Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin lääkäriarkisto

Lapsen painajaiset

5-vuotias tyttäreni näkee usein painajaisia, joiden johdosta hän heräilee öisin ja haluaa äidin ja isän viereen nukkumaan. Olemme vähentäneet television katselua ja rauhoittaneet iltatoimia, mutta ainakaan vielä painajaiset eivät ole loppuneet tai edes vähentyneet. Mitä voisimme vielä tehdä painajaisten lopettamiseksi?"

Lapsihan elää unissaan päivän tapahtumia, tasapainottaa niitä, mikä on tärkeää. Mutta toistuvat painajaiset on vähän toinen juttu. Lasta saattaa pelottaa joku asia. Se voi olla vaikka pelko perheen hajoamisesta tai semmoinen tunne, ettei kukaan välitä, tai että on jäänyt tai jäämässä ulkopuoliseksi. Tärkeintä on lapsen ymmärtäminen. Monesti siinä voi tarvita vaikka psykologin apua. Vanhempien vieressä nukkuminen luo turvallisuutta. Mutta sitten kun lapsi on hereillä, niin oma sänky on lempeästi se oikea osoite. Toistuvien painajaisten syy olisi hyvä selvittää. Tässä asiassa voi aivan hyvin kääntyä vaikkapa neuvolan puoleen, josta voidaan ohjata vaikkapa psykologin juttusille.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila


"5-vuotias tyttäreni näkee pahoja painajaisia. Jo vuosien ajan - aina silloin tällöin herään sydäntä raastavaan parkuun. Hikimärkänä huutavaa tyttöä on vaikea saada takaisin "todellisuuteen". Mistä painajaiset johtuvat ja onko niiden näkeminen normaalia? Voiko niiltä jotenkin välttyä?

Kysymyksestä ei ihan tarkkaan pysty päättelemään, ovatko kyseessä aivan tavalliset painajaisunet vai niin sanotut yölliset kauhukohtaukset. Painajaisia kuka tahansa näkee aina silloin tällöin, ainakin osa niistä muistetaan jälkikäteen ja herääminen on iso helpotus. Painajaisia vähentää jännittävien televisio-ohjelmien välttäminen ja rauhalliset ja tutut iltarutiinit. Lapsilla esiintyy lisäksi unen vaiheen muutoksiin liittyviä kauhukohtauksia eli pavor nocturnus -kohtauksia. Ne tulevat useimmiten pari tuntia nukahtamisen jälkeen, jolloin lapsi herää kauhuissaan ja usein huutaa. Herättäminen ei tahdo onnistua, vaan lapsi nukahtaa sitten uudestaan. Lapsi ei yleensä muista tilanteesta aamulla mitään. Pavor nocturnus -kohtaukset ovat täysin hyvänlaatuisia ja viattomia. Jos niitä esiintyy usein, kannattaa silloinkin rauhoittaa iltaa ja tehdä nukkumaanmeno rutiineista mahdollisimman säännölliset. Jos kohtauksia on erittäin usein ja ne häiritsevät muun perheen unta, lääkärikäynti ja jopa kevyt lääkitysjakso saattaa joskus olla tarpeen.

Lastentautien erikoislääkäri Marjo Renko

Paluu lääkäriarkistoon

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006