Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

27.3.2007

Salsaterapiaa!

Hoitoalan töissä kiire painaa. Lisäksi potilaiden nostamiset tai pelkkä päätteen ääressä istuminen pistää selän koetukselle.

Ryhmä sairaanhoitajia, lähihoitajia ja muuta sairaalan henkilökuntaa pääsi kokeilemaan kuubalaisia rytmejä tanssilattialle. Useimmat aivan ensimmäistä kertaa. Olisiko salsaterapiasta apua rentoutumiseen?

Salsaterapeutti ja tanssinopettaja Silvia Iivari Bustamante turkulaisesta Afifa Studiosta muutti Kuubasta Suomeen kuusi vuotta sitten. Nyt hän ohjaa tanssin avulla meitä suomalaisia suhtautumaan rennommin omaan kehoomme.

– Pitää alussa kuunnella paljon musiikkia ja sen rytmiä. Suomalaiselle musiikissa merkitsee paljon melodia, mutta kuubalaiselle puolestaan musiikin rytmi on tärkeää, painottaa Silvia.

Musiikin rytmi, tasapainon siirto jalalta toiselle, askeleet, hartioiden ja lantion rentous ja liikkuvuus - siinä riittääkin haasteita aloittelijalle.

Anna aikaa itsellesi, nainen

– Tämä oma projektini salsaterapia edistää ihmisen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Naisten asema on niin rankka: tehdään töitä, töitä ja töitä. Ja sitten lasten ja kodinhoito sekä elämän kiire. On paljon stressiä eikä ole aikaa. Naisen pitää antaa aikaa Itselleen. Pitää tehdä omia asioita ja pyrkiä oman kehon hallintaan, Silvia kannustaa kanssasisariaan.

Silvia tietää mistä puhuu, sillä Suomessa hän on opiskellut uuden ammatin lähihoitajaksi. Erilaisten ryhmien kanssa voidaan tehdä salsaterapiassa erityyppisiä harjoituksia. Vaikkapa ylipainoisten ryhmässä voidaan käyttää menetelmiä, jotka sopivat juuri heille. Selkävaivaisille taas sopivat hieman toisentyyppiset harjoitteet. Salsata voi hyvin yksin ilman paria.

Hiki tulee salsatessa

Tanja Riikonen ihastui salsaan liikunta- ja tanssimuotona jo muutama vuosi sitten.

– Tulee kuuma joo, tulee. Mutta erityisesti ylävartalossa tuntuu, koska sitä liikutetaan paljonkin. Kun työpäivän tai opiskelupäivän jälkeen on paikat jumissa, niin kyllä se tuntuu. Harjoitusta se vaatii tietenkin mutta se auttaa omaa kehon tuntemusta. Oppii tuntemaan itseäänkin siinä tanssiessa. Kyllä salsa sopii ihan kaikille.

Miltä sitten olo tuntuu salsatunnin jälkeen?

– Psyykkisesti tuntuu ainakin rauhalliselta ja iloiselta. Ne on kaksi sellaista asiaa, huolet on unohtunut ainakin vähäksi aikaa. Fyysisiä tuntemuksia - on pystynyt rentoutumaan. Tuntuu että koko keho on liikkunut, hehkuttaa Tanja.

Silvia löytää ainakin yhden hyvän syyn suomalaisten kehon jäykkyyteen.

– Et voi liikuttaa hyvin vartaloa, kun on 20 astetta pakkasta. Kaikki käpertyvät jäykäksi siellä pysäkillä. Ei voi liikkua ja tanssia vapaasti.

Pirjo Helanko kokeili salsaa nyt ensimmäistä kertaa.

– Tuntui liikuntana kivalta. Jos kotona yrittää venytellä niin 'jaa mä venyttelinkin jo - se oli siinä'. Ei tee tarpeeksi pitkään sitä asiaa tai aina siirtää sitä vähän. Jos mä teen tämän homman ensin, niin sitten voimistelen. Ja sitten tuleekin ilta ja iltapala ja nyt nukkumaan en mä enää viitsikään…kiteyttää Tarja naisten yleisimmät tekosyyt liikkumattomuuteen.

Salsa on elämä

Terapiamuotona salsa on Suomessa vielä harvinaista, sen sijaan salsa tanssiharrastuksena on nousussa. Salsakouluja löytyy ympäri maata suurimmista kaupungeista, sinne vain mukaan rohkeasti kokeilemaan.

Mitä salsa sitten merkitsee kuubalaiselle?

– Se on meidän elämä. Meillä on niin monta rytmiä, se on meidän elämä. Jos ihminen on masentunut, hän laittaa musiikkia, laittaa salsaa ja alkaa tanssia. Se on se meidän elämä, naurahtaa Silvia.

Lisätietoa: http://www.salsa.fi/

Salsaopettaja: SILVIA IIVARI BUSTAMANTE, Afifa Studio, Turku

Toimittaja: LEA FROLOFF

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006