SCHALI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006