Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

3.4.2007

Kreikkalainen pääsiäisateria

Kun pajunkissat alkavat kurkkia kohti lämmittävää aurinkoa, on aika nauttia kevään suuresta juhlasta, pääsiäisestä. Pääsiäinen on ilon ja uuden elämän juhla, jota vietetään kautta maailman. Juhlaan kuuluu olennaisena osana hyvä ruoka ja siksipä pääsiäisenäkin nautitaan hyvästä tunnelmasta herkuttelun merkeissä.

Ortodoksiselle kreikkalais-suomalaiselle Andreoun perheelle pääsiäinen on juhlapyhistä tärkein. 40 päivää kestänyt paasto loppuu pääsiäisyönä ja kun perhe saapuu pääsiäisyön messun jälkeen kotiin, alkaa juhla-aterian valmistelu.

Pääsiäisyön keitolla hellitään vatsaa

Paaston aikana ei syödä eläinkunnan tuotteita, joten herkkujen syöminen on maltettava aloittaa varoen. Pääsiäisyönä Adreout valmistavatkin ensin kreikkalaiseen tapaan avgolemono-keiton, jolla vatsaa hellitään ja valmistellaan seuraavan päivän isoa pääsiäisateriaa varten.

Pääsiäisyön avgolemono-keiton pääraaka-aineesta, kananmunasta, on moneksi. Pääsiäisen kestosuosikki on ravintoaineiltaan melkoinen terveyspommi. Tuo pieni valkoinen paketti sisältää melkoisen määrän kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja ja runsaasti B-ryhmän vitamiineja. Samalla se on myös erinomainen proteiinin lähde. Ja kun samalla puraisulla saa vielä paljon hyvää, pehmeää rasvaa, pysyy sydänkin tyytyväisenä.

Lammas – pääsiäispöydän kunkku

Pääsiäissunnuntaina onkin sitten aika nauttia perheen ja suvun seurasta, kattaa pöytä koreaksi ja herkutella hyvällä ruualla. Tänä vuonna aikainen kevät mahdollistaa ulkona grillaamisen ja Andreout valmistavat lampaanlihan ulkona vartaissa kreikkalaiseen tapaan.

Lammas kuuluu niin suomalaiseen kuin kreikkalaiseenkin pääsiäispöytään. Tuon pääsiäispöydän rautaisen kunkun syömisessä on muutakin hyvää kuin pelkkä herkullinen maku. Paljon rautaa, sinkkiä ja seleeniä sisältävässä lihassa elintoiminnoille välttämätön proteiini on laadukkaassa muodossa ja vitamiinit ovat kohdallaan. Lampaassa on nimittäin runsaasti A- ja D-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja.

Lihan proteiinin biologinen arvo on hyvä ja siksi vähärasvaista lihaa kannattaakin suosia myös muulloin kuin pääsiäisenä. Kun jokapäiväisessä ruokailussa kiinnittää huomiota riittävään proteiinin saantiin, on kylläisyys taattu pidempään ja omenalihavuuskin saadaan karkotettua.

Hyvää ja terveellistä

Lampaan kaverina Andreoun perhe syö pääsiäisateriallaan rosmariiniperunoita, tzatzikia sekä totta kai kreikkalaista salaattia. Jälkiruuaksi tarjoillaan maustamatonta jogurttia hunajan, pähkinöiden ja suklaapupujen kera.

Myös näistä herkuista löytyy terveellisiä puolia. Kreikkalaisen keittiön yksi käytetyin raaka-aine oliiviöljy löytää tiensä esimerkiksi maustamattomasta jogurtista, kurkusta ja valkosipulista valmistettuun tzatzikiin. Kreikkalaisessa keittiössä ei käytetä voita tai kermaa juuri ollenkaan, mutta sitäkin enemmän sydänystävällistä oliiviöljyä.

