Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

12.10.2004
ADHD EI KATOA LAPSEN VARTTUESSA

Lasten ja nuorten tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöistä tiedetään paljon. Mutta entä jos tavarat ovat kadoksissa, ihmissuhteet takkuilevat ja rahankäyttö riistäytyy hallinnasta vielä aikuisenakin?


Tarkkaamattomuuteen liittyvät piirteet eivät välttämättä pääty, kun ihminen täyttää 18, vaan ne voivat jatkua huomattavan kiusallisina myös halki aikuisiän. Elise Korsumäki oivalsi vasta nelikymppisenä mikä oli syynä elämän kaoottisuuteen.

-Olen aina ollut höpöttäjä, keskeyttänyt ihmisiä. Mikä minussa on kun teen aina väärin… Miksi mulle sanotaan, että kun sä olet tollanen höpöttäjä, älä nyt keskeytä ja ei tämä kuulu sulle? Mikähän tässä on, kun muut eivät ole tälläisiä, muistaa Elise miettineensä nuoruudessaan.

AIKUISET EIVÄT KIIPEILE?

Ensimmäisen kerran Elise Korsumäki sai tietää tarkkaavaisuushäiriöstä noin kuusi vuotta sitten, kun koulunkäyntiin valmistautuvan vanhemman pojan keskittymiskyvyn puutetta, ylivilkkautta ja ongelmallisia kaverisuhteita alettiin tutkia ja hoitaa. Onkiessaan lisää tietoa löytyi lopulta netistä kuvaus neurobiologisiin syihin pohjautuvasta tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöstä nimeltä ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder). Elise tunnisti kuvatut piirteet koulua aloittelevassa pojassaan ja oivalsi yhteyden myös omaan käyttäytymiseensä.

Psykiatrian dosentti Hannu Lauerma Turun yliopistosta on hoitanut tarkkaavaisuushäiriöitä myös aikuisilla.

-Tyypillistä on, että lapsuudessa niin helposti näkyvä ja hyvin konkreettinen ylivilkkaus häipyy ja jäljelle jää tietty tarkkaamattomuus ja vaikeus löytää tiettyjä kognitiivisia strategioita sekä vaikeus hallita omaa elämää. Aikuiset eivät enää kiipeile niin paljon.

ALIDIAGNOSOITU HÄIRIÖ

Suomalaisista noin 3-5 %:lla on ADHD. Kuitenkin vain pienellä osalla heistä on lääkärin diagnoosi tai hoitoa häiriöönsä. Häiriön taustalla on aivojen välittäjäaineisiin liittyviä muutoksia sekä perinnöllisiä tekijöitä.
Nykykäsityksen mukaan noin puolella lapsista tarkkaavaisuuden ongelmat kuten keskittymisen vaikeudet ja impulsiivisuus jatkuvat kuitenkin aikuisikään.

Ns. asosiaalisen, epäsosiaalisen persoonallisuushäiriön taustalta löytyy myös usein ADHD- eli ylivilkkausproblematiikkaa.

-Tällainen epäsosiaalistumisen kierre ja tietty roolinotto, josta on sitten myöhemmin vaikea tai mahdoton enää irrottautua ja tiettyjen aikuiskykyjen kehittymättömyys on yksi muoto. Sitten on hyvinkin sosiaalisia ja hyvin pidettyjä tarkkaavaisuushäiriöisiä henkilöitä. Häiriö ilmenee heillä lähinnä vaikeutena hallita omaa elämää ihan käytännöllisellä tasolla. On vaikeaa pitää kiinni aikatauluista, on vaikeaa keskittyä asioihin yksi kerrallaan, on vaikeaa saattaa asioita loppuun. Heillä ovat tyypillisesti sukat eri paria, tavarat hukassa, erilaisia tavarapinoja ja vaikeuksia hoitaa arkielämän asioita ajoissa. Jos heillä ei ole hyvää sihteeriä, luettelee Lauerma.

SELVIYTYMISTARINOITA ON MONIA

Elise toimi 20 vuotta ATK-suunnittelijana. Työn luonne muuttui kuitenkin tietokonealalla nopeasti ja keskittyminen aina vain isompiin ohjelmiin ja kokonaisuuksiin alkoi tuottaa vaikeuksia. Edessä oli alan vaihto. Syksyllä Elise aloitti artesaaniopinnot Loimaan Ammatti-Instituutissa. Uudessa koulussa Elisern luovuus ja kädentaidot saavat kukoistaa ja hän nauttii oppimisesta.

On monta eri strategiaa selviytyä elämässä tarkkaavaisuushäiriöstä huolimatta.
-Joku saattaa hankkiutua töihin vaikkapa puolustusvoimiin sellaisiin tehtäviin, joissa vallitsee niin selkeä järjestys, kuri ja suorittamisen pakko, että se ulkoinen ympäristö muodostaa tukirangan joka auttaa selviämään. Joku saattaa kyetä tulemaan toimeen tietyntyyppisissä tehtävissä yksityisyrittäjänä, taiteilijana, jopa tieteentekijänä riippuen siitä minkälainen hyvä onni hänellä on, minkälaisen tiimin hän saa ympärilleen, selvittää Lauerma.

