Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

23.1.2007

Lähihoitajaopiskelijat omaishoitajien tukena

Raahelainen Aarno Nokia (74) herättää puolisonsa Vieno Nokian (70) päiväunilta ja auttaa hänet pyörätuoliin. Nokiasta tuli omaishoitaja kuusi vuotta sitten, kun vaimolla todettiin parantumaton sairaus ALS (amyotrofinen lateraaliskleroosi). Se rappeuttaa selkäytimen laitaosien liikehermoratoja, minkä seurauksena lihakset menettävät toimintakykynsä ja alkavat surkastua.

– Vieno ei pysty tekemään enää oikeastaan mitään kotitöitä, joten ne ovat kaikki jääneet minulle. Nousen ylös kuudelta ja keitän kaurapuuron ja kahvin. Sitten, kun Vieno herää, puen ja pesen hänet. Myöhemmin päivällä tulee ruoan laittaminen, Nokia luettelee.

Hän pitää vaimostaan huolehtimista hyvin luonnollisena asiana eikä koe sitä taakaksi, sillä he ovat taittaneet yhteistä taivalta jo yli 50 vuotta. Hän tunnustaa kuitenkin, että työ kuluttaa voimia.

– Kyllä sitä väsyy, kun yöaikanakin on oltava jatkuvasti varuillaan. Vienolle saattaa tulla vaikeita yskänkohtauksia, kun lihakset ovat menneet niin, ettei hän pysty rykimään. Liman irrotus on hankalaa. Olemme joutuneet viemään hänet muutaman kerran sen vuoksi yöllä sairaalaan.

Aloite omaishoitajalta

Yli 70-vuotiaalle, diabetesta ja sydäntautia sairastavalle miehelle ympärivuorokautinen hoitotyö kävi ylivoimaiseksi. Onneksi puolison avuksi saatiin pari vuotta sitten henkilökohtainen avustaja, joka hoitaa häntä arkisin päiväsaikaan, mutta illat ja viikonloput pariskunta viettää kaksistaan.

Viimeisen puolen toista vuoden ajan he ovat saaneet tukea myös Oulaisten ammattiopiston lähihoitajaopiskelijalta, joka on voinut käyttää perusopinnoistaan 50 tuntia taitojensa harjoittamiseen aidossa ympäristössä. Harjoittelu on osa suurta yhteistyöhanketta, jota koordinoi oppilaitoksen sosiaali- ja terveysalan yksikön lehtori Leena Lähdesmäki-Mäkinen.

– Yhteistyö alkoi keväällä 2004, jolloin Pyhäjoella asuva omaishoitaja Lea Koskela soitti minulle ja kysyi, olisivatko oppilaitos ja opiskelijat kiinnostuneita tekemään yhteistyötä omaishoitajien ja hoidettavien kanssa: tukemaan heidän toimintakykyään ja sillä tavalla oppimaan asioita opiskelun aikana, Lähdesmäki-Mäkinen kertoo.

Ajatusta lähdettiin kehittelemään kuntien omaishoidon vastuutahojen sekä Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry:n edustajien kanssa. Alusta alkaen tavoitteena on ollut saada toiminnasta jatkuvaa.

– Pidämme yhteistyötahojen kanssa säännöllisiä palavereita, kaksi syksyllä ja kaksi keväällä. Niissä arvioidaan mennyttä, katsotaan, missä asioissa on onnistuttu ja missä tarvitaan vielä kehittämistä. Sitten suunnittelemme tulevaa ja sitoudumme niihin päätöksiin, mitä yhdessä teemme.

Hoidettavan tukeminen kenventää taakkaa

Tällä hetkellä kehitetään useita erilaisia toimintatapoja omaishoitajien taakan helpottamiseksi. Niistä laajin on kotona tapahtuva tukeminen.

– Ajattelemme, että kun hoidettavan toimintakykyä tuetaan, niin samalla myös omaishoitajan toimintakykyä voidaan tukea. Kun opiskelija pärjää siellä kotona hoidettavan kanssa, omaishoitaja voi lähteä kotoa virkistäytymään tai hoitamaan omia asioitaan, Lähdesmäki-Mäkinen sanoo.

Käytännössä kotona tapahtuva yhteistyö alkaa siten, että opiskelijoille etsitään omaishoitaja-hoidettava-pari omalta kotipaikkakunnalta perusopintojen ajaksi. Kuntien omaishoidon vastuuhenkilöt selvittävät ensin yhteistyöhön halukkaat perheet, joiden tietoja ei anneta oppilaitokselle, vaan opiskelijalle, joka soittaa perheeseen ja sopii ensimmäisestä käynnistä.

– Aluksi opiskelija lähtee selvittämään hoidettavan elämäntarinaa ja arvioimaan hänen toimintakykyään fyysiseltä, psyykkiseltä, sosiaaliselta ja hengelliseltä osa-alueelta. Kun hän saa selville ongelmat ja voimavarat, hän voi lähteä suunnittelemaan toimintakyvyn tukemista yhdessä hoidettavan ja omaishoitajan kanssa, Lähdesmäki-Mäkinen kertoo.

