Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

3.5.2005

Kauppojen lääkemyynti kangertelee Tanskassa

Tanskalaiset ovat tunnetusti vapaamielistä kansaa. Reseptivapaat lääkkeet päästettiin päivittäistavarakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille kohta neljä vuotta sitten. Norjassa samaan ratkaisuun päädyttiin kaksi vuotta myöhemmin. Myös Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa lääkkeitä myydään elintarvike- ja kulutustavaraliikkeissä.

Reseptivapaiden lääkkeiden tuomista päivittäistavarakauppoihin vaaditaan myös Suomessa ja sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre on kiirehtinyt tupakanvieroituslääkkeiden myyntiä apteekkien lisäksi maitokaupoissakin. Kauppa sai erävoiton, kun nikotiinituotteiden myynnin mahdollistava lakiesitys päätettiin antaa eduskunnalle vielä kevään aikana.

Puolustajat vetoavat lääkkeiden saatavuuteen haja-asutusaluilla ja sen myötä pienten kauppojen hengissä säilymiseen. Vastustajat varoittavat vakavista kansanterveydellisistä riskeistä, mikäli lääketurvallisuus jää kaupallisuuden jalkoihin.

Akuutti lähti Tanskaan tutkimaan, miten vapaa lääkekauppa käytännössä toimii. Törmäsimme ristiriitoihin heti alkumetreillä.

Kööpenhaminan Nyhavnissa meitä pyöräilee vastaan kaksi paikallisen postin työntekijää. Heidän mielipiteensä asiasta ovat täysin päinvastaiset:

– Minä ostan lääkkeeni päivittäistavarakaupasta. Se on helpompaa, Fadia Hermanstad sanoo.

Hänen kollegansa Gander Drumond on eri mieltä:

– Minusta se on hieman pelottavaa. On vaarallista jos ostaa jotakin ilman reseptiä. Minä en kannata sitä, hän vastustelee.

Erilaisia myyntipisteitä

Tanskassa on kolmisensataa apteekkia ja niiden alaisuudessa satoja eritasoisia lääkkeiden myyntipaikkoja. Sen lisäksi maassa on puolitoista tuhatta myyntipistettä, joissa on rajoitettu valikoima reseptivapaita lääkkeitä, mutta ei alan koulutusta saanutta henkilökuntaa.

Akuutti testasi myyjän asiantuntemusta Fotex-ketjun supermarketissa Kööpenhaminalaisessa ostoskeskuksessa. Halusimme ostaa kuvitteelliseen flunssaan alkajaisiksi sekä nenäsumutetta että Zyrteciä, joka kuivattaa limakalvoja.

Ystävällinen myyjä kertoi, että voi myydä lääkkeistä vain toisen, sillä yhteen vaivaan tarkoitettua lääkettä saa kerralla ostaa vain yhden paketin. Sen jälkeen pyysimme ja saimme vielä särkylääkettä, Strepsilsiä kurkkukipuun sekä nikotiininvieroitusvalmistetta.

Kysymykseen, josko lääkkeitä voisi käyttää samaan aikaan verenpainelääkityksen kanssa myyjä ei osannut vastata, vaan kehotti tiedustelemaan asiaa lääkäriltä. Sen sijaan myyjä varoitti nauttimasta lääkkeitä alkoholin kanssa.

Ostoslistamme myötäili tanskalaisen lääkemyynnin kehityskulkua: ensin kauppoihin tuotiin nikotiinikorvaushoito- , flunssa- ja särkylääkkeet. Kaksi vuotta sitten hyllyille lisättiin ihonhoito- ja allergialääkkeitä. Viime vuonna myytäviä nimikkeitä oli 500.

Tupakanvieroituslääkkeiden myynti lisääntyi kolmessa vuodessa 30 prosenttia.

Apteekkariliitto vastustaa

Tällä hetkellä lääkkeitä saa tanskalaiskaupoista jopa 10 prosenttia halvemmalla kuin apteekeista. Tanskan apteekkariliitto myönsi kuvausluvan apteekkeihin, mutta ei myöntänyt Akuutille haastatteluja ja kielsi myös asiakkaiden haastattelun apteekeissa. Sen sijaan Tanskan apteekkariliiton viestintäpäällikkö Birger Lenvig suostui esittämään mielipiteensä kirjallisesti.

Vastauksessa painotetaan, ettei tavallisissa kaupoissa osata neuvoa asiakkaita lääkkeistä ja että laitonta lääkekauppaa on harjoitettu esimerkiksi kioskeissa. Apteekkariliiton mielestä lääkemyynti apteekkien ulkopuolella heikentää potilasturvallisuutta ja lisää yliannostuksen ja sivuvaikutusten riskiä sekä lääkkeiden käyttöä kaiken kaikkiaan.

