Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

24.5.2005

Maitotuotteilla ei ehkä ehkäistä luukatoa

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan on olemassa vain vähän näyttöä siitä, että pelkkä maitotuotteiden syöminen olisi riittävä keino osteoporoosin ehkäisyyn. Runsaskaan kalsiumin saanti ei näytä takaavan vahvaa luustoa.

Pelkkä maidon juominen ei riitä

Suuri maidon kulutus ei vahvistakaan kasvavien lasten luita. Tähän tulokset ovat tulleet yhdysvaltalaistutkijat. Heidän väitteensä perustuu katsaukseen, jossa oli mukana noin viisikymmentä tutkimusta, joissa selvitettiin maitotuotteiden ja kalsiumlisien vaikutuksia 1–25-vuotiaiden luuterveyteen. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan on olemassa vain vähän näyttöä siitä, että pelkkä maitotuotteiden syöminen olisi riittävä keino osteoporoosin ehkäisyyn.

– Todellakin näyttäisi olevan niin, että maito sinänsä ei ole vaikuttanut juuri luustoon nuorilla ihmisillä. Toisaalta toisista tutkimuksista on hirveän hyviä todisteita siitä, että kalsium vaikuttaa positiivisesti luun lisääntymiseen nuorilla ihmisillä, kun se annetaan lisänä,sanoo ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta.

Maito on olennainen osa suomalaista ruokakulttuuria ja meille on kautta aikain opetettu, että kalsiumin saanti turvataan nimenomaan juomalla. Miten tähän oppiin pitäisi suhtautua uusien tutkimusten valossa?

– Kyllä edelleen pitää paikkansa, että maito on hyvä kalsiumin lähde. Lisäksi Suomessa maitoon lisätään D-vitamiinia, joka todistettavasti vaikuttaa luustoon myöskin nuorella iällä.

Kalsium ja luuterveys

Kalsiumin vaikutus luuterveyteen on monimutkainen juttu. Ensinnäkin elimistö mukautuu kalsiumin saantiin eli jos kalsiumia saa vähemmän, se imeytyy elimistöön paremmin. Toiseksi, huomiota pitäisi kiinnittää paitsi saantiin, myös kalsiumin imeytymiseen ja erittymiseen.

D-vitamiini auttaa juuri kalsiumin imeytymisessä, mutta ravinnon muiden yhdisteiden merkitystä kalsiumin imeytymiseen ja erittymiseen ei vielä tarkasti tunneta. On kuitenkin esitetty, että esimerkiksi liiallinen proteiinin, natriumin ja fosfaatin saanti voisivat kuluttaa elimistön kalsiumvarastoja.

Ja jotta asia vielä vähän monimutkaistuisi, vahva luusto vaatii vielä paljon muutakin.Luun määrää säätelevät perintötekijät, sukupuoli, ravinto, liikunta ja hormonit.

– Ensinnäkin perinnölliset tekijät eli geenit säätelevät eniten luuta. Mutta kyllä elintavat myöskin vaikuttavat siihen: liikunta on erittäin tärkeää, samoin tasapainoinen ruokavalio. Ja toisaalta tupakka ja runsas alkoholin käyttö vaikuttavat negatiivisesti, Lamberg-Allardt summaa.

Luu uusiutuu jatkuvasti

Luukudos on elävää kudosta, joka uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luun hajottajasolut "syövät" luuhun kuopan ja luun muodostajasolut rakentavat uutta luuta hajonneen tilalle.

Lapsilla ja nuorilla luun uusiutuminen on tehokasta, koska luun muodostus on nopeampaa kuin luun hajoaminen. Kasvun aikana luukudoksen määrä lisääntyy ja luu sekä pitenee että paksuuntuu. Varsinaisen pituuskasvun päättymisen jälkeenkin luu voi vielä paksuuntua ja vahvistua sen mineraalimäärän lisääntyessä. Suurin luun määrä eli luun huippumassa saavutetaan 20 ikävuoden vaiheilla.

Aikuisilla luun hajoaminen ja muodostuminen ovat normaalisti tasapainossa, ja luukudoksen määrä pysyy samana ilman osteoporoosille altistavia riskitekijöitä. Noin 40 ikävuoden vaiheilla luun hajoaminen vähitellen kiihtyy luun muodostumista nopeammaksi, ja luukudoksen määrä vähenee.

– Kyllä luukatoa pitäisi pitää fysiologisena, normaalina prosessina eli kyllähän elimistö muuttuu iän myötä. Mutta me haluamme hidastaa sitä haurastumista ja sitä voidaan hidastaa ensisijaisesti elintavoilla.

D-vitamiinin saannista pitää huolehtia

Luukatoon eli osteoporoosiin suhtaudutaan vakavasti ja siihen etsitään EU:n tasollakin ehkäisykeinoja, koska vanhukset, joilla on hauraat luut, ovat kansantaloudellisesti niin suuri kustannus. Miten suuri tekijä meillä pohjolan pimeydessä on se, että me emme saa auringosta D-vitamiinia?

– Se on erittäin tärkeää ja juuri sen takia ravinnon D-vitamiinilla on niin tärkeä merkitys Suomessa. Nythän D-vitamiinia on lisätty maitoon ja pian saadaan tuloksia siitä, onko tämä lisääminen kansan tasolla parantanut d-vitamiinitilannetta.

– Nyt keskustellaan optimaalisesta D-vitamiinimäärästä. Sen puute on yhdistetty osteoporoosin etenemiseen. Tutkimusten valossa näyttää siltä, että ne vanhukset, joilla on huono D-vitamiinitilanne, hyötyvät d-vitamiinilisästä, se vähentää luunmurtumia.

Asiantuntija: CHRISTEL LAMBERG-ALLARDT, ravitsemustieteen dosentti, Helsingin yliopisto

Toimittaja: TIIA VÄRE

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006