Työharjoittelua aidossa ympäristössä

Nokian pariskunta sai yhteistyökumppanikseen lähihoitajaopiskelija Olga Nosovan, joka arvioi liikunnallisen tuen antamisen Vieno Nokialle erityisen tärkeäksi.

– Vienon kanssa olemme yhdessä suunnitelleet, mitä teemme. Olemme käyneet konserteissa, vesijumpassa uimahallilla, kirjastossa ja sitten olemme pelanneet muisti- ja palapeliä täällä kotona, leiponeet ja voimistelleet, Nosova kertoo.

Vieno Nokian mukaan yhteistyö on sujunut alusta alkaen hyvin ja heillä on ollut todella hauskaa yhdessä.

– Joka kerta, kun lähdemme jonnekin, hän joutuu pukemaan minut ja riisumaan sitten kun tullaan, että ei hän mitenkään helpolla ole täällä päässyt.

Opiskelijan osaaminen luonnollisesti kasvaa opintojen edetessä, joten hän voi vähitellen lisätä hoidollisia asioita ja ottaa mukaan kuntouttamiseen liittyviä harjoituksia. Nosova on erityisen tyytyväinen siihen, että yhteistyö on kestänyt peräti puolitoista vuotta.

– Tässä ajassa oppii tuntemaan ihmisen ja näkee, minkälaisia muutoksia harjoittelun aikana tulee ja onko suunnitelmista ollut hyötyä.

Pitkä yhteistyö kaikkien etu

Vieno Nokiakin iloitsee siitä, että opiskelija on pysynyt samana pitkään.

– Minusta se on just se ydin, että tulee aina sama tuttu ihminen. Me sovimme aina jo edellisellä reissulla, mitä teemme seuraavalla kerralla, että se asia on ihan selvänä ja tietää jo varustautua.

Luottamus syntyi Nokian pariskunnan ja lähihoitajaharjoittelijan välille hyvin nopeasti ja myös Aarno Nokia on ollut yhteistyöhän tyytyväinen. Hän on voinut lähteä hoitamaan omia asioitaan tai vaikka vain pienelle kävelylenkille, kun opiskelija on tullut hänen puolisonsa luokse.

– Se on vain niin lyhyt aika päivästä, kun hän käy, onko se tunti vai kaksi tuntiako se on, Aarno Nokia miettii ja toivoo, että oppilaitokselta liikenisi vielä vähän enemmän aikaa harjoitteluun.

Lähihoitajaopiskelijan vierailut painottuvat arkipäiviin, jolloin Vieno Nokian luona käy myös henkilökohtainen avustaja. Aviomies toivoisikin saavansa tukea myös viikonloppuisin ja erityisesti juhla-aikoina, jolloin voi sattua peräkkäin kolmekin pyhäpäivää.

Leena Lähdesmäki-Mäkisen mukaan omaishoitajat ja hoidettavat ovat olleet pääsääntöisesti tyytyväisiä hankkeeseen ja kokeneet, että opiskelijoiden toimintakyvyn tukeminen on ollut hyvää ja tehokasta.

– Palautteessa on tullut esille myös se, että opiskelijoiden tieto-taito on selvästi kasvanut tämän puolen toista vuoden aikana, jolloin he ovat käyneet kotona tukemassa omaishoitajaa ja hoidettavaa.

Nosova kuului ensimmäiseen toiminnassa mukana olleeseen opiskelijaryhmään ja hänen perusopintonsa päättyivät viime vuodenvaihteessa. Halutessaan hän voi kuitenkin jatkaa yhteistyötä Nokian pariskunnan kanssa myös jatko-opintojensa aikana.

– Aion pitää yhteyttä soittelemalla ja käyn kylässä. Meistä tuli niin läheisiä, Nosova hymyilee.

Monipuolista tukea suunnitteilla

Kotiin annettavan tuen lisäksi Oulaisten ammattiopistossa on kehitetty myös muita toimintamalleja omaishoitajien tukemiseksi. Lähihoitajaopiskelijat ovat järjestäneet omaishoitajille hellittelypäiviä, joissa osallistujat ovat saaneet mm. jalkahoitoa ja hierontaa.

Vuoden 2006 marraskuussa kuntoutuksen lähihoitajaopiskelijat toteuttivat opinnäytetyönään alueellisen omaishoitajapäivän, johon osallistui noin 170 omaishoitajaa. Vastaavanlainen tapahtuma on tarkoitus järjestää jatkossa kerran vuodessa valtakunnallisen omaishoitajaviikon aikana.

– Olemme kehittäneet myös omaishoitajien koulutusta. Tällä hetkellä toinen kuntoutuksen koulutusohjelmaryhmä suunnittelee omana opinnäytetyönään koulutuspäivää, joka on tarkoitus toteuttaa maaliskuussa 2007. Siellä tullaan käsittelemään aiheita, jotka omaishoitajat ovat itse nostaneet esille, Lähdesmäki-Mäkinen kertoo.

Toimittaja: KIRSI SCHALI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006