Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

11.1.2005

Tiedätkö minkälaisia yhteisvaikutuksia lääkkeilläsi on?

Moni meistä joutuu ajoittain käyttämään useita lääkkeitä samaan aikaan, ja aina lopputulos ei ole odotettu. Lääkkeiden yhteisvaikutuksia on tutkittu paljon viime vuosikymmenen aikana, ja on opittu vähitellen ymmärtämään niitä lukuisia mekanismeja, joilla lääkeaineet vaikuttavat toisiinsa elimistössä. Haasteellista on se, miten valtava tietomäärä saadaan käyttöön lääkkeitä määrättäessä. Ja tietääkö lääkäri mitä kaikkia lääkkeitä vastaanotolla oleva potilas syö?

Lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat olla hyödyllisiä, kuten esimerkiksi hoidettaessa verenpainetta usean lääkkeen yhdistelmällä. Haitalliset yhteisvaikutukset ilmenevät eri tavoin: lääkehoito voi jäädä tehottomaksi, toisinaan taas lääkeaineen pitoisuus elimistössä nousee liian suureksi ja aiheuttaa lievempiä tai joskus hyvinkin vakavia seuraamuksia.

Merkittävä kuolinsyy länsimaissa

Lääkkeiden haittavaikutukset on merkittävä kuolinsyy länsimaissa. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa arvioitiin että se olisi jopa yleisempi kuin diabetes tai onnettomuudet. Asiaan pitää tietysti kiinnittää huomiota, sanoo dosentti Kari Laine Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen farmakologian yksiköstä. Lääkeinformaatio, jota lääkärit saavat, perustuu paljon lääketeollisuuden antamaan tietoon, ja se usein painottuu lääkkeiden hyötyihin. Haitat jäävät enemmän julkisen terveydenhuollon ja akateemisen yhteisön selvitettäviksi. Toki lääketeollisuudella on velvollisuudet ylläpitää erittäin tarkkoja rekistereitä omista lääkkeistään ja sieltä kertyy valtava määrä uutta tietoa.

Lääkkeille asetetuista tiukoista tutkimusvaatimuksista huolimatta haittavaikutuksia ei aina havaita ja ymmärretä kuin vasta potilaiden käytettyä lääkkeitä.

Hyvä esimerkki on masennuslääkkeet, Kari Laine kertoo:

- Erilaiset serotoniiniin vaikuttavat masennuslääkkeet ovat olleet käytössä liki 50 vuotta ja nyt vasta aivan 1990-luvun lopussa havaittiin, että ne lisäävät riskiä mahaverenvuotoon erityisesti silloin, kun niitä käytetään yhdessä kipulääkkeitten kanssa. Eli usein tarvitaan satojen miljoonien ihmisten altistus lääkkeille ennen kuin ongelmat tulevat lopullisesti esiin.

Mitä enemmän lääkkeitä, sitä enemmän yhteisvaikutuksia

Mitä enemmän lääkkeitä käytetään, sitä huolellisemmin lääkecocktail on sekoitettava. Kuitenkin esimerkiksi monet vanhukset syövät yli kymmentäkin lääkettä – ja joka neljännen on arvioitu käyttävän haitallista tai tehotonta yhdistelmää. Tavallista on useiden tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö. Monet potilaat eivät miellä käsikauppalääkkeitä lääkkeiksi, vaan ajatellaan, että vain reseptillä kirjoitetut lääkkeet ovat olennaisia näitten yhteisvaikutusten kannalta. Kannattaa pitää mielessä, että monilla yleisillä lääkkeillä kuten masennuslääkkeillä, tulehduskipulääkkeillä ja esimerkiksi verenohennuslääke Marevanilla on yhteisvaikutuksia, ja selvittää ne itselleen kysymällä lääkäriltä tai apteekista.

Myös luontaistuotteiden ja lääkkeiden yhteispeli voi ontua

Monilla luontaistuotteilla, esimerkiksi mäkikuismalla on yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Samoin joillakin ruoka-aineilla, joista greippimehu voi moninkertaistaa jonkin lääkeaineen pitoisuuden estämällä lääkkeiden hajoamisessa tärkeän entsyymin toiminnan.

