Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

4.12.2007

Leukemialääke

Luonnosta peräisin olevaa leukemialääkettä on tutkittu Teknillisessä korkeakoulussa jo lähes kymmenen vuotta. Työn tuloksena löytyi vihdoin ensimmäinen toimiva menetelmä tämän amaminoliksi kutsutun aineen valmistukseen. Uudet lääkkeet vaativat kuitenkin vuosien kehitystyön. Kun aine on löytynyt, kestää vuosia ennen kuin esimerkiksi syöpälääke on siinä muodossa, että sitä voidaan käyttää hoidoissa.

Leukemiasoluja tappava yhdiste löydettiin alun perin seitsemän vuotta sitten japanilaisesta merieliöstä.

– Tämä on vasta aihio, prototyyppi. Samalla tavalla kuin jossain automessuille esitellään futuristisia autoja, niin ne eivät tule markkinoille. Niistä kehitetyt versiot ovat kuitenkin joidenkin vuosien kuluttua kaupoissa, kuvaille professori Ari Koskinen yhdistettä.

Tähän asti leukemiasoluja tappavaa yhdistettä on ollut olemassa liian pieni määrä, jotta se olisi riittänyt kliinisiin lääkekokeisiin.

Uuden, nyt kehitetyn valmistusmenetelmän ansiosta yhdistettä pystyttiin valmistamaan niin paljon, että yhdysvaltalainen syöpäjärjestö National Cancer Institute otti yhdisteen tarkempaan syyniin.

Tutkimusryhmällä on edessään nyt vuosien työ selvittää mikä on yhdisteen vaikutusmekanismi ja miten tästä luonnonyhdisteestä saadaan tehtyä toimiva lääke.

Jos kaikki sujuu hyvin, parhaimmassa tapauksessa yli kymmenen vuoden kuluttua on olemassa uusi leukemialääke. Edessä on vielä montaa mutkaa matkassa.

Lääketeollisuudessa ja uusien lääkkeiden kehittäminen maksaa paljon. Professori Ari Koskinen kiteyttää lääkkeen kehitystyön keskimääräisen keston kahteentoista vuoteen ja kustannukset kahteen miljardiin dollariin. Lääkemolekyylin keksijöitä vie eteenpäin kuitenkin intohimo tutkimukseen, eivätkä dollarin kuvat silmissä.

Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006