Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

8.11.2005

Virtuaalilasit hammaslääkärpelon lievittäjänä

Sydän pamppailee, kädet takertuvat tuolin käsinojien ympärille ja silmät puristuvat tiukasti kiinni vinkuvien äänten saattelemana. Tämä on luultavasti tuttu tunne monelle hammaslääkärin tuolissa vierailleelle suomalaiselle. Tutkimusten mukaan joka toinen suomalainen pelkää tai jännittää hammaslääkäriin menoa ja jopa joka kymmenennelle suomalaiselle hammaslääkäriin meno on jo niin kauhistuttava kokemus, että vastaanotolla käynnit voivat jäädä käymättä vuosiksi.

Jyväskyläläinen Minna Tolonen kuuluu siihen suomalaisryhmään, joille hammaslääkäriin meno on jännityksen paikka. Hammaslääkärissä käynnit Minna on hoitanut säännöllisesti, mutta jokainen käynti aiheuttaa ylimääräisiä sydämenlyöntejä.

– Varmaan se sattuminen, kipu, on sellanen, mikä aiheuttaa sitä jännitystä. Mä oon aika kipuherkkä ihminen, että haluan aina puudutusta, jos tehdään jotain, Minna kertoo.

Pelko pois laseilla

Vuosien saatossa hammashoitomenetelmät ovat muuttuneet asiakasystävällisemmiksi ja asiakkaalla on mahdollista saada myös halutessaan puudutusta. Puudutuksen tuomaa tunnottomuutta ei kuitenkaan enää välttämättä tarvitakaan niin usein kuin ennen. Tämän mahdollistaa uusi suomalaisinnovaatio, hammashoidon tueksi kehitetty palvelukokonaisuus.

Jyväskyläläisen hammaslääkäri Tuula Koskelan vastaanotolla asiakkaat ovat jo vuoden ajan voineet halutessaan käyttää palvelukokonaisuuteen kuuluvia virtuaalilaseja, joiden kautta on mahdollista katsella ja kuunnella hoitotoimenpiteen ajan vaikkapa lempiartistin konserttitaltiointia. Tällainen uusi lääkkeetön vaihtoehto, audiovisuaalinen rentoutusjärjestelmä, on oiva jännityksen ja pelon lievittäjä lievästä sekä keskivaikeasta hammaslääkäripelosta kärsiville potilaille.

Näyttöä virtuaalilasien rentouttavasta vaikutuksesta on saatu niin meillä kotisuomessa kuin ulkomaillakin tehdyistä tutkimuksista. Menetelmä perustuu distraktioon: Asiakas keskittyy muuhun kuin itse hoitotapahtumaan eikä näin ollen tarkkaile koko ajan hammaslääkärin ja hoitajan tekemisiä.

Tuula Koskela on huomannut lasien vaikutuksen asiakkaissaan ihan konkreettisesti vastaanotollaan.

– Oon huomannu, että tämmöset lääkitykset ja puudutukset on selvästi vähentyny. Tässä tosiaan pari aistia sekä kuuloaisti ja näköaisti viedään pois noista hoitotoimenpiteistä osittain, ettei koko ajan seurata, että minkälaisia poria sieltä tullee tai minkälaisia ääniä sieltä tullee. Asiakkaat ovat kokeneet, että he ikään kuin unohtavat sen paikan, missä ovat. Tämä tosiaan lievittää sitä jännitystä ja sitten se, että aika nopeutuu. Välillä kun on pitkiä istuntoja, jotaki siltojen hiontoja, laminaatti- posliinipaikkojen kiinnityksiä, joissa saattaa mennä kaks kolmekin tuntia taikka tunninkin joku aika, niin asiakkaat sanovat, että ai se meni jo.

– Ja sitten se, että esimerkiksi puudutuksia tai tämmösiä esilääkityksiä on tarvittu vähemmän, koska tosiaan se jännitysmomentti on vähentynyt ja huomio on kiinnittynyt näihin muihin asioihin. Sanotaan tavallaan, että tämä on tämmöstä asiakasystävällisyyttä, että annetaan tämmöstä mukavuutta ja sitten tosiaan se jännityspelko ihan selvästi vähenee, Tuula lisää.

"Joko tämä on nyt ohitse!"

Minna Tolonen kokeili virtuaalilaseja ensimmäisen kerran Tuula Koskelan vastaanotolla juurihoitotoimenpiteen aikana. Tällä kertaa toimenpide tehtiin Koskelan ehdotuksesta ilman puudutusta eikä kipua tuntunut. Minnan mukaan aika kului nopeasti ja hauskasti.

– Normaalisti aina miettii, että vieläkö tää kauan kestää, mutta nyt tuossa tuli mieleen, että joko tää on nyt ohite. Aika kulu siivillä. Siinä tosiaan ehkä miettii ihan muita asioita. Jotaki siinä tuntu, että siellä tehdään, mutta semmonen kivun oottaminen siitä jäi pois, Minna kertoo kokemuksiaan ja aikoo käyttää laseja vastaisuudessakin.

Asiantuntija: TUULA KOSKELA, hammaslääkäri, Jyväskylä

Toimittaja: MIRA-PELO KEMPPAINEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006