Myös kreikkalaisesta jälkkäristä voi nauttia hyvillä mielin. Jogurtti ei ole hassumpi vaihtoehto pääsiäisen jälkiruuaksi mämmin tai pashan sijaan. Tutkimusten mukaan niin jogurtin kuin muidenkin maitotuotteiden kalsiumilla on myönteisiä vaikutuksia painonhallintaan eikä jogurttia tee mieli syödä määrättömästi sen tuoman kylläisyydentunteen myötä. Kun jogurtin vielä kruunaa kreikkalaisittain pähkinöillä ja hunajalla, on täydellinen pääsiäisen makuelämys valmis.

Munien kopsautuksella vuoden onnekkaimmaksi

Pöytä on katettu herkuilla ja perheen on aika rentoutua nauttimaan hyvästä tunnelmasta sekä maukkaasta ruuasta yhdessä. Ennen ateriointia selvitetään kuitenkin vielä seuraavan vuoden onnekkain munien kopsautuksella. Jokainen perheenjäsen valitsee itselleen punaiseksi värjätyn kananmunan. Munia kopsautetaan vastakkain pareittain ja se, kumman muna pysyy ehjänä saa jatkaa peliä eteenpäin.

Voittajat jatkavat munien kopsauttelua siihen asti, kunnes jäljellä on enää yksi ehjä kananmuna. Rikkoutumaton kananmuna tietää hyvää onnea ja voittajalla on onni myötä ensi pääsiäiseen asti. Ja sitten herkutellaan pääsiäisen kunniaksi. Hyvää ruokahalua! Kali Oreksi!

Toimittaja: MIRA PELO-KEMPPAINEN

Kreikkalainen pääsiäismenu

Avgolemono-keitto
Grillattua lampaanlihaa
Rosmariiniperunoita
Tzatziki
Kreikkalainen salaatti
Jogurttia, hunajaa ja pähkinöitä

Avgolemono-keitto (6-8 hengelle)

2 l vettä
1 kg kananfileitä
3 dl riisiä
1 rkl kanaliemi-jauhetta tai 1 kanaliemikuutio
6 kpl kananmunia
3 sitruunan mehu puristettuna
suolaa tarvittaessa ja mustaapippuria maun mukaan

Kypsennä kananfileet runsaassa vedessä, ota kypsät kananfileet pois ja keitä riisi samassa vedessä, lisää veteen kanaliemikuutio. Kun riisi on kypsää, lisää keitetyt kananfilepalat joukkoon sekä hieman kylmää vettä jäähdyttääksesi keittoa. Lisää suolaa ja mustaapippuria maun mukaan. Erota keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa kummatkin erikseen vaahdoksi sitruunanmehun kanssa, lisää sitten varoen keitonlientä mukaan vaahtoon. Suurusta ensin keitto keltuaisvaahdolla ja sen jälkeen valkuaisvaahdolla varovasti. Anna keiton "asettua" 20-30 min.

Tzatziki

1 kg maustamatonta jogurttia valutettuna tai ruoanvalmistusjogurttia
1 iso tuorekurkku raastettuna, vesi puristetaan pois
1/2–1 dl oliiviöljyä
1 tl minttua
2–3 rkl punaviinietikkaa
8-10 valkosipulinkynttä puristettuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään. Sopii dipiksi lihalle, leivälle, kasviksille ym.

Rosmariiniperunat uunissa

8–10 kpl perunoita halkaistuna
1 1/2 dl oliiviöljyä
tuoretta rosmariiniä
2 tuoretta tomaattia raastettuna
suolaa, pippuria maun mukaan

Kypsennä 200 asteisessa uunissa n.40 min.

Kreikkalainen salaatti

Tuoretta tomaattia,kurkkua,paprikaa,oliiveja,sipulia ja fetajuustoa. Kastikkeeksi oliiviöljyä ja punaviinietikkaa tai sitruunanmehua.

Kreetalainen muinaisaikojen "viagra"-jälkiruoka

Valutettua jogurttia, päälle hunajaa ja saksanpähkinöitä. Pääsiäisen aikaan voidaan laittaa myös tummasuklaamunia tai -pupuja.

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006