Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

18.1.2005

Ikä tuo korviin kohinaa ja konsonantit katoavat

Ikä heikentää pikku hiljaa kuuloa. Ikäkuulon korjaamiseen ei ole turvallista lääkitystä eikä leikkausta. Tulevaisuudessa sisäkorvan tuhoutuneet kuuloaistinsolut korvataan ehkä uusilla soluilla. Tosin tämä kehitys vie vielä ainakin parikymmentä vuotta.

Siihen asti paras apu on kuulokoje. Sen käyttö vaatii tosin hieman totuttelemista. Osa vanhuksista on sitä mieltä, että kuulokoje toistaa liian kovaa kaikki taustaäänet. Tällöin kuultu puhe puuroutuu niin, että siitä on vaikea saada selvää. Osa on sitä mieltä, että kuulokojeesta tulee epämiellyttäviä kaikuääniä.

– Ihan kuin päässä kaikuisi, kuvailee Helsingin Rumpupolun palvelutalon asiakas Hilkka Hokkanen.

Mutta kuulokojekaan ei ole ihan nopea apu. Moni jonottaa sitä jopa kolme vuotta. Kuulokoje on maksuton perusoikeus. Maksullisen kuulokojeen voi hankkia yksityisiltä lääkäriasemilta tai Kuulonhuoltoliiton kuulokeskuksesta Helsingissä.

Kuulon heikkeneminen eristää

Kuulo heikkenee iän myötä pikkuhiljaa ja sitä onkin vaikea itse heti havaita. Moni ikääntyvä alkaa eristäytyä. Hän ei enää halua käydä erilaisissa tilaisuuksissa, kun siellä ei enää kuule kunnolla. Kuunteleminen on päivittäistä voimia vaativaa pinnistelyä.

Kannelmäen Rumpupolun palvelutalon kynnys on matala. Täällä käytetään kuulon apuvälineitä. Palvelutalossa on myös oma kuuloryhmä heille, jotka kuulevat heikosti. Joka perjantaisessa juttutuvassakin käytetään induktiosilmukkaa. Se helpottaa heikommin kuulevien osallistumista isoon keskusteluryhmään. Keskusteluryhmien ohjaajat muistuttavatkin aika ajoin, että huomioidaan joukossa olevat huonosti kuulevat ihmiset: Puhutaan yksi kerrallaan ja kuunnellaan rauhassa. Puhutaan hitaasti ja selvästi.

Kuultu puhe puuroutuu

Eläkeläisistä noin joka kolmannella on jonkinasteinen kuulon alentuma. Kuulon heikentymisen voi havaita jo 55 vuoden iästä alkaen. Tämä on toki yksilöllistä, koska perimä määrää pääosin sen miten ja milloin kuulo heikkenee.

Aluksi kuulo heikkenee niin, että on vaikea kuulla korkeita ääniä kuten heinäsirkan siritystä. Myöhemmin kuulon alentuma laajenee puhealueelle. Tyypillistä on, että ikääntyvä ei kuule konsonantteja. Pahimmillaan puheesta kuuluvat pelkät vokaalit. Näin puhe puuroutuu ja siitä on vaikea saada selvää. Ikääntyvän onkin vaikea kuulla meluisissa paikoissa, joissa taustaäänet vielä sotkevat puheenerottamista.

Ulkoisista tekijöistä jatkuva melualtistus ja tupakointi heikentävät eniten kuuloa. Myös hiljaisuus näivettää kuuloa. Kuulo heikkenee iän myötä, koska sisäkorva ei enää saa riittävästi happea. Sisäkorvan kuuloaistinsoluja alkaa iän myötä tuhoutua. Sisäkorva taistelee hapesta ja tupakointi heikentää korvan hapensaantia.

Eräät sairaudet ja lääkkeet saattavat heikentää kuuloa.

– On olemassa sairauksia kuten munuaissairaudet. Niiden yhteydessä voi olla, että ei enää saada palautettua puheenerotuskykyä ja kuulo saattaa heikentyä. Diabeetikoilla saattaa olla sama vaara. Mutta se ehkä on yhteydessä munuaistoiminnan sairauteen.

