Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

22.11.2005

Uusi ilme kasvojumpalla

Kasvojumppa voi tepsiä taistelussa ikääntymistä vastaan ja toimii kuntoutusmuotona kasvohermohalvauksissa. Kasvojumpasta saattaa löytyä myös apu jännityspäänsärkyyn.

Kasvoissamme on 30 ilmelihasta, joita muiden lihasten tavoin voi jumpata, hieroa ja venytellä. Kasvojen lihakset ovat pääosin kiinni kasvojen ihossa. Kun kasvolihas supistuu, sen päällä oleva ihoalue liikkuu ja muodostaa ilmeitä.

Terveydenhoidossa kasvojumppaa tarvitaan silloin, kun kasvojen lihakset ja hermot eivät toimi normaalisti. Kasvohermohalvaukselle ei välttämättä löydetä syytä, mutta oireita saattavat aiheuttaa vaikkapa punkin purema, voimakas viima tai onnettomuus. Useissa kasvohermohalvauksissa lääkityksestä ei ole apua, vaan halvausta hoidetaan juuri kasvojumpalla. Itsehoitomenetelmänä kasvojumppa saattaa myös helpottaa esimerkiksi jännityspäänsärkyä.

Säännöllisyys tuo tuloksia

Kasvojumpasta haetaan myös piristystä ulkonäköön, ja markkinoille on tullut erilaisia kasvojumppaohjelmia. Ne ainakin lupaavat säännöllisen kasvojumpan ja lihasten voimistumisen kohottavan kasvonpiirteitä. Ihmisen ikääntyessä kasvot tuppaavat valahtamaan alaspäin. Maan vetovoimaa vastaan voi taistella treenaamalla esimerkiksi ylähuulta ja suupieltä kohottavia lihaksia. Ne ovat samoja lihaksia, joita tarvitaan hymyilemiseen ja nauramiseen.

Kasvojumppaa pitäisi harrastaa säännöllisesti useita kertoja viikossa ja parikin kertaa päivässä, jotta tulokset näkyisivät. Rentouttavia liikkeitä suositellaan etenkin sellaisille alueille, joihin tulee helposti juonteita. Moni kurtistelee paljon kulmakarvojaan ja saa ajatusrypyn tai kohottelee kulmakarvoja, jolloin syntyy otsajuonteita.

Mistä sitten tietää, että kasvojumppa tehoaa ja iho silenee tai ilme kohenee? Fysioterapeutti Leena Kiviluoma vakuuttaa, että tuloksen näkee peilistä. Hänen mukaansa säännöllisen kasvojumpan pitäisi tuottaa tulosta jo muutamassa viikossa.

Kasvojumpan sanotaan sopivan myös erityisesti äänenkäytön ja esiintymisen ammattilaisille. Kasvojen jumppaaminen ja rentouttaminen saattaa herättää myös samankaltaisia tunteita kuin jooga.

– Olen harrastanut myös joogaa ja huomannut, että kasvojumppa herättää samalla tavalla hienovaraisia tunteita joita on vaikea sanoin kuvata, kuvailee kasvojumppaa kokeillut Kristoffer Kuusakoski Helsingistä.

Lisätietoja: http://www.mimilift.com/

Asiantuntija: LEENA KIVILUOMA

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006