Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

15.5.2007

Omatoimi-projekti tukee iäkkäitä omaishoitajia

Omaishoitoperheissä eletään usein voimien äärirajoilla. Pahimmillaan voi käydä niin, että hoidettavan lisäksi myös omaishoitaja sairastuu. Oulussa on kehitetty omaishoitoperheille ennaltaehkäisevä kotikuntoutuksen malli, jota levitetään myös Suomen muihin kaupunkeihin ja kuntiin. Sen tarkoituksena on tukea yli 65-vuotiaiden omaishoitajien ja hoidettavien pärjäämistä kotona mahdollisimman pitkään.

Aadi Kimari ja hänen omaishoitajansa, vaimo Helga Kimari harrastavat säännöllisesti vesijumppaa. Liikunta tekee hyvää erityisesti Aadille, joka sairastaa Parkinssonin tautia.

– Se pitää vähän notkeempana, kun liikkuminen on hyvin jäykkää. Jos ei olisi sitäkään, niin olisi vielä huonompaa, kertoo Aadi Kimari.

Kimarin pariskunta on ollut mukana Omatoimi-nimisessä projektissa, jossa tuetaan sairastuneen ja hänen omaishoitajansa kotonajaksamista monella eri tavalla. Kimarit saivat projektin avulla esimerkiksi kipeästi kaivattua vertaistukea.

– Vertaistukiryhmät ovat olleet tärkeitä. Ne on sellaisia tilaisuuksia missä saa kertoa, ja kuunnella. Siellä myös toiset kertovat asiansa ja se tuntuu mukavalta, kun on mukana monenlaisia ihmisiä, Helga Kimari sanoo.

Arvokasta työtä

Omaishoitajien ja läheisten liiton Omatoimi-projektissa on luotu ehkäisevän kotikuntoutuksen malli yli 65-vuotiaille omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen. Käytännössä malli tarkoittaa, että perheiden luona käydään kerran kuukaudessa selvittämässä, millaista apua perhe kulloinkin tarvitsee.

– Me ollaan käytännössä autettu hakemaan erilaisia etuuksia ja on lähdetty vaikka lääkärikäynnille mukaan, jos se on tuntunut tarpeelliselta. Tähän on kuulunut olennaisena osana myös fyysisen toimintakyvyn mittaukset. Niillä on kartoitettu kykyä selviytyä päivittäisistä toiminnoista. Sen lisäksi on tehty muisti- ja mielialatestit. Nämä testit tehdään molemmille, sekä omaishoitajalle että hoidettavalle, projektivastaava Minna Salminen Oulun Omatoimi-projektista kertoo.

Kimareille apu tuli tarpeeseen, sillä esimerkiksi tukihakemukset olisivat muutoin saattaneet jäädä byrokratiaviidakon vuoksi kokonaan tekemättä.

– Se on arvokasta työtä mitä nämä tytöt tekevät. Varmasti on paljon semmoisia vanhuksia, jotka eivät tiedä hakeakaan niitä etuisuuksia, painottaa Aadi Kimari.

– Me ollaan hyvin tyytyväisiä siihen, Helga Kimari jatkaa.

Mittavia säästöjä

Oulussa kehitetty Omatoimi-malli on hyväksytty Stakesin valtakunnalliseen Hyvät käytännöt -ohjelmaan. Internetissä jaettavaa mallia on jo otettu käyttöön muissakin Suomen kunnissa. Toiminnan aloittaminen yhdessä kunnassa tarkoittaa käytännössä yhden työntekijän palkkaamista.

– Jos löytyy työntekijä tekemään tätä kotikartoitusta, niin en usko, että se vaikeaa olisi. Malli on luotu siten, että sitä pystyy hyödyntämään ja varmaan asenteestakin kysymys millaista työtä halutaan tehdä, Salminen korostaa.

Yhden vanhuksen laitoshoito maksaa kunnalle eri arvioiden mukaan vähintään 50 000 euroa vuodessa. Yhden vanhuksen vuosihoidonhinnalla kunta pystyisi hyvinkin palkkaamaan tukityöntekijän usealle kymmenelle omaishoitoperheelle vuodessa.

– Tämä on tällaista ennaltaehkäisevää työtä, jonka merkitystä ei vielä tässä vaiheessa pysty täysin arvioimaan rahallisesti. Mutta varmasti jatkossa tästä on hyötyä, koska apu saadaan vietyä perheeseen siinä vaiheessa, kun sairaus on juuri tullut.

Omaishoitoperheissä eletään usein voimien äärirajoilla ja pahimmillaan voi käydä niin, että hoitajakin sairastuu. Tukea pitäisi siis saada, ennen kuin tilanne kärjistyy. Kimareilla arki rullaa leppoisasti. Kuntoilun jälkeen maistuu lepo.

– Vesijumpan jälkeen syödään ja mennään päiväunille, kertoo Aadi Kimari loppupäivän ohjelmasta.

Asiantuntija: MINNA SALMINEN, projektivastaava, Oulu

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006