Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

14.11.2006

Viimeiset sauhut, osa 1

Mirva Haltia, Teemu Kinnunen ja Tuomas Kaartinen tekivät viime kesänä kukin päätöksen lopettaa tupakointi. Lopettamispäiväksi sovittiin elokuun 30. päivä. Sitä ennen he olivat käyneet läpi tupakoimistapojaan ja tehneet suunnitelman selviytyä mahdollisista ongelmista yhdessä keuhkosairauksien erikoislääkäri Annamari Rouhoksen (HUS) kanssa.

Ruohos toimii ohjelmassamme Mirvan, Teemun ja Tuomaksen tukihenkilönä, tupakoimattomuusvalmentajana.

Tupakointitavat

Mirva Haltia pitää tupakointiaan sosiaalisena tapana. Hän ei aloita aamua tupakalla, mutta kahvihetket, tauot työpaikalla, tiukat tilanteet pinnan palamiset ja illanistujaiset ystävien kanssa vaativat aina tupakan. Välimatka tupakointi on Mirvalle tunnusomaista eli aina bussille tai autolle mennessä tupakka suuhun vaikka sitä ei ehtisi polttaa kuin hetken. Mirva näkee, että hänen tupakointinsa lähtökohta on kädet, ne tarvitsevat koko ajan tekemistä ja tupakka sopii siihen tarkoitukseen oivallisesti.

Teemu Kinnunen ei myöskään aamulla ensimmäisenä polta tupakkaa, mutta sitten päivänmittaan työtovereiden kanssa onnistuneen työasian kunniaksi tai vaikean asian yhteydessä. Illanistujaisissa, joihin saattaa liittyä myös alkoholia, tupakkaa palaa runsaasti. Viime kesänä oman talon rakennusprojekti vaati paljon sauhuttelua.

Tuomas Kaartisen tupakointi rytmittyy työn mukaan. Hän on kaksi viikkoa töissä hinaajalla, ja päivän mittaan tupakkaa kuluu paljon. Työviikkojen jälkeen Tuomas on kaksi viikkoa kotona ja silloin tupakkaa kuluu vähemmän. Myös Tuomaksella tupakkaa kuluu runsaasti kavereiden kanssa iltaa istuttaessa.

Tupakoinnin haittoja ja irti tupakasta

Terveydelliset haitat ovat tupakoitsijoiden tiedossa, mutta tässä kertauksen vuoksi joitakin vaaratekijöitä. Keuhkoahtaumatauti on yleinen sairaus tupakoitsijoilla, sydäninfarktin riski kasvaa, hapenottokyky heikkenee ja tupakointi on merkittävä syövän aiheuttaja.

Mirva Haltia, Teemu Kinnunen ja Tuomas Kaartinen pohtivat kukin keuhkosairauksien erikoislääkäri Annamari Rouhoksen kanssa kullekin sopivaa lopettamistapaa. Oma tahto ja sitoutuminen ovat onnistumisen perusteet. Lisäksi lopettajan on ennakkoon mietittävä kuinka muuttaa totutut tavat, joihin on liittynyt kiinteästi tupakointi.

Ennen lopettamista jokaiselle tehdään vielä häkämittaus, jotta jatkossa voidaan seurata miten tupakoimattomuus vaikuttaa keukoihin.

- Alkuun saattaa tulla nikotiinin vierotusoireita, kertoo Rouhos.

- Silloin kannattaa käyttää nikotiinin korvaushoitoa. Nikotiinilaastaria on kolmea vahvuutta ja sitä käyttämällä saadaan tasainen nikotiinipitoisuus päivän ajaksi verenkiertoon. Jos silti vielä tulee pakottava tarve saada tupakkaa, niin lisäksi voi ottaa nikotiinipurukumia, kielenalus- tai imeskelytabletteja, vaihtoehtona on myös nikotiini-imuke eli inhalaattori.

Vaikeissa vieroitusoireissa lääkärin määrättävissä on tablettimuotoinen Zyban.

Tupakoinnin lopettamiseen saattaa aluksi liittyä painon nousu. Jos tuntuu, ettei yksin selviä lopettamisesta, niin tupakoinninvieroitusryhmiä järjestävät muun muassa terveyskeskukset ja monet järjestöt. Ne kokoontuvat kerran viikossa yhteensä 5-6 kertaa. Silloin saa ryhmän tuen yhteiseen ongelmaan.

Nyt se loppuu

Mirva Haltia on sosiaalinen tupakoija. Lääkäri arvioi, että hänen mahdolliset ongelmakohdat saattavat olla sosiaaliset tilanteet tietyt rutiineihin liittyvät asiat kuten välimatkatupakointi ja työn tauot saa aikaa tupakoimalla. Tupakointi on Mirvalla osa päivän rytmitystä. Mirva haluaa luoda savuttoman Mirvan omin avuin. Annamari Rouhos suosittelee hänelle kuitenkin inhalaattoria, jos tupakan halu iskee.

Teemu Kinnusella on nikotiiniriippuvuutta testien mukaan niin paljon että lääkäri suosittelee hänelle keskivahvuudella olevaa nikotiinilaastaria ja lisäksi nikotiinipurkka, tabletit tai inhalaattori auttavat, jos tupakan himo iskee. Koska Teemulla on aikuisiän diabetes, johon liittyy insuliinihoito, kehottaa Annamari Rouhos Teemua tarkkailemaan verensokeria. Tupakoinnin lopettaminen näkyy hyvin nopeasti diabeetikon elämässä, sillä insuliinin vaikutus tehostuu ja on todennäköistä, että insuliiniannoksia pääsee pienentämään.

Tuomas Kaartisen Rouhos määritteli tunnelmatupakoijaksi. Tuomas haluaa yrittää hallita tilanteen omalla tahdollaan. Lääkäri kuitenkin suositteli hänelle nikotiinipurukumia, -tabletteja tai -inhalaattoria, jos tulee tarve tupakointiin.

Kaikki ovat stumpanneet viimeisen tupakkansa ja aloittaneet muodostamaan savutonta Mirvaa, Teemua ja Tuomasta.

Toimittaja: RITVA KIVELÄ

Viimeiset sauhut -sarjan jaksot

"Nyt se loppuu!" Viimeiset sauhut, osa 1 (esitetty 14.11.2006)

"Ensimmäinen savuton kuukausi" Viimeiset sauhut, osa 2 (esitetty 28.11.2006)

"Savusta vapaat keuhkot" Viimeiset sauhut, osa 3 (esitetty 12.12.2006)

"Kahdeksan kuukautta takana" Viimeiset sauhut, osa 4 (esitetty 15.5.2007)

"Vuosi savuttomana" Viimeiset sauhut, osa 5 (esitetty 16.10.2007)

"Kahden vuoden jälkeen" Viimeiset sauhut, osa 6 (esitetty 28.10.2008)

Päiväkirjat

Tutustu lopettajien nettipäiväkirjoihin.

Tukea tupakoinnin lopettamiseen

http://www.stumppi.fi/

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006