Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Health in Europe

21.8.2007

Akuutti: Särkyvä sydän

Jotkut sairaudet ovat epäreiluja. Ne suosivat enemmän yksiä kuin toisia. Ja joskus kokonaisia kansoja. Inhottava esimerkki ovat sydänsairaudet. Euroopan eri maiden välillä on suuria eroja sydänsairauksien määrässä. Etelä- ja Keski-Euroopassa kärsitään sydänvaivoista selkeästi vähemmän kuin vaikkapa Itä-Euroopassa. Tai Suomessa.

Akuutin terveysdokumentissa jäljitetään sydämen hyvä- ja huonovointisuuden syitä eri puolilla Eurooppaa, ja koetetaan selvittää mikä selittää eroja sydäntautien määrässä. Mitä eri maat voisivat oppia toisiltaan?

Ensimmäinen yllätys on se, ettei usein pääsyyllisenä pidetty ruokavalio näytä kovin kummoiselta sielläkään, missä sydäntauteja ei liiemmin ole. Dokumentissa nähdään, kuinka Ranskalainen Gérard pistelee tuhtia possunkylkeä runsaalla kastikkeella ja ryystää päälle paksua punaviiniä. Salaattia ei pöydässä näy, mutta juustoa kylläkin. Miksi moinen ruokavalio ei pysäytä ranskalaisten sydämiä samaan malliin kuin vaikkapa Suomessa? Mistä johtuu tämä niin sanottu Ranskan paradoksi? Yhdeksi syyksi arvellaan ranskalaisten rakastamaa viiniä. Alkoholissa olevan etanolin on todettu suojaavan verisuonia. Pitäisikö meidänkin alkaa latkia viiniä aina kun syömme?

Jos läskiä ja viiniä nauttiva ihminen kerjääkin ikävyyksiä, vaikeampi on selittää, miksi kohtuullisen terveellisesti elävä, perusterve pohjoismaalainen nainen sairastuu sydän- ja verisuonitauteihin. Näin käy yhä useammin, vaikka sydänsairaudet ovat perinteisesti olleet miesten heiniä. Tässä on toinen yllätys: terveysruoat ja sykemittarit eivät paljon auta, jos stressi pukkaa jatkuvasti päälle.

Euroopan halki matkaava dokumentti nostaa esiin lopulta aika yllättävän syyllisen - Euroopan itse. Kun eri puolilta mannerta omaksutaan aina uusia tapoja ja tottumuksia, liikkuvat myös epäterveelliset tottumukset paikasta toiseen. Nykyaikainen eurooppalainen kokee elävänsä tasapainoista elämää, mutta itse asiassa harrastaakin lukuisia pikkupaheita. Ne tappavat hitaasti, mutta varman tasaista vauhtia.

Ohjaaja: Michel Royekens

Tuottaja: Patrice Goldberg

Tuotanto: Belgia/RTBF

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006