Tanskalaiskaupoissa myytävien lääkkeiden on oltava asiakkaiden ulottumattomissa ja niiden ostajan on oltava yli 15-vuotias. Mainontaa on rajoitettu ja vanhat lääkkeet pitää poistaa vuosineljänneksittäin. Asiakas voi ostaa vain yhden pakkauksen tiettyä lääkettä samana päivänä.

Lääkelaitos tutkii myyntiä

Tanskan lääkelaitoksen hallintojohtaja Kim Hellberg Madsen myöntää, ettei valvonta ole helppoa, mutta korostaa, ettei mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia siitä huolimatta ole noussut esiin.

Kun tanskalaisviranomaiset tutkivat vapaata lääkemyyntiä, tulokset eivät silti tyydyttäneet. Kolmesta sadasta myyntipisteestä saatiin seuraava saldo: vanhentuneita lääkkeitä myytiin 36:ssa prosentissa ja määräysten vastaista myyntiä tavattiin 14 prosentissa liikkeistä. Seitsemän prosenttia tutkituista myyntipisteestä säilyttivät lääkkeitä väärin.

– Meillä on kahdenlaisia rangaistuskeinoja: joko voimme perua myyntiluvan tai sitten sakottaa liikettä, joka ei noudata lääkkeiden myyntisääntöjä, hän kertoo, mutta lisää heti, että itse asiassa sanktioiden toimeenpano kuuluu poliisille ja oikeuslaitokselle. Silti Helleberg-Madsen ei pidä ongelmaa suurena:

– Meillä ei ole ollut montaakaan räikeää tapausta näinä vuosina. En muista, että keneltäkään olisi peruttu lääkkeiden myyntilupa.

Apteekkarit vastustavat kaupan vapauttamista juuri siksi, että lääketurvallisuuden pelätään heikentyvän. Myös apteekkien tulevaisuus arveluttaa. Fotex-supermarketin osastopäällikkö Rasmus Bjorn kertoo, että kauppa käy – ja myöntää, ettei valvonta ole helppoa. Kysymme häneltä, miten jälkimmäinen käytännössä toimii kun henkilökunnalla ei ole koulutusta ja työvuorotkin vaihtuvat yhden aukiolopäivän aikana.

– Meidän on vain luotettava työntekijöihimme, hän vastaa.

Kim Hellberg Madsen vakuuttaa, että turvallisuuteen kiinnitetään huomiota jo ennen kuin tuotteelle annetaan myyntilupa.

– Siksi emme pidä päivittäistavarakauppojen henkilökunnan kouluttamista tarpeellisena, hän sanoo.

Muuttuuko lääkkeen status?

Vapaan lääkekaupan vastustajat pelkäävät, että lääkkeitä hankitaan turhaan ja käytetään väärin. Puolustajat painottavat, ettei asiakas välttämättä tarvitse neuvontaa tuttua tuotetta ostaessaan. Hellberg Madsen ei koe, että ihmiset suhtautuisivat lääkkeisiin eri tavalla myynnin laajennettua apteekkien ulkopuolelle. Tulevaisuutta hän ei haluaisi ennustaa, mutta arvelee silti, että myös reseptilääkkeiden siirtämistä päivittäistavarakauppoihin voidaan vielä vaatia.

– En ole kuullut kenenkään ehdottavan sitä, mutten voi myöskään sulkea pois sellaista mahdollisuutta, hän sanoo.

Hellberg-Madsenin mukaan apteekkien liikevaihto oli vuoteen 2003 mennessä laskenut vain prosentin. Tuoreet tulokset lääkemyynnin kehityksestä Tanskasta ovat saatavilla vasta ensi kesänä.

Nyhavnin satamassa työskentelevä baarimestari Henrik Laszloa eivät lääkkeet juurikaan kiinnosta:

– Minä juon sen sijaan lasillisen punaviiniä päivässä, se on parasta lääkettä, enkä ole koskaan sairas, hän hymyilee iloiseen tanskalaiseen tapaan ja koputtaa silti puuta.

Koska Suomessakin suunnitellaan nikotiinikorvauslääkkeiden tuomista elintarvikkeiden yhteyteen kysymme Laszlolta, josko hän uskoo antabuskapseleiden menevän kaupaksi, mikäli niitä myytäisiin oluthanan vieressä.

– Kyllä asiakkaat oluen valitsisivat, hän nauraa..

Terveellistä tai ei – tanskalaiset ovat tunnetusti maailman onnellisimpia ihmisiä ja pidentäähän se naurukin ikää!

Lisätietoja:

www.nam.fi/uploads/Ajankohtaista/selvitys_itsehoitolaakkeet.pdf

www.laegemiddelstyrelsen.dk

www.nam.fi

Toimittaja: AMI ASSULIN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006