Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Health in Europe

6.6.2006

Kultaisten vuosien salaisuus

Olivetto pelaa kuulapeli bocciaa, työskentelee huoltoasemalla sekä nauttii hyvästä viinistä ja maukkaasta ruoasta. Wera laulaa ja esiintyy kabareessa. Nils ja Eivor lätkivät korttia, ratkovat tietokilpailuja ja pitävät juhlia kun siltä tuntuu. He kaikki ovat tavallisia ihmisiä, joille on sattunut kertymään mukavia harrastuksia ja ystäviä. Niin, ja vuosia – jokainen on jo kirkkaasti ylittänyt eläkeiän, ja joidenkin mittari alkaa kohta näyttää kolminumeroisia lukuja.

Iän myötä terveys alkaa pikku hiljaa murentua, sille ei kukaan voi mitään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vanhuus olisi sairaus. Illan Akuutissa nähdään herkullisia esimerkkejä siitä, kuinka korkeallakin iällä voi nauttia elämästä vanhuuden vaivoista, pienestä eläkkeestä ja muista vastoinkäymisistä huolimatta.

Dokumentissa matkataan eri puolilla Eurooppaa etsimässä kultaisten vuosien salaisuutta - viisasten kiveä, jonka avulla nuoruusmanian riivaamassa yhteiskunnassamme vanhuuskin voi näyttäytyä mielekkäänä ja kiinnostavana aikana. Mitään yhtä salaisuutta ei tietenkään ole olemassa, mutta jotain taikaa saattaa piillä omanarvontunteessa ja siinä, että saa itse päättää omista asioistaan, vaikka joskus muiden apua tarvitsisikin.

Paljon kiteytyy italialaisen Oliveton sympaattiseen hahmoon. Vaikka lääkäri muistuttaa tupakoinnin vaaroista, varoittelee vanhuuden mukanaan tuomista ongelmista ja määrää lääkkeitä vähän kuin varmuuden vuoksi, ei Olivetto puolta nuoremman poikasen puheista juuri hätkähdä. "Ei 85-vuotias voi olla mikään nuorukainen", tuhahtaa Olivetto vastaanotolta päästyään, ja sytyttää savukkeen. Epäterveellistä? Ihan varmasti. Tärkeää? Erittäin.

Ohjaaja: Anna Wieckowska

Tuottaja: Sylwia Mehlis-Gorzkowicz

Tuotanto: Puola/TVP

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006