HARVOIN HOIDOSSA

Koska ADHD-häiriö on aikuisilla yhä alidiagnosoitua, ei myöskään hoitoa siihen ole aivan yksinkertaista saada. Hoitoon voidaan käyttää terapiaa ja valmennuskursseja sekä vertaistukiryhmiä ja arjen harjoittelua valmentajan eli luotsin avulla. Diagnoosi tehdään haastattelemalla ja käymällä läpi lapsuuden ja nuoruuden historiaa.

Usein auttaa selviytymään jo kuitenkin sen oivaltaminen, miksi elämä on jatkuvaa kaaosta. Jos arki ei suju, voidaan ADHD-häiriötä hoitaa myös stimulanttilääkkeillä. Itsestään selvä hoitomuoto se ei kuitenkaan ole.

-On lähdetty siitä, että informointi, mistä on kysymys auttaa riittävästi ja ihminen löytää sopeutumisen teitä. Mutta sitten on ihmisiä, jotka eivät kerta kaikkiaan selviä normaalielämän vaatimuksista tai niistä vaatimuksista mitä elämä on heille rakentanut, ilman että sitä hoidetaan esim. lääkkeillä, Lauerma toteaa.

Hannu Lauerma haluaa painottaa, että lääkkeitä ei koskaan tyrkytetä. Lääkitys on yksi keino koettaa tukea omaa elämänhallintaansa.

-Tulokset ovat parhaimmillaan tavattoman hyviä. Suorituskyky paranee ja oma kokemus elämänhallinnasta paranee ja muilta saatu palaute rupeaa tukemaan itsetuntoa, joka on saattanut kärsiä aika lailla siinä vuosien varrella.

ANNA ARMOA!

Jos asiat ovat joskus luisua käsistä, voi olla armollisempi myös itselleen, kun tietää mistä on kysymys.

-Annan anteeksi itselleni. Jos en ole tänään siivonnut, niin siivotaanpa huomenna. Kun olen aika tarkka raha-asioista mutta kuitenkin joissain asioissa tykkään törsätä, niin mulla on ollut sellainen ruutuvihko jo parikymppisenä. Olen jo silloin alkanut itseäni hoitamaan tai ohjaamaan. Jos ei sitä vihkoa olisi, niin en tietäisi yhtään missä mennään.

Tarkkaavaisuushäiriöisellä on monia vahvuuksia kuten nopeus ja tehokkuus lyhyissä projekteissa, innostuminen ja energinen asioihin heittäytyminen. He ovat usein luovia ja innovatiivisia sekä valmiita ottamaan riskejä. Elämä heidän kanssaan ei todellakaan ole tasapaksua.
Ympäristö tulkitsee kuitenkin herkästi tarkkaavaisuushäiriöisen käytöksen pahantahtoiseksi ja piittaamattomaksi.

-Kannattaa muistaa, että tarkkaavaisuushäiriö ei parane rankaisemalla tai uhkaamalla. Se voi ryhdistää henkilön pieneksi hetkeksi kerrallaan niin, että hän kiinnittää sitten koko huomionsa jonkinlaisen painostuksen alla tiettyihin kysymyksiin. Mutta muuten tämä tarkkaavaisuusongelma on sellainen joka pysyy, se ei ole tahdon asia, henkilö ei ole valinnut sitä. Siitäkään huolimatta, että hänet voidaan hetkeksi pakottaa ikään kuin ruotuun. Se on hiukan sama asia kuin että me pakotettaisiin liikuntavammainen kiipeämään hyvin vaikeasti aidan yli. Hän saattaa siitä hyvin suurin vaivoin ja tuskin onnistua mutta se ei tarkoita sitä, etteikö hänellä ole liikuntavammaa, huomauttaa Lauerma ja toivoo samalla, että ympäristö tuntisi vähemmän tarvetta tuomita tarkkaavaisuushäiriöisen käytöstä.

RÄMÄPÄÄ RISKINOTTAJA

-Voidaan ajatella, että evoluutiossa nämä altistavat geenit ovat säilyneet sen takia, että tällaista ihmiselämän rikkautta tarvitaan. Se on luultavasti ollut eduksi ihmislajille, että meitä on moneksi ja monenlaisiin tehtäviin. Joskus on spekuloitu sellaisella ajatuksella, että tietyssä vaiheessa Euroopan historiaa tämä tyyppi päätyi merille ja siirtomaihin. Rämäpäisiä riskinottajia, jotka saattoivat sitten onnistua oikein hyvin, kannustaa Hannu Lauerma.

Toimittaja: LEA FROLOFF

Asiantuntija: HANNU LAUERMA, psykiatri, psykiatrian dosentti, Turun yliopisto.

Lisää tietoa:

www.adhd-liitto.fi
www.adhd-center.com
www.adhd-aikuiset.org


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun