Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

13.11.2007

Taistelu selkävaivoja vastaan

Varusmiesten selkävaivoja ja tapaturmia ehkäistään Porin Prikaatissa erityisellä Vaste-tutkimuksella. Sen toteuttavat yhteistyössä UKK-instituutti, Pääesikunta, Sotilaslääketieteen keskus ja Porin Prikaati. Tutkimuksessa selvitetään vuonna 2007 heinäkuussa ja vuonna 2008 tammikuussa palvelukseen astuvilla varusmiehillä vähentääkö varusmiespalveluksen alkuvaiheen lihaskuntoharjoittelu ja kuusi kuukautta kestävä varusmiespalveluksen ohessa annettava terveystiedon opetus selkävaivoja ja tapaturmia varusmiespalveluksessa.

Tutkimukseen kuuluvat panssaritorjunta-, kranaatinheitin-, viesti- ja pioneerikomppaniat. Näistä komppanioista valikoituivat arvonnassa harjoitusryhmäksi pioneeri- ja panssaritorjuntakomppaniat ja vertailuryhmäksi viesti- ja kranaatinheitinkomppaniat.

Vaste-tutkimus pohjautuu osin aikaisempaan selän varhaiskuntoutustutkimukseen VR-yhtymän miestyöntekijöillä. Tutkimuksen erikoistutkija ja harjoitusohjelman osaltaan suunnitellut terveystieteen tohtori Jaana Suni UKK-instituutista kertoo, että VR:n työntekijöillä tehdyssä tutkimuksessa saatiin myönteisiä tuloksia.

Jaana Suni

– Siellä saatiin hyvin samanlaisella lihaskuntoharjoitusohjelmalla, jossa erityisesti haluttiin selän asennon hallintaa kehittää ja siihen liittyvällä neuvonnalla, vähenemään selkäkivut näillä keski-ikäisillä miehillä ja myöskin heidän oma arvionsa työkyvystään seuraavan viiden vuoden aikana parani selvästi.

Lihaskuntoharjoittelua kotiinkin

Varusmiehet tekevät tutkimuksessa kahdeksan ensimmäisen viikon ajan lihaskuntoharjoitusohjelmaa kolme kertaa viikossa ohjatusti. Harjoitusohjelma on kuormitukseltaan kohtuullinen ja sisältää yhdeksän liikettä. Tämän jälkeen varusmiehet vastaavat osin itse harjoittelunsa toteutumisesta ja ohjattua harjoittelua järjestetään koulutuksen sisällöstä riippuen kerran viikossa tai kahdessa.

Tutkimuskoordinaattori Anu Mylläri tarkistaa viikoittain varusmiesten harjoituspäiväkirjat ja antaa tarvittaessa ohjausta. Mm. raskaiden esineiden nostamiseen ja kantamisen kiinnitetään erityistä huomiota. Varusmiehet saavat lihaskuntoharjoittelun tueksi TULTA-harjoituskirjan, mikä sisältää harjoituspäiväkirjan. Anu Mylläri on hyvin huomannut varusmiesten heikentyneen kunnon.

Anu Mylläri

– Tasapaino on ehkä haastavin osa-alue, jossa vaaditaan eniten sitä hallintaa ja taitoa. Siinä ne ei niin hyvin pärjää.

Jo nyt, muutaman kuukauden tutkimuksen jälkeen, on varusmiehissä havaittavissa muutosta myönteisempään suuntaan.

– Sen olen ainakin huomannut, että ne jotka on tässä mukana, he ainakin nostavat nykyään jaloilla, eikä pelkästään selällä, niin kuin on ainakin usein aikaisemmin tapahtunut, toteaa liikuntakasvatusupseeri Petteri Vuorinen Porin Prikaatista. Terveystieteen tohtori Jaana Suni korostaa, että liikkeet ovat hyvin sovellettavissa kotioloihinkin.

– Suurin osa liikkeistä, mitä täälläkin tehdään on ihan kotona toteutettavaa. Välineinä keppi on tärkeä ja siihen käy vaikka kävelysauva.

Heinäkuussa palvelukseen astunut saapumiserä on osallistunut ohjaajien ja kouluttajien mukaan kiitettävästi tutkimukseen. Varusmiehille tehdään kuntotestit varusmiespalveluksen neljännellä ja seitsemännellä viikolla sekä ennen kotiuttamista.

– Liikkeissä keskitytään selän asennon hallintaan, mutta myöskin vartalon lihasten kestävyyteen ja lisäksi alaraajojen lihasvoimaa tässä harjoitetaan, toteaa terveystieteen tohtori Suni.

Ensimmäiset Vaste-tutkimuksen aineiston analyysit pyritään tekemään kuusi kuukautta tutkimuksen loppumisen jälkeen tammikuussa 2008 ja ne jatkuvat vuoden 2009 puoliväliin asti. Tutkimuksesta tullaan valmistamaan neljä kansainvälistä raporttia sekä väitöskirja.

Toimittaja Lasse Tuorila

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006