Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

25.9.2007

PUOLUKKARETKELLE !

Suomalainen tietää metsämarjan terveellisyyden, vaikka tarkempiin tieteellisiin tutkimuksiin on herätty vasta viime vuosina.

Puolukka sisältää fenolisia yhdisteitä, joista tutuimpia ovat ehkä flavonoidit ja antioksidantit. Käytännössä näistä aineista on hyötyä ainakin virtsatietulehduksen ehkäisyssä. Tuore tutkimus todistaa metsäretkeilyn olevan terveellistä myös mielelle. Ja pienille puolukassa käynti on tietenkin jännittävä elämys.

Junttilan perheen lapsille, Oskarille ja Iidalle, marjastus ei ole uusi juttu. Pikkukonkarit ovat päässeet aiemmin ainakin mustikkaan ja sieniäkin on metsissä käyty ihmettelemässä. Vaikka keli on vähän sateinen ja puolukoita löytyy harvakseltaan, on lasten riemu mättäikössä kokemisen arvoinen.

HYVÄKSI SYDÄMELLE

Puolukka sisältää myös runsaasti lignaaneja, joiden on todettu ehkäisevän suolistosyöpiä. Kaikkein paras lignaanin lähde on ruis. Ranskassa on puolestaan tutkittu tummassa viinirypäleessä olevan resveratrolin ominaisuuksia ja sen on arveltu olevan yksi syy Ranskan mallikelpoisiin sydän- ja verisuonitautitilastoihin. Siellä resveratrolia nautitaan punaviinin muodossa. Samaa ainetta on reilusti myös, yllätys-yllätys, puolukassa.

Metsäretken kohokohta on tietenkin eväät. Laavupaikalle voi tehdä tulet ja samalla lämmitellä. Nuotiopaikasta riippuen voi kuivien puiden löytyminen olla kiven takana. Hyvin valmistautunut retkeilijä pakkaa pari kuivaa halkoa reppuun ja tulitikut muovipussiin. Lämmin juoma termospullosta lämmittää mukavasti, jos tulia ei pääse tekemään.

TERVEELLISYYS TALTEEN

Kun puolukan keittää esimerkiksi hilloksi, häviää hyviä ainesosia noin viidennes. Pakastamalla pitoisuudet pysyvät parhaiten. Mainio vinkki sulatukseen:

Puolukkaa ei kannata sulattaa pöydällä huoneen lämmössä, vaan homma kannattaa hoitaa nopeasti mikrouunissa tai sitten hitaasti jääkaapissa. Näin hyvät ominaisuudet säilyvät parhaiten.

Parhaimmillaan puolukat ovat tietysti tuoreeltaan ja sellaisenaan ne maistuvat kirpeydestään huolimatta myös Junttilan lapsille.

Tarkempaa tietoa puolukan sisältämistä ravintoaineista ja säilömisestä löytyy osoitteesta: http://www.arctic-flavours.fi/. Samat sivut tarjoavat runsaasti tietoa muistakin marjoista!

Asiantuntija: SIMO MOISIO, Arktiset Aromit ry
Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006