Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

14.8.2007

Akuutti: Tupakan mittainen matka

Kreikkalaiset käyttävät tupakkaa matkamittarina. Yksi tupakka on suurin piirtein puoli kilometriä. Tai sitten se käy kellon korvikkeesta: savuke vastaa seitsemää minuuttia. Eikä tämä ole outoa suomalaisillekaan, kukapa ei olisi pitänyt tupakanmittaista taukoa, poltti tai ei. Tupakointi on kiinteä osa länsimaista elämäntyyliä, eikä sauhuttelun lopettaminen ole kovin yksinkertaista.

Tämän saa tuta dokumentin päähenkilö, nallekarhumainen kreikkalainen Akis Gikas, joka vetää viimeiset sauhut kameran edessä, ja sanoo lopettavansa koko homman siihen. Akis lupaa taistella, mutta kolmen kuukauden projekti ottaa koville. Tuloksena on paljon uhoa, vähän repsahduksia ja kosolti kiemurtelua kameran edessä. Ja hauskaa.

Tukea ja terveisiä Akis saa ympäri Eurooppaa, sillä ongelma on kaikkialla tuttu. Yhtä hankalaa tupakasta eroon pääseminen näyttää olevan joka paikassa. Akis näkee, kuinka on käynyt esimerkiksi Irlannissa. Siellä kiellettiin tupakointi julkisilla paikoilla ensimmäisenä maailmassa, mutta se ei ole estänyt nuorta Allan Feeta nauttimasta savuketta pubissa istuessaan – hän vain kävelee viidensadan metrin matkan rajan yli Pohjois-Irlannin puolelle, missä tupakkakieltoa ei ole. Ovelaa.

Hätä keksii keinot, ja hädän nimi on riippuvuus. Tupakka on yhtä addiktoivaa kuin heroiini. Nikotiinin lisäksi tupakansavussa on neljä tuhatta muuta yhdistettä. Yksi niistä toimii samalla tavalla kuin masennuslääkkeet. Ei ihme, että vain kymmenen prosenttia tupakoinnin lopettamista yrittävistä onnistuu.

Allan ja Akis ovat aikamoisia velikultia, mutta eivät välttämättä kauan. Ohjelmassa vieraillaan myös Lontoossa, mistä Alan Folley lähettää pojille terveisiä. Edes keuhkoahtaumatauti ei saanut miestä lopettamaan ja nyt vain viisitoista prosenttia hänen keuhkoistaan toimii.

Allan kehottaa lopettamaan tupakoinnin ennen kuin on myöhäistä – ennen kuin Akisista tulee kuten hän, happiletkuihin sidottu, hidasta kuolemaa tekevä mies. Pystyykö Akis lopettamaan? Lopettaako hän oman elämänsä mittaamisen tupakalla?

Ohjaaja: Kostas Tsakonas

Tuottajat: Petros Koublis, Emmy Dimitrakopuolou

Tuotanto: Kreikka/ERT

Testaa tupakointitapojasi: http://www.stumppi.fi/portal/testaa_tupakointitapojasi/

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006