Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

25.10.2005

Rokote syöpää vastaan

Solnan Karoliinisessa Syöväntutkimuskeskuksessa on kehitteillä rokotteita eri syöpälaatuja vastaan. Syöpärokotetta ei anneta ennaltaehkäisevästi, vaan sillä pyritään luomaan immuniteetti syövän edelleen kehittymisen ja laajentumisen varalta. Syövästä parannetaan tällä hetkellä 60 prosenttia, rokotteen myötä ennusteet jatkossa paranevat yhä.

Tavanomaisten hoitomenetelmien, solumyrkkyjen ja sädehoidon ongelmahan on, että ne tappavat syövän ohella valitettavan usein myös muita soluja. Karoliinisen Syöväntutkimuskeskuksen toiminnanjohtaja Håkan Mellstedt kertoo, että syöpärokote toimii aivan toisella periaatteella.

– Syöpäpotilaan saadessa rokotetta hänen kehonsa oma immuunijärjestelmä aktivoituu, niin että se alkaa tuottaa tappajasoluja. Niiden erityistehtäväksi muodostuu syöpäsolujen tuhoaminen.

Syöpä nitistetään alkuvaiheessa

Toistaiseksi Karoliinisen sairaalan potilaita hoidetaan vielä perinteisin menetelmin. Luusyöpään kymmenisen vuotta sitten sairastuneelta Thelma Henryssonilta löydettiin kylkiluusta pieni kasvain.

– Sain sädehoitoa, jonka jälkeen lääkärini kysyi haluaisinko osallistua tutkimukseen. Olin yksi ensimmäisistä, kahdeksas henkilö muistaakseni, joka sai rokotetta.

Thelma Henryssonin sairaus oli esiasteella, kun se sattumalta löydettiin. Hän oli hakeutunut lääkäriin aivan toisesta syystä, eikä tuntenut itseään millään tavalla sairaaksi. Juuri mahdollisimman terveiden syöpäpotilaiden löytäminen onkin päämääränä tässä vaiheessa, kun rokote on vasta kehitteillä, sanoo Karoliinisessa sairaalassa työskentelevä onkologi Lotta Hansson.

– Olemme pyrkineet löytämään potilaita, joiden sairaus on esiasteella. Päämääränämme on rokotteen avulla estää sairauden kehittyminen varsinaiseksi syöväksi.

Immuniteetti monesta osasesta

Karoliinisen Syöväntutkimuskeskuksen kokeiluluontoisten rokotusten avulla etsitään parhaita menetelmiä syöpärokotteen antamiseksi, jotta immuniteetin luominen syöpää vastaan onnistuisi.

– Maailmoista parhaimmassa onnistumme siis kehittämään immuniteetin, eikä syöpäsoluja enää ole jäljellä, sanoo professori Håkan Mellstedt.

Ajatus on kuitenkin tällä hetkellä vielä hiukan optimistinen, mutta joka tapauksessa immuniteetti pystyy pysäyttämään syövän kasvun. On täysin mahdollista, että potilaalla on edelleenkin jonkin verran syöpäsoluja, mutta ne ovat eräänlaisessa kroonsessa, nukkuvassa tilassa, eivätkä aiheuta potilaalle huolia.

Koerokotuksiin osallistuneen Thelma Henryssonin tapauksessa näyttää käyneen juuri näin. Luusyöpä jäi esiasteelle, eikä koskaan kehittynyt varsinaiseksi sairaudeksi. Hänen sairautensa kuvaan kuuluu veren valkuaisainearvojen kohoaminen. Sädehoidolla ei ollut hänen tapauksessaan juurikaan vaikutusta, mutta rokotusten jälkeen Thelma Henryssonin valkuaisainearvot laskivat puolella. Hänen hoitava lääkärinsa Lotta Hansson toteaa tulosten edelleen olevan voimassa.

– Valkuaisainearvot ovat edelleen alhaalla. Siitä kun valkuaisainearvot laskivat, on nyt kulunut seitsemän vuotta. Thelman sairaus näyttää pysähtyneen, eikä ole rokotusten jälkeen näyttänyt liikkumisesta merkkiäkään.

Thelma Henrysson pitää syöpärokotuksia syöpäpotilaiden kannalta lupaavina.

– Tietysti toivoin, että rokote vaikuttaisi syöpään, kuten sitten kävikin. Syöpäsairauden saaminen on henkisesti niin raskasta, että uskon rokotteen antavan paljonkin uutta toivoa syöpäpotilaille.

Laajassa mittakaavassa tehtyjen testien tulokset eivät kuitenkaan ole olleet tasalaatuisia. Lupaavista yksittäistapauksista huolimatta työtä on vielä paljon edessä, sanoo onkologi Lotta Hansson.

– Meillä ei tänä päivänä edelleenkään ole käyttövalmista rokotetta esimerkiksi Thelman syöpäsairautta vastaan. Joudumme vielä lisäämään immuniteettia tukevia eri aineita, jotka tekevät rokotteesta tehokkaamman.

Uusi hoitomenetelmä vuosikymmnen loppuun mennessä

Syöpärokotteet tekevät seuraavan kymmenen vuoden kuluessa tuloaan takuuvarmasti. Niiden käyttäminen ennaltaehkäisevästi ei kuitenkaan tule kysymykseen, sillä immuniteetin varmistamiseksi rokote joudutaan antamaan enemmän kuin yhden kerran. Professori Håkan Mellstedt arvelee rokotteen keuhkosyöpää vastaan tulevan ensimmäisenä.

– Jos alustavat tulokset eivät sitten osoittaudu virheellisiksi, niin uskon keuhkosyöpärokotteen olevan käyttövalmis vuoteen 2009 mennessä.

Samoihin aikoihin valmistunee rokote eturauhassyöpää ja munuaissyöpää vastaan. Professori Håkan Mellstedtin työryhmän rokotteet haima- ja luusyöpää sekä leukemiaa vastaan ovat mahdollisesti käyttövalmiita ensi vuosikymmenen vaihteessa.

Asiantuntijat:

HÅKAN MELLSTEDT, Professori,
Karoliinisen Syöväntutkimuskeskuksen toiminnanjohtaja

LOTTA HANSSON, Onkologi, Karoliininen sairaala

Toimittaja: MAIJA UNKURI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006