Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

12.10.2004
LÄÄKÄRIT TODISTUS-AUTOMAATTEINA

Terveyskeskuslääkäreiden aikaa tuhraantuu ei-hoitoon liittyvien lääkäritodistusten kirjoittamiseen suhteettoman paljon. Todistuksia vaaditaan, vaikka asiat voitaisiin hoitaa terveellä maalaisjärjellä. Suomen lääkäriliitto on yrittänyt saada tilanteeseen muutosta jo pitkään säästääkseen lääkäreiden aikaa potilaiden tutkimiseen ja hoitamiseen.

- Tilanne on hiljalleen luiskahtanut sellaiseksi, että yhä enemmän ja yhä useammassa asiassa vaaditaan lääkärintodistusta. Tuntuu, että lääkäristä on tullut yhteiskunnassa eräänlainen ammattitodistaja, jota vaaditaan kaikenlaisten asioiden taustaksi, kun ei itse uskalleta päättää tiettyjä asioita, harmittelee Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Santero Kujala.

Ongelma on tiedostettu sosiaali- ja terveysministeriössäkin Kansallisen terveysprojektin yhteydessä, eikä se ole suinkaan helppo ratkaista. Eniten kiistaa ovat synnyttäneet lyhyiden sairaslomien vuoksi kirjoitettavat todistukset. Lääkäreiden kirjoittamista todistuksista noin puolet on juuri sellaisia.

- Tällä hetkellä on käynnissä noin viisitoista eri pilottihanketta osana tätä kansallista terveyshanketta. Niissä lääkärin, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan työnjakoa pyritään kehittämään. Siihen kuuluu myös todistuskäytännön kehittäminen, kertoo lääkintöneuvos Risto Pomoell sosiaali- ja terveysministeriöstä.

TODISTUSTAAKKA POIS LÄÄKÄREILTÄ

Lääkäriliitossa harmitellaan sitä, että kun tietyt osapuolet päättävät oikeudesta korvauksiin, niin todistamistaakka jää lääkäreille ja vastuu kustannuksista yhteiskunnalle.

- Lähtökohtana tulisi olla, että jos esimerkiksi työmarkkinaosapuolet sopivat keskenään, että joku on oikeutettu korvaukseen tietyssä tilanteessa, niin heidän pitäisi itse järjestää menetelmä, jolla se todetaan. Nyt se kaadetaan julkisen terveydenhuollon syliin, Kujala painottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö rakentaa yhdessä muun muassa Kuntaliiton kanssa mallia, jonka mukaan toimittaisiin jatkossa. Neuvotteluissa pyritään pääsemään yhteisymmärrykseen siitä, kuinka paljon lääkärintodistuksia voidaan siirtää sairaan- ja terveydenhoitajien tehtäviksi ja minkä verran vastuuta voidaan antaa esimerkiksi työntekijälle itselleen lyhyistä sairaslomista.

- Yleinen arvio on, että 60-80 prosenttia työnantajista suhtautuu myönteisesti terveyden- tai sairaanhoitajan kirjoittamiin todistuksiin, Pomoell toteaa.

Lääkäriliitossa mentäisiin vielä pidemmälle. -Tässä suhteessa asia ei parane todistamistaakan siirtämisellä lääkäriltä hoitajille. Ehkä olisi parempi siirto antaa henkilölle itselleen lupa allekirjoittaa paperi, jossa hän vakuuttaa omat oireensa tällaisiksi ja sairautensa sellaiseksi, Kujala ehdottaa.

Hän arvelee sen sitovan ihmisiä enemmän kuin nykykäytäntö.- Nyt lähdetään niin sanotusti arvuuttamaan, että millaisen todistuksen lääkäri kirjoittaa kertoessani tällaisen kertomuksen.
Uusi todistuskäytäntö pyritään sisällyttämään jo tämän vuoden tupo-neuvotteluihin, kunhan siihen löydetään yhteisymmärrys kaikkien osapuolten kesken.

RISTIRIITAISIA TULKINTOJA

Toinen ongelma-alue lääkärintodistuksissa ovat esimerkiksi golf-auton käyttöä tai sukeltamista varten tarvittavat todistukset. Joidenkin kaupunkien terveyskeskuksissa on jopa kieltäydytty antamasta aikaa lääkärille tällaisten ei-hoitoon liittyvien lääkärintodistusten vuoksi.

- Tämä on selvä ristiriita, jopa juristien tulkinnoissa on ristiriitoja samoin kuin kuntien käytännön toteutuksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveysministeriön pitää kehittää lainsäädäntöä ja ohjeistusta niin, että suomalaiset asukkaat ovat samanlaisessa asemassa kotikunnastaan riippumatta, Pomoell toteaa.

On siis selvitettävä, mikä julkisen terveydenhuollon tehtävä lääkärintodistusviidakossa on ja mitkä ovat kansalaisten oikeudet. Priorisointia joudutaan jo tekemään potilaiden hoidossa.
Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksissä on todettu, että osasta todistuksia voitaisiin luopua kokonaan ja osa siirtää eri ammattiryhmien tehtäväksi. Lisäksi on tarkoitus kehittää sähköisessä muodossa annettavia lääkärintodistuksia, mutta myös todistusten sisältöä tulisi tarkastella.

Toimittaja: NINA KUJANSIVU

Asiantuntijat:
SANTERO KUJALA, varatoiminnanjohtaja, erikoislääkäri, Suomen Lääkäriliitto

RISTO POMOELL, lääkintöneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö.


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun