Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

29.5.2007

Raskausajan ravinto – ruokaa kahdelle

Raskausaikana ravinnon laatu on entistä tärkeämpää. Tuttu ja terveellinen ruoka turvaa vauvan kasvua ja kehitystä ja tukee myös äidin terveyttä. Raskaana olevilla saattaa kuitenkin olla mitä mielenkiintoisimpia mielihaluja ruuan suhteen.

Mira Kalliola odottaa nyt toista pienokaistaan. Ensimmäisen raskauden aikana hänen teki mieli makeaa, nyt enemmän hapanta.

– Puolukkasurvosta ilman sokeria tai sitten maitorahkaa ja siihen sekoitettuna marjoja. Nyt olen syönyt paljon terveellisemmin. Ensimmäisellä raskaudella antoi vähän niin kuin anteeksi ja söi kahden edestä herkkuja. Mutta nyt olen osannut ajatella, ettei ylimääräistä, Kalliola kertoo.

Raskausaikana voi tehdä mieli syödä mitä kummallisimpia ruokia. Joku syö sitruunaa kun taas toinen hamuaa salmiakkia. Yleisimmin mielihalut kohdistuvat makeaan. Varsinkin suklaanhimo on hyvin tavallista.

– Mielihalut todennäköisesti johtuu siitä, että raskausaikana on hormonaalisten muutosten vuoksi herkistyneempi hajuille ja mauille. Ne eivät kuitenkaan johdu siitä, että äidillä olisi puutetta jostain ravinto-aineesta mitä näistä ruuista saa, täsmentää tutkija Tarja Kinnunen UKK-instituutista.

Merkittävät terveyshyödyt kalasta

Ravinto vaikuttaa merkittävästi äidin ja syntyvän lapsen hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan raskausaikana kalaa syövä äiti edesauttaa sikiön hermoston kehitystä. Kala sisältää runsaasti hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä sikiön aivojen kehitykselle.

– Kalaa tulisi syödä ainakin kaks kertaa viikossa ja harva niin paljo syö. Kannattaa syödä vaihtelevasti eri lajeja esimerkiksi kirjolohta, taimenta, siikaa tai muikkua. Seitikin on ihan ok, Kinnunen luettelee.

Raskaana oleville ja imettäville äideille ei suositella hauen syömistä sen sisältämän elohopean takia. Myös muita järvien petokaloja ja niiden runsasta syöntiä on hyvä välttää. Itämerestä pyydettyä isoa silakkaa tai lohta voi syödä korkeintaan 1–2 kertaa kuukaudessa. On hyvä kuitenkin muistaa, että kalasta saatavat terveyshyödyt ovat paljon suuremmat kuin mahdolliset haitat.

– Ravinnolla voi olla merkitystä niinkö lasten allergioiden ehkäisyssä tai jopa sydän- ja verisuonitautien kannalta. Ehkä jopa lihavuuden ehkäisyyn. Raskausaikana useimpien ravintoaineiden, eli vitamiinien ja kivennäisaineiden, tarve kasvaa ja kuitenkaan ruuan määrä ei tarvitse lisätä paljoakaan. Rasvan laadulla on paljon merkitystä eli äiti tarvitsee sitä hyvälaatuista rasvaa. Sitä tarvitaan sen sikiön hermoston ja näkökyvyn ja vastustuskyvyn kehittymiseen, Kinnunen tietää.

– Olen raskausaikana syönyt ihan perinteistä kotiruokaa. Kalaa voisin syödä enemmänkin mutta olen välttänyt rasvaisia ja kovin suolasia ruokia. Olen välttänyt näitä ruoka-aineita sen takia kun nyt ei ole enää omasta kehosta kyse että täytyy ajatella sitä lastakin, Kalliola pohtii.

Välttämislistat

Neuvoloissa ravitsemusneuvonta kuuluu automaattisesti raskausaikaan. Melkein kaikkien suurimpien kaupunkien neuvoloissa jaetaan raskaana oleville myös ns. välttämislistat tietyistä ruoka-aineista. Esimerkiksi maksaa tulisi välttää runsaan a-vitamiinin ja raskasmetalleiden määrän vuoksi.

Kiellettyihin kuuluvat myös yrttiteet ja muut luontaistuotteet, korvasienet ja pellavansiemenet. Neuvoloiden listoissa löytyy kuitenkin poikkeavuuksia; esimerkiksi Helsingissä pyydetään välttämään merilevää kun taas muualla Suomessa ei merilevää mainita. Tampereen listassa pyydetään ulkomaiset pakastevadelmat kiehuttamaan.

– Näitä välttämislistoja jaetaan sen vuoksi että niissä kehotetaan odottavia äitejä välttämään sellaisia ruoka-aineita, mistä voi olla haittaa sen lapsen kehitykselle.

Näitä ohjeita kannattaa kyllä ihan noudattaa, mutta tuskin tarvitsee ihan säikähtää, jos on joskus jotakin kiellettyä ruoka-ainetta syönyt, että kunhan jatkossa sitten kiinnittää asiaan huomiota.

– En ole neuvolasta saanut mitään välttämislistaa mutta ollaan neuvolassa keskusteltu vältettävistä ruoka-aineista mitä ei tulisi käyttää ja syödä. Olen aika hyvin noudattanut kyllä ohjeita kielletyistä ruoka-aineista, Kalliola kertoo

Raskaana olevan kannattaa olla tarkkana myös makeutusaineiden kanssa.

– Syklamaattia ja sakariinia ei suositella koska niissä ne enimmäiskäyttömäärät mitkä on turvallisia, niin ne on niin alhaisia. Sitten taas vastaavasti aspartaamilla ja asesulfaami K:lla ei ole samanlaisia rajoituksia, Kinnunen täsmentää.

– Raskausaikana on voimassa ihan yleiset kaikille tarkoitetut suositukset terveellisesti ruokavaliosta. Ja niitten merkitystä kannattaa korostaa että ei niinkään tuijottaa näitä välttämislistoja.

Kun odotus päättyy, Kalliola aikoo syödä todella tulista ruokaa.

– Sitä ei voi nyt syödä ja sitä tekee mieli. Salmiakki on toinen mitä varmasti tulen paljon syömään.

Linkkejä

Elintarvikevirasto: Suositukset odottaville äideille: http://www.evira.fi/portal...

Voimassa olevat lapsiperheen ravitsemussuositukset löytyvät kirjasta: Lapsi, perhe ja ruoka. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Helsinki 2004.

Tiivistelmä: http://www.stm.fi/Resource...

Koko kirja (pdf): http://www.stm.fi/Resource...

Asiantuntijat:

TARJA KINNUNEN, tutkija, UKK-instituutti

ANNE-MAARI STÜBER, terveydenhoitaja, Tampere

Toimittaja: HELENA COLLIN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006