Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

13.1.2004
LASKIMOTUKOKSET.

Meillä on jaloissa pinnalliset ja syvät laskimot ja molemmissa voi olla vajaatoimintaa.
Pinnallisissa laskimotukoksissa jalka turpoaa, iho hilseilee, ihon pinnassa saattaa olla aluksi vaaleita pigmenttimuutoksia, jotka saattavat vuosien kuluessa muuttua lähes mustiksi.
Syvemmät laskimot ovat pohjelihasten peitossa. Niissä voi myös olla vajaatoimintaa, erilaisia tulehduksia ja pahimpia ovat laskimotukokset.


- Nykyään syvempiä tukoksia tulee äärimmäisen harvoin, kertoo erikoislääkäri Terttuliisa Ahokas
HYKS:n Iho- ja Allergiasairaalasta. Tukoksen huomaa siitä, että jalka on hyvin turvonnut ja sillä astuminen tekee kipeää. Sitä hoidetaan mm. verenohennuslääkkeillä.

- Pinnallista verisuonitukosta hoidetaan erilaisilla tulehduslääkkeillä. Hoidossa tärkeää on turvotuksen ehkäisy, johon lääkäri voi määrätä lääkinnälliset hoitosukat. Kaikkein hankalin on laskimoitten vajaatoiminnasta johtuvat säärihaavat, korostaa erikoislääkäri Ahokas.

- Näkyvien suonikohjujen takia potilas usein tulee lääkärin luo. Vaikka suonikohjut eivät näy jalan pintaan, silti laskimoläppien vajaatoimintaa voi olla olemassa - jalka on turvonnut, väsynyt, se ei tunnu hyvälle, sanoo erikoislääkäri Ahokas.

SAIRAUDEN YLEISYYS

Laskimoitten vajaatoimintaa on n. 30-40% aikuisväestöstä ja 10%:lla heistä se kehittyy säärihaavaksi, joka on erittäin hankala sairaus.
Laskimosairaudet ovat lisääntyneet, mutta mistä eriasteiset laskimovaivat johtuvat, siitä ei ole varmaa tietoa.

Laskimosairaudet ovat yleisimpiä ikääntyneillä naisilla. Raskaus altistaa niille ja yli puolet vähintään yhden lapsen synnyttäneistä naisista kärsii laskimoiden vajaatoiminnasta. Myös perintötekijät voivat altistaa sairauteen.
Laskimoiden vajaatoimintaa pidetään länsimaisten ihmisten elintasotautina. Erikoislääkäri Terttuliisa Ahokas kertoo, ettei tällaisia sairauksia ole esimerkiksi Afrikassa.

ENNALTAEHKÄISY

Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvien sairauksien syntymistä voidaan ennaltaehkäistä harrastamalla liikkumista, välttämällä tupakointia ja huolehtimalla ihon kunnosta. Jalkojen turpoamista voidaan hallita lääkinnällisillä hoitosukilla.

TUKISUKAT

Tukisukkia eli ns. lentosukkia käytetään terveissä jaloissa ennaltaehkäisemään ja hoitamaan lieviä laskimovaivoja, jalkojen väsymistä ja lievää turvotustaipumusta. Ne valitaan kengän koon, pituuden, painon ja joidenkin ympärysmittojen mukaan. Tukisukat ovat tavallisen sukan näköisiä ja niitä on polvisukkina, stay uppeina ja sukkahousuina.

LÄÄKINNÄLLISET HOITOSUKAT

Lääkinnällisiä hoitosukkia käytetään esim. suonikohjujen, laskimotukosten, ruusutulehduksen, imusuonten vajaatoiminnan ja laskimoperäisten säärihaavojen hoitoon sekä suonikohjuleikkausten, ortopedisten ja plastiikkakirurgisten toimenpiteiden jälkihoitoon.
Lääkinnällisissä hoitosukissa on neljä eri hoitopaineluokkaa. Näiden sukkien valinnassa on hyvin tärkeää mittaukset ja joidenkin asiakkaiden sukat joudutaan valmistamaan erikseen mittatilaustyönä. Hoitosukkahoidosta on hyvä neuvotella lääkärin kanssa.

SUKAN VALINTA

- Kun asiakas tulee meille, hänen on syytä varata aikaa, koska haluamme opastaa häntä henkilökohtaisesti, sanoo Terttu Lilja Terveydenhoitotuotteiden palvelukeskuksesta.


- Jos asiakkaalle valitaan esim. polvisukat, painon ja kengän koon lisäksi häneltä mitataan molemmista jaloista nilkan kapein kohta, pohkeen paksuin kohta ja polven alta kapein kohta ,näin sukan puristukset pystytään määrittelemään oikein. Sukat ovat tiukimmat nilkasta, kertoo Terttu Lilja ja paineen pitää asteittain alentua. Lääkinnällisiä hoitosukkiahan käytetään parantamaan alaraajojen laskimopaluuvirtausta. Hoitosukat estävät turvotuksen muodostumista ja laskevat jo muodostunutta turvotusta.
Asiakkaalle opetetaan myös sukan oikeaoppinen pukeminen ja riisuminen.
Hoitosukat täytyy panna jalkaan joka aamu ja käyttö jatkuu lopun elämää.
Sukat on huuhdottava jokaisen käytön jälkeen. Sukan puristus oikeana kestää n. puoli vuotta.

Toimittaja: RITVA KIVELÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun