Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

4.9.2007

Hyvää oloa hunajasta

Hunaja houkuttelee paitsi makeudellaan myös terveysvaikutuksillaan. Se on ainoa makeutusaine jota ihmiset voivat kerätä suoraan luonnosta. Mehiläisten villipesistä on haettu hunajaa varmasti niin kauan kuin ihmisiä on ollut olemassa.

Hunaja on aina ollut arvokas ja tärkeä ravintolähde, esimerkiksi lääketieteen isä Hippokrates piti hunajaa pitkän iän lähteenä. Hunajan sisältämillä kivennäisaineilla ja antioksidanteilla on tunnetusti terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Hunajalla terveeksi

Hunaja sisältää pääosin fruktoosia eli hedelmäsokeria (38%) ja glukoosia eli rypälesokeria (31%), sekä muita sokerilajeja ja vettä. Hunajan terveydellisten vaikutusten kannalta tärkeä merkitys on entsyymeillä, hivenaineilla ja vitamiineilla. Entsyymit toimivat elimistössä antioksidantteina ja vahvistavat elimistön omaa antioksidanttien tuotantoa.

Suurin osa hunajan tehosta perustuu käytännön kokemukseen mutta on hunajaa tutkittu tieteellisestikin. Hunajan uskotaan parantavan vastustuskykyä. Pienikin määrä hunajaa useita kertoja päivässä tehostaa elimistön vastustuskykyä ja pitää vilustumiset loitolla. Hunajan antibakteeriset ominaisuudet lievittävät flunssan oireita.

Suomen mehiläishoitajain liiton koulutuspäällikkö Lauri Ruottinen kertoo, että hunajan terveysvaikutukset tulevat ilmi vasta säännöllisen, pitkäaikaisen käytön jälkeen.

– Edut tulevat monesti ilmi vasta ihmisillä, jotka ovat käyttäneet hunajaa vähintään vuoden. Kokemuksen kautta ihmiset huomaavat, että hunaja vaikuttaa vastustuskykyyn, mutta tieteellisiä todisteita siitä ei ole, Lauri Ruottinen selventää.

Tutkimuspuolella selvitetään parasta aikaa onko hunajasta apua siitepölyallergioiden siedätyshoidossa. Vanhastaan hunajaa on levitetty auringon polttamalle iholle. Hunajalla voi myös lievittää pienten palovammojen aiheuttamaa kirvelyä ja punoitusta.

Haavojen hoidossa hunajaa on käytetty jo muinaisen Egyptin ajoista, sen antibakteeristen ominaisuuksien johdosta. Hunaja desinfioi ja lievittää kipua. Muutamat suomalaissairaalatkin käyttävät hunajaa haavahoitoon. Hunajan entsyymit hajottavat kuollutta kudosta ja osmoottisen vaikutuksensa avulla hunaja imee haavanestettä itseensä. Hunaja on hyvää etenkin vaikeasti parantuvissa, tulehtuneissa haavoissa.

Hunajasta energiaa

Hunaja on ennen kaikkea energialähde. Autiolla saarella hunajan ja veden avulla selviäisi pitkään. Urheilupiireissä hunajaa käytetään esimerkiksi urheilu- ja palautusjuomissa. Hunaja kun sisältää sekä nopeasti imeytyvää glukoosia, että hitaasti imeytyvää fruktoosia. Tämän ansiosta siitä saa kaksivaiheista energiaa. Glukoosi nostaa tehokkaasti veren sokeritasoa ja fruktoosi puolestaan ylläpitää veren sokeritasoa pitempään vakaana. Hunajan vaikutus verensokeritasoon onkin alhaisempi kuin tavallisella sokerilla.

– Hunajassa on paljon hedelmäsokeria, joka imeytyy maksan kautta ja tulee sillä lailla tasaisesti verenkiertoon. Näin se ei nosta insuliinitasoa ja polta kaikkia hiilihydraatteja elimistössä saman tien. Tämä on itse asiassa yksi syy miksi urheilijat ovat hunajasta niin kiinnostuneita, selittää Lauri Ruottinen.

Hunaja mukaan saunaan

Saunassa hunaja hoitaa ihoa ja rentouttaa. Saunahunajaksi kelpaa ihan tavallinen hunaja mutta markkinoilta löytyy myös saunaa varta vasten valmistettuja tuotteita.

Hunajassa on ihoa suojaavia ja hoitavia entsyymejä, kasvihappoja sekä lihasten palautumista edistäviä aineita. Saunahunaja kuorii ihon pintasolukkoa ja parantaa verenkiertoa. Kipeät lihakset rentoutuvat kun niitä hierotaan hunajalla saunassa.

– Tiedetään, että iho on semmoinen hyvinkin valikoiva panssari. Se päästää tiettyjä aineita läpi ja toisia taas ei. Hunaja sisältää puolentoista sataa erilaista komponenttia ja kun se imeytyy ihon kautta, se rentouttaa ja antaa semmoisen kokonaisvaltaisen hyvän olon, kuvailee Lauri Ruottinen.

Hunaja levitetään hierovin liikkein koko vartalolle lempeässä lämmössä. Sen annetaan vaikuttaa saunan löylyissä, jolloin hunajan kiteet sulavat ja sokerit alkavat imeä nestettä ja sen mukana kuona-aineita hikoilevasta ihosta. Iho puhdistuu tehokkaasti. Lopuksi hunaja huuhdellaan pois iholta.

Hunaja osaksi ruoanlaittoa

Hunaja toimii mainiosti keittiössä. Tavallisen sokerin voi kaikessa ruoanlaitossa korvata hunajalla. Siinä on vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Grilliruokien marinadeissa hunajaa on helppo käyttää. Hunajaa ei tarvitse pelätä syövänsä liikaa.

– Hunajassa on se hyvä puoli, että oma keho ilmoittaa kun sitä on saanut tarpeeksi ja sillä lailla se itsestään säätyy se hunajan käytön määrä, sanoo Lauri Ruottinen.

Lusikallinen hunajaa lisättynä iltateehen tai lämpimään maitoon on turvallinen unilääke. Hunaja edistää nukahtamista lisäämällä serotoniinin erittymistä ja saa aikaan rentoutumisen tunteen. Hunajan uskotaan syventävän unta ja parantavan sen laatua.

Hunajamarinoidut broilerin rintafileet

6 broilerin rintafileetä

Marinadi:

  • 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 pieni sipuli hienonnettuna
  • 1 dl öljyä
  • ¾ dl soijakastiketta
  • ½ dl kotimaista hunajaa
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • suolaa
  • mustapippuria

Sekoita marinadin aineet keskenään kulhossa, kääntele joukkoon rintafileet ja anna marinoitua vähintään neljä tuntia. Kypsennä grillissä tai 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Lisätietoa hunajasta ja maukkaita hunajareseptejä: http://www.hunaja.net/

Asiantuntija: LAURI RUOTTINEN, Koulutuspäällikkö, Suomen mehiläishoitajain liitto

Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006