Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

22.5.2007

Pikku-Rikun tyräleikkaus

Tyräleikkaus on tavallisin lastenkirurginen leikkaus. Useimmiten tyräpotilas on poika, tyrä on oikeassa nivusessa ja puolet potilaista on alle kaksivuotiaita.

Akuutti lähti tyypillisen pienen tyräpotilaan mukana leikkaukseen. Oppaana oli vajaa kaksivuotias Riku Hatakka Salosta.

Patti nivusessa

– Viime vuonna syyskuussa huomasin iltapesulla, että Rikulla on nivusessa patti. Ensin ihmettelin, mikä se on, mutta aika äkkiä itse ymmärsin sen, että se on nivustyrä. Meillä oli aika pian sen jälkeen puolitoistavuotisneuvola ja siellä tyrä tuli uudelleen esiin, kun Riku itki ja pelkäsi lääkäriä, kertoo Rikun äiti Sari Silfergren–Hatakka.

Etukäteen Rikulle kerrottiin tulevasta leikkauksesta esimerkiksi satukirjojen avulla. Kirjojen avulla Rikulle kerrottiin muun muassa siitä, miten hoitaja sairaalassa laittaa lääkettä potilaalle "unikorkin" kautta.

– Me puhuttiin Rikulle, että pipi korjataan. Välillä pääsi suusta sana leikkaus, mutta sitten äkkiä korjattiin, että korjataan, koska varmaan leikkaus sanana voi herättää pelkoa.

Päiväkirurginen toimenpide

Leikkausaamu jännitti äitiä ja isää, mutta osastolle menoa helpotti se, että sairaalassa oli käyty tutustumassa jo etukäteen. Näin Riku tiesi paikan ja oli innoissaan, kun tiesi pääsevänsä leikkimään osaston päiväsalin leluilla.

– Oli se aika ikävä juttu kyllä, kun omaa poikaa leikataan. Vaikka onhan tyräleikkaus ihan pikku juttu ja niitä tehdään paljon, mutta kuitenkin kun se on oma pikku kulta niin, kyllä se jännitti.

Sairaalaan saavuttiin aamuhämärissä ja Riku oli ollut aamun syömättä. Sairaalassa vietettiin päivä.

Äiti mukaan leikkaussaliin

Leikkaussalissa Riku sai käteensä satukirjoista tutun unikorkin (suonikanyylin, jonka kautta annetaan lääkkeet). Anestesiologi Tuula Manner selitti toimenpidettä pikku-Rikulle näin:

– Sinulla on ollut siinä kädessä taikavoidetta (emla-puudutetta). Katsotaanpa, miltä se käsi näyttää. Tähän laitetaan tämmöinen puristusside ja sitten vähän koputellaan ja sitten voi tuntua niin kuin pieni hyttynen pistäisi. Katsopas, kuinka hienon vaaleansinisen korkin sinä sait.

Unikorkin kautta Riku sai ensin kevyen nukahtamislääkkeen ja kun Riku oli nukahtanut, saattajana toiminut äiti lähti osastolle odottelemaan leikkauksen valmistumista.

– Se oli kyllä tosi hienoa, että minä pääsin sinne leikkaussaliin asti ja sitten leikkauksen jälkeen heräämöön. Riku ei itse tiedä ollenkaan, että äiti on ollutkaan poissa, Rikun äiti muistelee.

Nukutus on tarpeen

Kun Riku nukkuu, niin hänelle laitetaan sakraalipuudutus, jonka vaikutus kestää 6-8 tuntia, ja auttaa siis myös välittömän leikkauksen jälkeisen kivun yli.

– Nukahtamisen jälkeen me laitetaan sellainen larynx-maski, joka tukee hengitystä. Anestesia on sen verran kevyt, että hän hengittää itse, ja se puudutus hoitaa sen varsinaisen kirurgian aikaisen anestesian ja kivun. Lapsi nukkuu unta, joka on aika lähellä normaalia syvää unta ja sitten puudutus tekee sen varsinaisen tunnottomuuden sinne leikkauskohdalle. Uni on tarpeen siksi, että lapsi pysyy paikallaan ja ettei hän ahdistu oudosta tilanteesta, selittää anestesiologian erikoislääkäri Tuula Manner Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

– Lapsen kannalta on hyvin tärkeätä, että äiti tai isä on siinä mukana, kun nukahtaa, koska leikkaussali on todella pelottava ympäristö, jossa on paljon koneita ja laitteita ja ihan vieraita ihmisiä.

Tavallisin lastenkirurginen leikkaus

Tyräleikkaus on tavallisin lasten kirurginen leikkaus. Lapsista noin 1-5 prosenttia sairastaa tyrän. Riku on tyypillinen pieni tyräleikkauspotilas.

– Useinhan tyrät ovat juuri pojilla - niitä on noin kahdeksan kertaa useammin pojilla kuin tytöillä. Enimmäkseen tyrä on oikeanpuolinen ja suurin osa, puolet potilasta on alle kaksivuotiaita, niin kuin tämäkin potilas, kertoo Rikun tyrän leikkaava lääkäri, lastenkirurgi Timo Hurme Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Lasten tyräleikkaus poikkeaa ihan kokonaan aikuisten tyräleikkauksesta. Aikuisten tyrä johtuu yleensä heikosta vatsanpeitteestä kun taas lasten tyrä tulee kivesten laskeutumistiehyettä pitkin.

– Tyrä syntyy pojilla siitä syystä, että kivekset on sikiöllä vatsaontelossa ja ne kivekset laskeutuvat 30. raskausviikolla alas. Joskus se käytävä, jota pitkin kives laskeutuu, jää pysyvästi avoimeksi ja se käytävä on se tyräpussi, Hurme selittää.

Kaikki lasten tyrät kuuluu leikata

Leikkaava lääkäri Timo Hurme selittää leikkauksen kulkua:

– Leikkauksessa erotellaan siementiehyt ja verisuonet erikseen ja haetaan se tyräpussi, joka on se yhdyskäytävä, joka on jäänyt lapsella avoimeksi. Sitten tyräpussi suljetaan ja katkaistaan. Sitten haava suljetaan ja siinä onkin koko leikkaus.

Tyräleikkauksella on hyvä ennuste. Uusinta tyriä tulee noin prosentille leikatuista. Lapsi toipuu leikkauksesta nopeasti.

– Silloin kun lapsella nivusessa on pullistuma, niin se on käytännössä katsoen aina tyrä ja silloin kun sellaisen toteaa, pitäisi lähteä näyttämään sitä lääkäriin, Hurme neuvoo.

– Kaikki tyrät lapsilla kuuluu leikata, koska tyrä voi kureutua eli sinne tyräpussiin voi mennä suolen mutka ja se voi jäädä pinteeseen siihen ja se voi pahimmillaan mennä kuolioon ja suolen seinämä voi jopa puhjeta, Hurme varoittaa.

Leikkauksesta toipuu nopeasti

– Lapset toipuvat tyräleikkauksesta hyvin nopeasti. Rikukin on jo huomenna oma itsensä, liikkuu ja kävelee. Toki hän tarvitsee kipulääkettä, mutta sitä me annetaan aina kaikille kuuriksi. Kivunhoito on keskeistä lasten leikkaushoidossa, Timo Hurme selittää.

Rikun vanhemmat kertovat samaa asiaa.

– Me ollaan oltu Rikun toipumisesta tosi yllättyneitä. Tavallista arkea ollaan jatkettu sen leikkaukseen jälkeen – ihan kuin ei olisi leikkauksessa käytykään, Sari Silfergren–Hatakka kertoo.

Asiantuntijat:

TIMO HURME, lastenkirurgian ylilääkäri, TYKS

TUULA MANNER, anestesiologian erikoislääkäri, TYKS

Toimittaja: TIIA VÄRE

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006