Lääkkeiden yhdistelmähoidon ongelmia voidaan usein kiertää täsmentämällä lääkkeiden ottamiseen liittyviä ohjeita. Näin esimerkiksi osteoporoosilääkkeenä käytettyjen bisfosfonaattien ja kalsiumin yhteisvaikutuksessa. Kalsium kun estää bisfosfonaatin imeytymisen, jolloin lääke ei tietenkään vaikuta niin kuin pitäisi jos, ollenkaan. Nämä yhteisvaikutukset, jotka tähän asiaan liittyvät, ovat kuitenkin vältettävissä, kuten monet tämän tyyppiset yhteisvaikutukset. Annetaan potilaalle selkeä ohje ottaa bisfosfonaattilääke aamulla ja kalsium illalla. Sillon interaktiolta vältytään, ja potilas voi hyvin käyttää näitä lääkkeitä samanaikaisesti.

Tietotekniikka avuksi

Uutta täsmätietoa tulee tutkimusten ja käytännön kokemusten kautta koko ajan. Kukaan, ei potilas eikä lääkärikään voi hallita pyörryttävää tietomäärää, vaan avuksi tarvitaan tietotekniikkaa, sanoo dosentti Kari Laine. Iso ongelma on nimenomaan tiedon saaminen hyväksi potilastyöhön. Keskeisiä ovat tietotekniset sovellukset, joiden avulla lääkäri saa reaaliaikaisen varoituksen lääkkeiden määräämisen yhteydessä ja välittää sen potilaalle. Tämä on ainoa minun tiedossani oleva tapa, jolla se hyvin arvokas tutkimustieto, jota on saatu viimeisten 10-20 vuoden aikana, saadaan tehokkaasti käyttöön terveydenhuoltoon.

Apteekeista potilaat saavat luontevasti tietoa lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Lääkärien ja apteekkien käyttöön on tulossa lisää apua: Turun yliopistollinen keskussairaala on päivittämässä ja ajanmukaistamassa laajaa tietokantaa ruotsalaisten yhteistyötahojen kanssa. Työ valmistuu vuoden 2005 aikana.

Tietokannasta ei kuitenkaan ole hyötyä reseptilääkkeiden yhteensovittamisessa, ellei lääkäri tai vaikkapa hammaslääkäri tiedä mitä lääkkeitä potilas käyttää. Kertovatko potilaat riittävästi lääkkeistään? Kari Laine: Siinä on varmasti toivomisen varaa. Osittain se voi johtua myös siitä, että terveydenhuoltojärjestelmä on joskus aika holhoava, eli potilaalta itseltään otetaan helposti vastuuta pois. Sitä ei kuitenkaan saisi kokonaan lääkärille antaa, vaikka lääkäri yhdessä potilaan kanssa lääkehoidosta päättääkin. Potilaan kannattaa siis olla tietoinen, mitä pillereitä syö ja mihin vaivaan.

Lisätietoa:

Lääkeyhteisvaikutusten TOP 10-lista

http://www.nam.fi/ (Lääkelaitoksen nettisivut palvelevat myös kuluttajia ja keräävät tietoa haittavaikutuksista)

http://www.rohto.fi/ (Lääkehoidon kehittämiskeskus ROHTO sekä ammattilaisille että kuluttajille)

Apteekeista

Myrkytystietokeskus puh. 09-471 977

Kuopion lääkeinformaatiokeskus KLIK, maksullinen neuvontapuhelin kuluttajille ja terveydenhuollon ammattilaisille 0600-1-52253 (1,67 euroa/min + pvm, joka päivä klo 8-23)

Asiantuntija: KARI LAINE, dosentti, kliinisen farmakologian erikoislääkäri, Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen farmakologian lääkeinteraktioyksikkö

Toimittaja: ULLA KORPELA

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006