Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

12.12.2006

Terhakat maut aktivoivat kipuhermoja

Valkosipuli, chilipippuri ja wasabisinappi puhuttelevat ihmisen makuhermojen ohella myös kipuhermoja. Lundin yliopiston tutkijat Edward Högestätt ja Peter Zygmunt käyttävät tietoa hyväkseen uusien kipulääkkeiden kehittämisessä.

- Tässä on olemassa selkeä ristiriita, toteaa professori Edward Högestätt. Meitä kiinnostavat maut, jotka oikeastaan saavat kipuhermot reagoimaan. Toisaalta, kun kyseisiä kipuhermoja ärsytetään vain vähän, tuloksena ei oikeastaan ole kipu vaan vaikutus on pikemminkin myönteinen.

Chilipippurin ja valkosipulin parantavat ominaisuudet tuttuja

Edward Högestättin kollega dosentti Peter Zygmunt kertoo heidän tutkimuksensa juuri keskittyvän siihen, millä tavoin kipuhermot reagoivat tiettyihin ruoka-aineisiin. Tärkeätä hänen mukaansa on ymmärtää missä kohdin vaikkapa chilipippurin tai valkosipulin vaikuttavat aineet kohtaavat kipukanavan.

Valkosipuli auttaa moneenkin sairauteen, se helpottaa muun muassa vilustumista ja alentaa verenpainetta. Valkosipulin parantavat ominaisuudet ovat olleet tiedossa pitkään, jopa täällä pohjolassa.

- Kustaa Vaasa määräsi, että valkosipulia pitää kuljettaa Viipurin linnoitukseen sairauksien torjumiseksi, mainitsee Peter Zygmunt. Tiedot tästä löytyvät papereista, ja paljon on kirjoitettu myös valkosipulista ja sairauksista.

Keski-Amerikasta kotoisin olevaa chilipippuria on vuosisatojen ajan myös osattu käyttää lääkkeenä. Edward Högestättin mukaa inkaintiaanit tunsivat chilipippurissa olevan vaikuttavan ainesosan, kapsaisiinin ominaisuudet. Chilipippuria hierottiin ikeniin hammassäryn parantamiseksi.

Chilin kapsaisiinin ja valkosipulin allicinin molekyylit

Kapsaisiinia sisältävän chilipippurin molekyylit ovat selvillä. Kipukanava aukeaa, kun chili kohtaa tutkijoiden TRPV1:ksi nimeämän reseptorin.

- Kiinnostavaa tässä on, että samaan "lukkoon" voidaan käyttää myös toista avainta, joka on kapsaisiinin vasta-aine, sanoo Peter Zygmunt. Vasta-aine ei voi itsenäisesti aktivoida kipukanavaa, mutta sen sijaan se voi tukkia sen. Kun kanava on tukittu, kapsaisiini ei voi päästä kipuhermoihin ja laukaista kipukokemusta. Vastalääkkeen avulla voidaan valmistaa uuden tyyppinen kipulääke.

Lundilaistutkijoiden mukaan allicinia sisältävällä valkosipulilla on samaan tapaan oma reseptorinsa. Sille he ovat antaneet nimen TRPA1. Avain allicinin molekyyliketjuun tutkijoilla on, ja nyt tehtävänä on löytää vastalääke. Kun vastalääkkeen avain löytyy, on uudenlaisten kipulääkkeiden valmistaminen mahdollista. Toistaiseksi voi nautiskella voimakkaiden makujen aiheuttamista lievistä kiputiloista.

Professori Edward Högestätt naurahtaa sushi-aterian sisältävän monia kipuhermoja puhuttelevia elementtejä.

- Ensinnäkin alkoholi, joka oluessa on lisäksi hiilihappoisessa muodossaan, sekä alkoholi että happo vastaavat TRPV1 -reseptoriin. Wasabi-sinappi pitää huolen TRPV1 -reseptorin aktivoimisesta, ja inkivääri vaikuttaa sekin TRPV1 -reseptoriin. Tuloksena on kipushokki, erittäin miellyttävässä ja miedossa muodossaan.

Asiantuntijat:

EDWARD HÖGESTÄTT, Kliinisen ja kokeellisen lääketieteen professori, Lundin yliopisto

PETER ZYGMUNT, dosentti, Lundin yliopisto

Toimittaja: MAIJA UNKURI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006