Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

23.10.2007

Endometrioosi on yleinen naistentauti

Noin 10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia.

– Olin 24-vuotias opiskelija, kun menin YTHS:lle tavalliseen tarkastukseen. Lääkäri sanoi: "Nyt täällä on kyllä jotakin". Minä tietenkin säikähdin ihan kauheasti, kuvailee Satu Räsänen hetkeä, jolloin hänellä todettiin endometrioosi.

Endometrioosi ei siis aina anna merkkejä itsestään, vaikka sen yleisin oire onkin kipu. Taudin seuraukset saattavat olla vakavat.

– Minut on leikattu yhteensä neljä kertaa ja viimeisellä kerralla jouduttiin kokonaan poistamaan oikea munasarja, Räsänen kertoo.

Syy vielä vahvistamatta

Endometrioosissa kohdun limakalvopesäkkeitä leviää normaalin sijaintipaikan eli kohtuontelon ulkopuolelle. Kudosta voi tarttua vatsakalvon pinnalle, sitä voi kasvaa kohdun takana, munasarjojen ja munatorven pinnalla, joskus jopa suolistossa tai virtsarakon pinnalla. Jos kudos tunkeutuu munasarjan sisään, siitä voi muodostua iso endometrioosikysta.

Tauti on tunnettu jo yli vuosisadan ajan, mutta sen syytä ei vieläkään ole pystytty tarkasti vahvistamaan.

– Endometrioosin lopullista syytä ei ole pystytty vielä varmuudella vahvistamaan. On olemassa teoria, että verta joutuu kohtuontelon ulkopuolelle ja siinä on soluja, jotka aloittavat endometrioosin kasvun. Tämä teoria näyttäisi todennäköisimmiltä, sanoo osastonylilääkäri Hannu Martikainen Oys:n naistentautien poliklinikalta.

Vaikeissa tapauksissa endometrioosi vaatii leikkaushoitoa. Tautia voidaan hoitaa myös ehkäisypillereillä, hormoonihoidoilla ja kipulääkkeillä.

Lapsettomuus yleistä

Endometrioosi on yksi yleisimmistä lapsettomuuden aiheuttajista.

– On olemassa vaara, että endometrioosi menee munasarjoihin ja alkaa kasvaa siellä. Se voi tuhota munasarjat hyvin nuorellakin iällä, mikä tietysti on hankalaa, jos ajatellaan hedelmällisyyttä, Martikainen huomauttaa.

Toisaalta raskaudella on endometrioosia hoitava vaikutus, kun kuukautiset jäävät pois.

– Sen haluaisin sanoa, että jos on endometrioosi, kannattaa miettiä tarkkaan, mitä haluaa. Onko se lasten hankkiminen, koulutus vai työura? Endometrioosipotilaalla biologinen kello tikittää vieläkin nopeammin kuin terveellä naisella, Satu Räsänen muistuttaa.

Endometrioosin hoidossa ei ole tapahtunut merkittäviä mullistuksia, mutta uusia lääkkeitä kehitellään koko ajan. Osa potilaista pärjää pelkillä kipulääkkeillä ja tauti helpottaa iän myötä. Endometrioosia ei ole syytä salata, sillä kivut voivat pahimmillaan viedä työkyvyn.

– Kannattaa kertoa ystäville, kavereille ja puhua asiasta töissä. Moni esimies ei varmaankaan ymmärrä muuten, että kuukautiskivut voivat oikeasti olla niin kamalat, ettei ole työkykyinen, Räsänen kuvailee.

Vaikka endometrioosi olisi jo ehtinyt tehdä laajojakin tuhoja, ei kannata luopua toivosta. Satu Räsäsellä on nyt kolme lasta.

Lisätietoja endometrioosista sekä vertaistukea löytyy nettisosoitteesta www.endometrioosiyhdistys.fi

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006