Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Health in Europe

23.5.2006

Sukupolvi XXL

Eurooppa syö liian paljon, liian rasvaista ja liian makeaa. Eurooppa on ylipainoinen. Liikalihava.

Ylimääräinen läski näkyy jo kaikkialla Euroopassa, mutta sen kohtalokkaat seuraukset tullaan näkemään pienellä viiveellä. Tilastojen, selvitysten ja tutkimusten mukaan lihavuus tulee olemaan Euroopan yleisin kuolinsyy. Miljardi ihmistä ympäri maailman näkee nälkää. Toinen miljardi on liikalihavia. Eurooppalaiset ovat hyvinvointinsa uhreja.

Lihavuusepidemia näyttää tarttuvan varsinkin lapsiin ja nuoriin. Kakkostyypin diabetesta - jonka pitäisi olla aikuisiän elintasosairaus - tavataan jo lapsilla. Ja teini-ikäiset kärsivät sydän- ja verisuonisairauksista, eivätkä heidän nivelensä tahdo kestää ylimääräistä taakkaa. Tutkijoiden mukaan eurooppalaiset nykynuoret saattavat olla ensimmäinen sukupolvi, jonka elinikä on lyhyempi kuin heidän vanhempiensa.

Syyt hälyttävään tilanteeseen ovat hyvin selvillä. Me syömme liian isoja annoksia, liian usein vääriä asioita, emmekä liiku läheskään tarpeeksi. Koskaan ennen energiatasapainomme ei ole ollut näin pielessä. Kaikki tietävät tämän, mutta silti ongelma kasvaa koko ajan ikään kuin varkain. Lihavuus on Euroopan parhaiten salattu epidemia.

Akuutin terveysdokumentissa seurataan kolmen nuoren eurooppalaisen taistelua kiloja vastaan. Irlantilainen Rebekah tietää, että jos hän jatkaa syömistä lihomista, seurauksena on diabetes ja ennenaikainen kuolema. Tsekkiläinen Therezie syyttää huonoja geenejään – kaikki suvun naiset ovat ylipainoisia. Saksalaista Ralfia on kiusattu koulussa liikakilojen takia, ja hänen mittansa on tullut täyteen. Ralf on päättänyt laihtua ja aloittaa kovan kuntoilukuurin.

Nuoret pohtivat miksi heidän painonsa ei ole pysynyt kurissa, ja kertovat miten ylipaino on muovannut heidän elämäänsä. Kuinka ympäristömme suhtautuu lihavaan lapseen? Miten liikakilot vaikuttavat itsetuntoon? Kuka aikoo laihduttaa ja miten?

Ohjelmassa käydään myös Italiassa, missä näkyy hyvinvoivan ja sivistyneen Euroopan kääntöpuoli: lähes neljännes maan lapsista on ylipainoisia ja yksitoista prosenttia liikalihavia. Terveellisyydestään kuuluisa Välimeren keittiö on unohtunut – lapset eivät syö enää lainkaan vihanneksia tai hedelmiä, koska niitä pidetään köyhien ruokana. Kouluissa joudutaan nyt opettamaan kahdeksanvuotiaille lapsille, miltä hedelmät ja vihannekset tuntuvat, tuoksuvat ja maistuvat.

Ohjaaja: Beatrice Sonhüter

Tuottaja: Silke Yeomans

Tuotanto: Saksa/ARD, BR

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006