Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

10.10.2006

Sairaanhoitajille lääkäreiden töitä?

Miltä tuntuisi, jos saisitkin lääkereseptin sairaanhoitajalta? Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan, kuinka sairaanhoitajien ja lääkäreiden työnjakoa voitaisiin uudistaa.

Suunnitelmien mukaan osa lääkäreiden työtaakasta voitaisiin lisäkoulutuksen turvin siirtää sairaanhoitajille. Ministeriössä mietitään parhaillaan ehdotuksia lakimuutokseksi, jonka myötä osa sairaanhoitajista saisi lisäkoulutuksen turvin myös rajatun oikeuden lääkereseptien kirjoittamiseen.

Oulun eteläpuolella Vieskan terveydenhuoltokuntayhtymässä on jo vuosia ollut käynnissä pilottiprojekti, jossa sairaanhoitajien ja lääkäreiden työnjakoa on uudistettu hyvin tuloksin. Ennen mahdollista lakimuutosta suomalaishoitajat eivät kuitenkaan voi reseptejä kirjoittaa, mutta Ylivieskassa uudenlaista työnjakoa on kokeiltu muilla tavoilla.

Ylivieskalainen Mauri Herranen vieraili Ylivieskan terveyskeskuksessa varvasvaivan vuoksi. Tulehdus varpaassa äityi sen verran pahaksi, että Maurin oli hankala kävellä. Herranen pääsi päivystävän sairaanhoitajan vastaanotolle.

– Varpaankynsi kasvoi lihan sisään ja leveni sinne. Se tulehtui niin, että sairaanhoitaja leikkasi sitä tyvestä, Herranen kuvailee.

Hoitajat kirjoittavat myös todistuksia

Ylivieskan terveyskeskuksessa on päivystävän lääkärin lisäksi myös päivystävän sairaanhoitajan ja päivystävän työterveyshoitajan vastaanotot. Hoitajien ja kätilöiden työnkuvaa on uudistettu myös äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolassa. Lisäksi projektissa on koulutettu hoitajia muun muassa kirjoittamaan Kelan A-, B- ja C-todistuksia. Projektista valmistuneen väliraportin mukaan sekä lääkärit että hoitajat ovat olleet tyytyväisiä uuteen työnjakoon. Päivystävän sairaanhoitajan työhön kuuluu useita uusia haasteita.

– Teemme ainakin korvakontrolleja ja haavojen ompelua. Sitten joitakin poskionteloita katsotaan tai kontrolloidaan, että onko mitään tulehduksia. Nämä ovat sellaisia isompia, ja tarpeen mukaan sitten siirretään potilas lääkärille, kertoo sairaanhoitaja Sauli Huhtakangas.

Aloite sairaanhoitajien työnkuvan laajentamisesta tuli Ylivieskassa lääkäreiltä. Uudistuksen taustalla olivat muun muassa lääkärivaje ja ruuhkaiset vastaantotot. Projektin väliraportin mukaan ruuhka on nyt on helpottunut, sillä lääkäreiden työtehtävistä reilut 11 prosenttia on siirtynyt sairaanhoitajille. Väliraportin tulosten mukaan sekä lääkärit että hoitajat Vieskan alueella ovat sitä mieltä, ettei paluuta entiseen enää ole.

– Meillä on aika hyvä henki sairaanhoitajien kesken ja lääkärit ovat suhtautuneet positiivisesti tähän hommaan. En ole kokenut että hirveitä ongelmia olisi ollut, Sauli Huhtakangas vakuuttaa.

Hoitajille myös lääkkeenmääräämisoikeus?

Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan parhaillaan lääkäreiden ja sairaanhoitajien työnjaon uudistamista koko valtakunnan tasolla. Ministeriön työseminaarissa on käsitelty myös hoitajien työnkuvan laajenemiseen liittyvää lääkkeenmäärämisoikeutta. Työryhmä on pohtinut ehdotuksia lakimuutokseksi, jonka myötä osalla sairaanhoitajista olisi rajattu oikeus kirjoittaa joitakin lääkkeitä.

Lääkäriliitto vastustaa ehdotusta. Se muistuttaa, että Suomessa määrätään potilaille jo nyt liikaa lääkehoitoja. Reseptin kirjoittaminen edellyttää lääkäriliiton mukaan hyvää peruskoulutusta ja lääkehoidon osaamista, jota ei voi hetkessä saavuttaa. Sairaanhoitajaliitossa puolestaan korostetaan, että laajennetusta työnkuvasta ja lisävastuusta pitää saada tuntuva palkankorotus.

Lääkääriliiton mielestä vanha työnjako on hyvä: lääkäri tekee diagnoosin sekä päättää lääkkeistä ja sairaanhoitaja hoitaa potilasta yhdessä lääkärin kanssa. Lääkäripula ei liiton mukaan käy uudistuksen perusteluksi, sillä tulevaisuudessa pulaa tulee pikemminkin sairaanhoitajista.

Euroopassa myönteisiä kokemuksia

Sairaanhoitajien laajemmasta työnkuvasta on saatu myönteisiä kokemuksia useissa eri maissa. Esimerkiksi Britanniassa hoitajat saavat osittain määrätä lääkkeitäkin. Suomessa uudistus tarvitsisi siis muutoksia lakiin. Mahdollisten ehdotusten käsittely siirtyy seuraavalle hallituskaudelle.

Ylivieskan pilottiprojektissa hoitajat ovat saaneet uusiin tehtäviinsä lisäkoulutusta ja laajentunut työnkuva huomioidaan myös palkanlisänä. Hoitajat kuitenkin muistuttavat, etteivät uudet tehtävät tee heistä minilääkäreitä, vaan vastuu osataan siirtää tarpeen tullen lääkärille.

– Tykkään sairaanhoitajan työstä. Emmekä me ole mitään pikkulääkäreitä. Meillä on hyvä porukka tässä tehtäviä hoitamassa. Se korvaa pienet puutteet tiloissa ja muissa sellaisissa. Viihdyn omassa työssäni, korostaa sairaanhoitaja Sauli Huhtakangas.

Lisätietoja työnjakohankkeesta löytyy sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilta osoitteesta:

www.stm.fi/Resource…

Toimittaja: Susanna Ekfors

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006