Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

27.9.2005

Marjahetki: mustaherukka

Alun perin luonnonmarjana tunnettu mustaherukka kasvaa tätä nykyä jalostettuna viljelymarjana lähes joka puolella Suomea.

– Mustaherukka on yksi parhaimpia ja terveellisimpiä marjojamme, eli sen kulutusta pitäisi ehdottomasti kasvattaa. Siinä on erittäin runsaasti C-vitamiinia: noin kolme ja puoli kertaa enemmän, mitä appelsiinissa ja noin 40 kertaa enemmän kuin esimerkiksi viinirypäleessä, kertoo Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Kuumaa mustaherukkamehua

Jokainen meistä on kuumeessa ollessaan juonut äidin keittämää kuumaa mustaherukkamehua. Kansanlääkinnässä tällä mustalla marjalla on ollut myös muita käyttötapoja.

– Mustaherukasta voi hyödyntää rohdoskäyttöön myös lehtiä. Lehdet kerätään alkukesästä, ja ne eivät saa olla mitenkään vioittuneita. Suositus esimerkiksi kauppayrttien osalta on se, että lehdet kerätään luomuviljelmiltä eikä pensasta poimita tyhjiksi asti, ettei se vaurioidu. Sitten lehdet kuivatetaan ja hiostetaan ja sillä tavalla vahvistetaan lehden aromia. Talvisaikaan niitä on sitten käytettylähinnä nestettä poistavana rohdoksena, neuvoo Moisio.

Hilloja ja hyytelöitä

Mustaherukasta voi tehdä mehuja, hilloja ja hyytelöitä, ja marja sopii jälkiruokien raaka-aineeksi. Mustaherukasta tehty hillo on esimerkiksi perinteinen lisuke kanaruokien kanssa. Myös muita käyttömuotoja ja nimityksiä on tunnettu.

– Viinimarja-nimitys juontaa mustaherukan historiasta, eli joskus 1600-luvulla munkit ovat valmistaneet luostareissa mustaherukasta viiniä. Vielä nykyisinkin mustaherukasta tehdään Suomessa tilaviinejä ja liköörejä. Ja esimerkiksi ranskalainen mustaherukkalikööri on erittäin tunnettua, mainitsee Moisio.

Suotuisia terveysvaikutuksia

Terveellisin tapa säilöä mustaherukkaa on pakastaa marjat ja syödäniitä tuorepakasteena talven mittaan. Jos marjoja tulee paljon, myös mehunteko on hyvä ja terveellinen tapa saada marjasato talteen.

– Olihan Toivo Rautavaarankin oppi se, että lasillinen mustaherukkamehua päivässä pitää aivoinfarktit ja sydäntaudit loitolla. Ihan näin yksioikoista johtopäätöstä ei kuitenkaan voi tehdä, vaikka myöhemmissä tutkimuksissa eräitä terveysvaikutuksia onkin todistettu, muistuttaa Simo Moisio.

Mustaherukkaa kannattaa kuitenkin suosia, koska kliinisissä kokeissa mustaherukan siemenöljyn on todettu laskevan haitallista LDL-kolesterolia. Marjan flavonoideilla on myös edullinen vaikutus esimerkiksi tulehduksien sekä sydän- ja verisuonitautien kannalta. Ja tuleepa päivän C-vitamiiniannostäyteen jo vajaasta desistä mustaherukoita.

Linkki:

http://www.arktisetaromit.fi/

Asiantuntija: SIMO MOISIO, toiminnanjohtaja, Arktiset Aromit ry

Toimittaja: TITTA LAHTINEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006