– Solusalpaajat ja vaikean tulehduksen antibiootit voivat tuhota sisäkorvaa. Ja joskus kuulo saattaa alentua niin, että tulee vaikeuksia yhdessä ikäkuulon kanssa. Minusta kuitenkin nykyiset lääkkeet ovat kuulon suhteen suhteellisen turvallisia. Yleensä tiedetään milloin lääkkeet voivat olla pahaksi korvalle ja kuuloa seurataan ennen hoitoa ja hoidon aikana.

Kuulon huoltaminen ajoissa

Paras tapa huoltaa kuuloa on varmistaa se, että sisäkorva saa hyvin happea. Se mikä on hyväksi sydämelle on myös hyväksi korvalle. On siis pidettävä rasva-arvot ja verenpaine kurissa. Liikunta parantaa verenkiertoa.

– Nämä pitävät sisäkorvan verenkierron kunnossa. Sisäkorvaan ei tarvitse tulla paljoakaan hankaluuksia verenkiertoon, kun voidaan saada aikaan äkillistä kuulon alentumista.

Asperiini on hyväksi verenkierrolle. Mutta sen käytöstä kannattaa jutella lääkärin kanssa. Väärin käytettynä se on hengenvaarallinen.

– Asperiini estää aivoverentulppia. Ja oletetaan, että se on myös hyväksi korvan verenkierrolle. Mutta se ei ole viimeinen sana kuulon hoitamisessa vaan tulee varmasti turvallisempia ja tehokkaampia lääkkeitä. Asperiinia ei kannata napsia itsekseen. Se voi aiheuttaa mahaan verenvuotoa ja anemiaa. Tämä on erittäin hankala tilanne vanhuksille. Asperiini on myös tappanut ihmisiä verenvuotoihin.

– Myöskään antioksidanttien tehoa ei ole osoitettu ikäkuulon hoidossa. Eikä myöskään erilaisten vitamiinien.

Korva tarvitsee päivittäistä ääntä. Jatkuva hiljaisuus näivettää kuuloa. Jos melu on kova, niin kuulosuojaimia kannattaa käyttää. Ne suojaavat kuuloa.

Kuulontutkimukseen

Kuulontutkimuksissa mitataan kuulokynnys ja puheenerottamiskyky. Kuulokynnys tarkoittaa sitä heikointa äänen voimakkuutta jonka henkilö vielä kuulee. Puheenerottamismittauksessa tutkitaan miten henkilö saa puheesta selvää.

Tyypillisiä oireita:

  • toisen puheesta ei saa selvää
  • ovikellon ja puhelimen ääni ei kuulu
  • television ja radion ääntä on säädettävä kovemmalle
  • liikkeissä asioiminen hankalaa, kun taustamelu sotkee kuulemista
  • harrastuksista tekee mieli luopua, kun siellä ei kuule
  • tekee mieli karttaa tilaisuuksia, jossa paljon ihmisiä ja hälyä
  • korva soi tai on lukkoisenoloinen

Jos oireet tuntuvat tutuilta, niin kannattaa varata aika lääkäriltä. Ensin tehdään alustava kuulontutkimus ja lääkärintarkastus. Tämän jälkeen yleislääkäri antaa tarvittaessa lähetteen jatkotutkimuksiin.

Kuulonapuvälineitä

Kuulon apuvälineitä löytyy puhelimen, television ja radion kuunteluun. Apuvälineitä voi hankkia myös herätyskelloon, puhelimeen ja ovikelloon. Yleisötilaisuuksien järjestäjiltä tai kuten teattereista kannattaa kysyä, että käyttävätkö he induktiosilmukkaa.

Lisätietoja:

http://www.ikakuulo.fi/

http://www.kuulonhuoltoliitto.fi/

"Kysy kuulosta" Kuulonhuoltoliiton neuvontapuhelin, p. (09) 580 3370 (maanantaisin klo 9-15)

Rumpupolun palvelutalo, Helsinki, Kannelmäki: http://www.leeviry.net/

Asiantuntijat:

TIMO MARTTILA, ylilääkäri, Kuulokeskus, HYKS, Helsinki

VIRPI KOIVISTOINEN, Kuulonhuoltoliitto

Toimittaja: SARI SOININEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006