Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

25.9.2007

Täydentäville hoitomuodoille laki

Erilaisten täydentävien hoitomuotojen suosio on kasvanut parin viime vuosikymmenen aikana huimasti. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa luonnonlääketieteen saralle kuuluvia hoitoja ei säädellä lailla. Esimerkiksi Norjassa terapeuttien asema on laissa määritelty ja heitä varten on perustettu terapeuttirekisteri. Ruotsissa laki rajoittaa antamasta täydentäviä hoitoja vaikeasti sairaille ja lapsille.

Suurin osa täydentävien hoitojen saralla työskentelevistä toimii asiallisesti. Alan harjoittajat ovat kuitenkin itsekin huolissaan siitä, ettei kaikkien tausta kestä lähempää tarkastelua.

– Tähän minusta pitäisi saada kunnon vedenjakaja. Jos ihminen toimii ammatinharjoittajana luontaishoitojen saralla, täytyy olla tietyntasoinen koulutus, että voi kutsua itseään terapeutiksi. Tähän asti se ei ole Suomessa toiminut. Suomessahan kuka tahansa saa olla terapeutti, että melkein kunhan on kiinnostunut niin voi panna kyltin oveen, kuvailee Luonnonlääketieteen keskusliiton hallituksen varapuheenjohtaja Merja Riska.

Mielipiteitä puolesta ja vastaan

Keskustelu niin sanotusta puoskarilaista on jo ylikuumentunut. Jokaiselle mielipiteelle löytyy vähintään yksi vastanäkemys. Yhteinen sävel löytyy kuitenkin siitä, että ala tarvitsee pelisäännöt. Ongelma on, että alalle on tullut arveluttavia ääri-ilmiöitä. Terveydenhuollon ammattiliitot ovat kilvan esittäneet huolestuneita kannanottoja lain puolesta. Ilman pelisääntöjä alan valvominen on mahdotonta.

– Tietenkin, jos meillä on lääketieteellisesti todennettu hoitomuoto, se kuuluu automaattisesti terveydenhuollon valvonnan piiriin. On sitten paljon, paljon niitä palveluntuottajia, joiden hoidoilla ei ole lääketieteellistä perustetta. Heitä ei valvota, muistuttaa peruspalveluministeri Paula Risikko sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ministeriö selvittää syksyn aikana, mihin kaikkeen lain pitäisi meillä ulottua. Esimerkiksi Ruotsissa laki kieltää antamasta hoitoja vaikeasti sairaille ja lapsille. Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan tällainen rajoitus ei välttämättä Suomessa yksin riitä. Ministerin mukaan arvioinnin alle on syytä ottaa hoidon kohteen lisäksi myös hoitomuodot ja hoitajat.

– On siis kaksi vaihtoehtoa, joko niin, että tehdään laki, joka vain rajoittaisi, että täydentäviä, vaihtoehtoisia hoitoja ei voida antaa niille ja niille potilasryhmille. Toinen vaihtoehto on se, että tämä kahlataan hieman laajemmin läpi. Eli arvioidaan, minkälaisia kaikenlaisia hoitoja on olemassa ja pitäisikö niitä jollain lainsäädännöllä rajata tai säännöstellä. Sitten on myös erilaisia terapeutteja, joiden koulutustausta on hyvin heterogeeninen, eikä osalla ole koulutusta. Toinen vaihtoehto on siis arvioida kaikkien näiden tekijöiden kannalta, pitäisikö lainsäädäntöä kohdistaa kaikkiin näihin osa-alueisiin. Ja tältä väliltä löytyy jostain se ratkaisu, Risikko muotoilee.

Täydentävät hoidot vain terveydenhuollon ammattilaisille?

Alalla toimii paljon myös terveydenhuollon ammattihenkilöitä, kuten fysioterapeutteja, sairaanhoitajia ja lääkäreitä. On myös keskusteltu siitä, pitäisikö täydentävät hoidot rajata vain terveydenhuollon ammattilaisten tehtäväksi. Tällekin mielipiteelle löytyy vastustus.

– Minusta kenenkään ei pitäisi tehdä niitä, ja missään nimessä ei ainakaan terveydenhuollon ammattilaisten. Sehän tavallaan vetää lokaan tätä koko virallista terveydenhuoltoa, koska se antaa ymmärtää että näissä uskomuslääkinnällisissä hoidoissa olisi jotain järkeä, perustelee terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas Kuopion yliopistosta.

Myllykankaan mukaan hoitoja ei ole syytä ottaa terveydenhuollon piiriin niin kauan kuin niistä ei ole tieteellistä näyttöä.

Päijät-Hämeessä tehdyn tuoreen selvityksen mukaan yli puolella alan terapeuteista oli terveydenhuollon perustutkinto oman terapiakoulutuksen lisäksi. Tulevaisuuden pelisäännöistä riippuu, tuleeko alalle esimerkiksi jonkinasteinen minimikoulutusvaatimus.

Lain suunnittelu on kuitenkin vielä alkutekijöissään. Varsinainen työryhmä kutsutaan koolle keväällä.

Lisätietoja: YLE Terveys

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006