Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Health in Europe

2.1.2007

Naapurimme on hullu

Kolmekymmentä vuotta sitten sininen jättiläishevonen lähti vyörymään kohti italialisen Triesten kaupungin keskustaa. Mielisairaalan johtaja Franco Basaglia auttoi matkaa hajottamalla kaikki aidat ja esteet hevosen tieltä. Hevosen perässä seurasivat Basaglian johtaman mielisairaalan asukit, jotka vähitellen asettuivat keskelle kaupunkia muiden ihmisten joukkoon.

Hieman myöhemmin sama toistuu koko Italiassa: kaikki maan mielisairaalat suljetaan ja potilaat päästetään ihmisten ilmoille. Laitosten sijaan heitä aletaan hoitaa ja tukea vapamuotoisissa keskuksissa. Yhteisöpsykiatria on syntynyt.

Basaglian tempauksen takana oli huomio laitoshoidon epäsuotuisasta vaikutuksesta potilaisiin. Mielisairaalat eivät näyttäneet parantavan, vaan tekevän entistä sairaammaksi. Hulluista tuli entistä hullumpia. Sen sijaan osana muuta yhteiskuntaa samat potilaat alkoivat voida paljon paremmin. Ongelmat vähenivät ja potilailla oli suurempi rooli oman hoitonsa suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Jotain yhteisöpsykiatrian tapaista kai tavoiteltiin Suomessakin viime vuosikymmenellä, kun suuri osa laitospaikoista lakkautettiin. Kehitys vain tyssäsi jo puolimatkassa, kun panostus avohoitoon jäi tekemättä. Voisiko Basaglian malli toimia myös täällä?

Akuutin terveysdokumentissa seurataan sinisen hevosen jälkiä Italiasta halki Euroopan, ja selvitetään, kuinka yhteisöpsykiatrian leviäminen on muuttanut potilaiden elämää. Muuttumaan on joutunut myös ihmisten suhtautumista mielenterveyskuntoutujiin - yhä useamman naapuri on hullu.

Ohjaaja: Youki Vattier

Tuottajat: Fabrice Estève, Stéphane Millière

Tuotanto: Ranska/Gedeon Programmes, France2

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006