Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374

Akuutin Arkisto

27.11.2007

Hiv-infektiota hoidetaan tehokkaasti

Hiv-infektion lääkehoito on kehittynyt viime vuosina huimasti. Enää hiv ei ole sairastuneelle kuolemantuomio, kuten saatettiin ajatella vielä kymmenen vuotta sitten.

Tehokas turvaseksivalistus ja mediamylläkkä iskivät 80-lovun lopulla hi-viruksen suomalaisten tietoisuuteen. Ehkä osaltaan siksi Suomen hiv-tilastot ovat Euroopan matalimpia.

– Suomessa ei ole myöskään piikkihuumeiden käyttäjille tulleita tartuntoja niin paljon kuin monessa muussa Euroopan maassa, kertoo infektiolääkäri Heikki Kauma Oys:sta.

80-luvun alusta tähän päivään tultaessa hiv-tartunnan on Suomessa saanut reilut 2 200 ihmistä. Vuosittain tulee vajaat parisataa uutta tartuntaa. Kyynärtaipeesta otetun suoniverinäytteen vastaus selviää yhdessä tai kahdessa viikossa. Taudin hoito on tehostunut huimasti.

– 1990-luvun alussa hi-viruksen hoito oli käytännössä seurannaissairauksien hoitoa ja niiden estämiseen pyrkivää hoitoa. Nyt me hoidamme hi-virusta. Me pyrimme nujertamaan hi-virusta niin, että sen määrä pysyy mahdollisimman pienenä hoidon ajan. Tämä heijastuu suoraan potilaan ennusteeseen ja vointiin, Kauma kuvailee.

Nykylääkkeet tehokkaita

Hiv eli ihmisen immuunikatovirus tuhoaa elimistön puolustusjärjestelmää. Virus kykenee muuntautumaan perimältään isäntäsolunsa kaltaiseksi. Nykylääkkeet pystyvät kuitenkin hidastamaan viruksen lisääntymistä, ja näin taudin eteneminen voidaan pysäyttää.

– Kun me mittaamme hoidon aikana koko ajan virusmäärää veressä ja plasmassa, se pysyy niin matalana, ettei me pystytä sitä osoittamaan. Hoidon alussahan määrä voi olla vaikka satatuhatta tai miljoonia viruskappaleita per millilitra, Kauma kertoo.

Hiv:n hoitoon tulee koko ajan lisää uusia lääkkeitä. Nykyään lääkkeitä ei tarvitse enää syödä kourakaupalla. Myös sivuvaikutukset ovat vähentyneet.

– Nykyhoito on mennyt paljon fiksummaksi. Tablettimäärät ovat pienentyneet ja tabletit ovat hyvin siedettyjä. Tabletit otetaan kerran tai kaksi päivässä.

Hyvissä ajoin todettua hiv-infektiota pystytään nykyään hillitsemään niin hyvin, ettei sairastuneen elämä välttämättä lopu ennen aikojaan ainakaan hiv-tartunnan vuoksi. Lääkeunohduksia ei kuitenkaan saisi tulla. Ne, jotka sitoutuvat hoitoon, pärjäävät kroonisen sairauden kanssa.

– Näillä menee hyvin eikä meillä ole mitään syytä epäillä, etteikö hyvä hoitovaste jatku ilman takarajaa, Kauma painottaa.

Tulos myös pikatestillä

Hiv-testin voi tehdä myös sormenpäästä pikatestinä, jolloin vastauksen saa noin kymmenessä minuutissa. Mahdollisesta riskitilanteesta on pitänyt testiin tultaessa kulua kolme kuukautta. Vaikka hoidot ovatkin tehokkaita, ei virusta voi nykykeinoilla saada elimistöstä kokonaan pois.

– Virus on hyvin mukautuvainen. Sillä on lepovaiheissa olevia muotoja myös, jotka usein ovat imukudoksessa. Näihin tehoavaa hoitoa meillä ei ole, tai nykyhoito tehoaa niihin huonosti, Kauma sanoo.

Aids on hiv-infektion viimeinen vaihe. Kaikilla hiv-positiivisilla aidsia ei ole.

Rokotetta odotetaan

Hiv-rokotteen läpimurtoa on odotettu jo pitkään, ja joudutaan yhä odottamaan.

– Mitään läpimurtoa ei ole odotettavissa valitettavasti, sanoisin että kymmeneen vuoteen. Mutta rokoterintamalla on hyvin erilaisia tutkimuslinjoja ja siellä on kyllä hyvin lupaaviakin havaintoja tulossa, Kauma kertoo.

Testaus on ainoa tapa saada hiv haaviin - mitä varhaisemmassa vaiheessa, sen parempi. Jonain päivänä tauti toivottavasti pystytään hoitamaan kokonaan.

– Uskon, että semmoinen päivä tulee, mutta se voi mennä hyvin kauas. Kun ottaa huomioon, miten paljon uusia lääkkeitä tulee ja miten paljon tähän tutkimukseen satsataan, niin uskon että tämmöinen päivä vielä tulee. Se on kuitenkin luultavasti kovin kaukana vielä, Kauma pohtii.

Viime vuosina riskikäyttäytyminen tuntuu lisääntyneen. Hiv voi tarttua esimerkiksi huumeidenkäyttövälineistä, mutta Suomessa suurin osa tartunnan saaneista kantaa virusta suojaamattoman seksin seurauksena.

Hi-virus voi tarttua, jos verta, siemennestettä tai esiliukastetta, emättimen ja kohdunkaulan eritteitä tai äidinmaitoa pääsee limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kautta toisen ihmisen verenkiertoon.

Hiv-testejä tehdään ilmaiseksi terveyskeskuksissa, sukupuolitautien poliklinikoilla ja opiskelijaterveydenhuollossa. Itsensä voi testauttaa myös työterveyshuollossa ja yksityisillä lääkäriasemilla. Nimettömänä testin voi käydä tekemässä SPR:n Plus-pisteissä sekä aids-tukikeskuksissa Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Lisätietoja:
www.aidstukikeskus.fi
www.redcross.fi/apuajatukea/hivneuvonta/fi_FI/

Asiantuntija: HEIKKI KAUMA, infektiolääkäri, Oys
Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006